Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέοι στην αγορά εργασίας: πρακτική άσκηση και πρόσληψη

Οι νέοι στην Ευρώπη βρίσκονται εδώ και καιρό μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, καθώς οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Παρόλα αυτά όμως οι δεν χάνουν το θάρρος τους και παρά τις σχετικά μικρές απολαβές που λαμβάνουν συγκριτικά με άλλα χρόνια, κυνηγούν τα επαγγελματικά τους όνειρα με άλλους τρόπους και μεθόδους.

Αυτό βέβαια εν πολλοίς συνοδεύεται και από μια επικρατούσα νοοτροπία του να κάνει κανείς εύκολα και γρήγορα λεφτά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον απαιτούμενο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο αλλά και τις απολαύσεις που χάνουν ενίοτε ως νέοι άνθρωποι, κάτι που καταλαβαίνουν πάντα με το πέρασμα των χρόνων.
Εντούτοις οι νέοι της Ευρώπης ψάχνουν να επενδύσουν σε νέες εργασίες παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα δεν συνοδεύεται από τον ανάλογο πρώτο μισθό. Πολλοί νέοι κάνουν αρχικά πρακτική άσκηση σε διάφορες εταιρείες και παίρνουν εκεί τα πρώτα τους χρήματα.
Παρά τις σχετικά μικρές απολαβές ως ανειδίκευτοι, οι νέοι δείχνουν πως τελικά ωφελούνται από την πρακτική άσκηση καθώς με αυτό τον τρόπο εισάγονται στην αγορά εργασίας ενώ πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να προσληφθούν αργότερα από τις ίδιες τις εταιρείες που κάνουν πρακτική άσκηση με κανονικό μισθό.
Πολλαπλά τα κέρδη λοιπόν αλλά και όφελος και για τις ίδιες τις εταιρείες που εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς συνεργάτες τους, γνωρίζοντάς τους από κοντά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η όλη αυτή σχέση λειτουργεί επιβοηθητικά και τις εταιρείες και τους νέους εργαζόμενους. Αυτό δείχνει και η παρακάτω έρευνα.
Σύμφωνα λοιπόν με μία νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , διαφαίνεται καθαρά ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο για τους νέους στην αγορά εργασίας.
Τέσσερις στους πέντε νέους (78 %) που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία πρακτική άσκηση, ενώ για έναν στους πέντε (19 %) η πρώτη επαγγελματική τους εμπειρία ήταν πρακτική άσκηση. Επτά στα δέκα άτομα (68 %) βρήκαν εργασία μετά από πρακτική άσκηση, με περισσότερους από τους μισούς (39 %) να υπογράφουν σύμβαση με τον ίδιο εργοδότη, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η σαφής πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων (76%) που συμμετέχουν στην έρευνα συνολικά συμφωνούν ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης έμαθαν πράγματα που τους αποδείχθηκαν χρήσιμα στον επαγγελματικό τομέα. Το 58 % των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι ο πάροχος πρακτικής άσκησης ή άλλος εμπλεκόμενος οργανισμός τους στήριξε κατά την αναζήτηση εργασίας.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι πάνω από τους μισούς (55 %) από τους νέους Ευρωπαίους που κάνουν πρακτική άσκηση έλαβαν οικονομική αποζημίωση, γεγονός που δείχνει αύξηση σε σύγκριση με το 40 % στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2013 για την πρακτική άσκηση.
Στο 70 % των περιπτώσεων αυτών, ο εργοδότης κατέβαλε τον μισθό ή άλλη οικονομική αποζημίωση. Το 61 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε πλήρη (33 %) ή μερική (28 %) πρόσβαση στην κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα. Οι νέοι με αυτό τον τρόπο εισάγονται στην αγορά εργασίας ενώ το ποσοστό αυτών που προσλαμβάνονται από την ίδια την εταιρεία που είναι πρακτικάριοι δεν είναι μικρό, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα (39%).
Η αγορά εργασίας την σημερινή εποχή είναι δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική. Για τους νέους που εισάγονται σε αυτή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Εντούτοις δεν χάνουν την υπομονή τους και ψάχνουν εναγωνίως να αποκτήσουν τον πρώτο τους μισθό.
Γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις παγίδες, ξέρουν όμως να διεκδικούν και αυτά που τους ανήκουν ή να προασπίζονται αποτελεσματικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Αν και οι εταιρείες τελικά λειτουργήσουν όπως πρέπει και βοηθήσουν τους ασκούμενους, πέρα από το ότι προσφέρουν μια σημαντική υπηρεσία συνολικά στην κοινωνία, μπορούν να χτίσουν αυτή τη σχέση με ύστερη κανονική πρόσληψη, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν προσλαμβάνουν νέους για πρακτική άσκηση με αποκλειστικό στόχο να μειώσουν τα κόστη και αυτό το κάνουν σύστημα.
Οι νέοι, από την πλευρά τους, μπορούν και αυτοί να εμπιστευθούν τις εταιρείες που απασχολούνται και έπειτα να αξιώσουν δυνητικά μια εργασία με πλήρεις απολαβές.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν ή μπορούν να ισχύσουν στην πράξη εάν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα