Παρακμάζει η άλλοτε κραταιά Μεγάλη Βρετανία; Οι Άγγλοι σιγά – σιγά παραδέχονται ότι έχουν κατέβει πολλά σκαλοπάτια. Έχει μειωθεί το γόητρό τους και απέτυχε παταγωδώς η ανάκτηση του «αυτοκρατορικού μεγαλείου» τους μετά το “Brexit”. Το παραδοσιακό κόμμα εξουσίας, οι Τόριδες, βρίσκεται σε προϊούσα πτώση. Οι εσωκομματικές συγκρούσεις και οι συνωμοτικές ενέργειες εξανάγκασαν να παραιτηθούν η Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας.
Η Μέι παραιτήθηκε, διότι δεν μπόρεσε να πείσει τους Τόριδες ότι το διαζύγιο από την Ε.Ε. έπρεπε να είναι “συναινετικό” και όχι αρνητικό από μέρους μόνο των Άγγλων. Ο Μπόρις Τζόνσον έβγαλε το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ την Ε.Ε., αλλά λόγω της αλαζονείας του υπονόμευσε τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές των Βρετανών. Υπέρμαχος της «ανοσίας της αγέλης» από την covid, αλλά αδιαφορώντας για τα θύματα της πανδημίας, έκανε το partygate και παραιτήθηκε. Όσον αφορά στην εξαιρετικά ολιγοήμερη θητεία της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, η πολιτική της οποίας είχε «περικάλυμμα εθνικισμού ακραίου φιλελευθερισμού», που απορρύθμισε την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου με ζημιά περί τα 50 δισ. στερλίνες, φάνηκε απ’ την αρχή ότι η παρουσία της ήταν θνησιγενής.
Η εκλογή του πρώην υπ. Οικονομικών, 42 ετών πάμπλουτου Ινδουιστή Ρίσι Σούνακ, στην πρωθυπουργία έγινε δίχως να έχει τη λαϊκή εντολή, με την υποστήριξη μιας εκ των πολλών ομάδων των Συντηρητικών, ερήμην των Βρετανών ψηφοφόρων. Ήταν και πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, είναι δε ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός από αποικία της Αγγλίας και αντιγραφή της περίπτωσης των Αμερικανών που επέλεξαν τον Αφροαμερικανό Ομπάμα.
Οι Τόριδες, η δημοτικότητα των οποίων έχει πέσει στο 30%, χαρακτηρίζουν τον Σούνακ πρωθυπουργό της ανάγκης. Αντιπροσωπεύει τη νέα τάξη, είναι εύπορος, ο ίδιος δε πιστεύει τον εαυτό του ικανό, να ανακάμψει την οικονομία, να μειώσει τον πληθωρισμό, να ηρεμήσει τις αγορές, να αναβαθμίσει το σύστημα υγείας και να μεταφέρει πόρους από ακμάζουσες υποβαθμισμένες επαρχίες. Διατείνεται ότι είναι ισάξιος της “Σιδηράς” Θάτσερ. Είναι πλουτοκράτης της βρετανικής αριστοκρατίας, η περιουσία του μαζί με της συζύγου του ανέρχεται σε 750 εκ. λίρες, διπλάσια απ’ του βασιλιά Κάρολου.
Προδικάζεται, από δημοσκοπικές προβλέψεις, ότι η κυβέρνηση του δεν θα είναι φιλολαϊκή. Αυτός, όμως, παρά τις γνωριμίες του με την άρχουσα τάξη και την «ατσαλάκωτη εμφάνισή του», θεωρεί τον εαυτό του αυτοδημιούργητο, «παιδί του λαού», πράγμα που στερείται αλήθειας, διότι, όταν φοιτούσε στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, γνώρισε τη σύζυγο του, κόρη πάμπλουτου Ινδού, θεωρούμενου «Μπιλ Γκέιτς της Ινδίας».
Ως υπουργός Οικονομικών στην έξαρση της πανδημίας ήθελε να στηρίξει την αγγλική οικονομία με 350 δισ. στερλίνες, αλλά δεν το πραγματοποίησε διότι καταγγέλθηκε απ’ τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών ως «σοσιαλιστής». Τώρα που έγινε πρωθυπουργός στην καυτή καρέκλα της Ντάουνινγκ Στριτ 10 αναγγέλλει ότι «θα προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους».
Πάντως, ενώ κατηγορούσε την Τρας για τα σχέδια της μείωσης των φόρων, τώρα είναι έτοιμος για επιβολή ανάλογη των οικονομικών μέτρων, αύξηση της φορολογίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων, συντάξεων και επιδοτήσεων λογαριασμών ενέργειας σε νοικοκυριά, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση εναντίον της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα.
Αν κάτι πάει καλά με τον Ινδοευρωπαίο πρωθυπουργό της Αγγλίας Σούνακ, θα είναι η γενναιόδωρη στήριξη – πλήρως- των πλουτοκρατικών συμφερόντων της ελίτ, στην οποία ανήκει και ο ίδιος.