Από τις 13 Δεκεμβρίου 2016 τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κανονισμός (ΕΕ με αριθ. 2016/2031) με αυστηρότερους κανόνες για την καλύτερη προστασία από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς. Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των φυτών, αποτελεί μια σημαντική αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ που εφαρμόζεται από το 1977. Θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει επτά οδηγίες του Συμβουλίου σχετικά με επιβλαβείς οργανισμούς και θα εφαρμοστεί πλήρως την 13η Δεκεμβρίου 2019. Επί την ευκαιρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον νέο κανονισμό, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών. Σημειώνεται από την Κομισιόν ότι ο νέος κανονισμός επικεντρώνεται στην πρόληψη της εισόδου ή της εξάπλωσης επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών εντός της επικράτειας της ΕΕ.
Θα περιλαμβάνει κατάλογο όλων των επιβλαβών οργανισμών από κοινού, που θα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
– Ενωσιακοί επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας
– Επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας στις προστατευόμενες ζώνες
– Ρυθμιζόμενοι νομοθετικά επιβλαβείς οργανισμοί μη καραντίνας
Θα εισάγει επίσης την έννοια των «επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας». Αυτοί είναι οι επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας (π.χ. xylella fastidiosa) στην Ένωση με τις πιο σοβαρές δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και/ή την κοινωνία της ΕΕ. Θα αποτελούν αντικείμενο ενισχυμένων μέτρων σχετικά με τις έρευνες, τα σχέδια δράσης για την εξάλειψή τους, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τις ασκήσεις προσομοίωσης.
Η ιεράρχηση των πιο επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών είναι αναγκαία για την ΕΕ και τα μεμονωμένα κράτη μέλη, έτσι ώστε να επικεντρώσουν τους πόρους τους κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία της γεωργικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Προβλέπεται αυξημένη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο κατάλογος των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας θα θεσπιστεί μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς την ημερομηνία εφαρμογής του νέου κανονισμού (τέλος του 2019). Θα βασίζεται στα κριτήρια που καθορίζονται από τον κανονισμό και στις εκτιμήσεις της σοβαρότητας των επιπτώσεων αυτών των παρασίτων.
Για την αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας, αποφασίστηκε ότι το κατάλληλο μέσο είναι κανονισμός της ΕΕ, δεδομένου ότι ο κανονισμός είναι άμεσα και καθολικά εφαρμοστέος σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως προαναφέραμε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε τρία έτη, επειδή πρέπει να εκδοθεί ένα σύνολο κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών πράξεων. Η περίοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί επίσης από τις αρμόδιες αρχές και τους επαγγελματίες για να προσαρμοστούν στους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.
ΠΗΓΗ: agrotypos.gr