Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Νέος κύκλος φτωχοποίησης

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε προχθές από τη συγκυβέρνηση, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο περαιτέρω φτωχοποίησης μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αύξηση της ανεργίας, καταστροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση της μετανάστευσης των νέων, αλλά και εθνικής ταπείνωσης, εφόσον ο έλεγχος της οικονομίας παραδίδεται οριστικά στους “δανειστές”.
Γνωρίζουμε, βέβαια, ως Ελληνες πολίτες ότι και άλλα μέτρα σκληρά και επώδυνα ψηφίστηκαν από τις διάφορες μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέτρα, όμως, του τρίτου μνημονίου που η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχτηκε και υλοποιεί μεγιστοποιούν την ένταση της φτωχοποίησης και παραδίδουν οριστικά τη χώρα στους ξένους. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την υπαγωγή των εσόδων του κράτους στον έλεγχο των “δανειστών” και τη δημιουργία του υπερταμείου στο οποίο εκχωρείται το σύνολο του δημόσιου πλούτου. Το εν λόγω ταμείο θα ελέγχεται από τους “πιστωτές”, οι οποίοι από την αρχή επιδίωκαν να αποκτήσουν όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων πολιτών. Διότι, όπως είχαμε γράψει κατά το παρελθόν, οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταβίβαση μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο δεν αρκούν για να μαζευτούν τα 50 δισ. που είχαν συμφωνηθεί στο δεύτερο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου κλείνει ο κύκλος του βασικού κόμματος του κυβερνητικού σχηματισμού με την Αριστερά και ως προς το πολιτικό και ως προς το ηθικό μέρος. Τούτο διότι οι βασικές ιδεολογικές και προγραμματικές του θέσεις όχι μόνο δεν εγκαταλείπονται, αλλά υιοθετούνται και εφαρμόζονται άλλες και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. Είναι μάλλον αυτονόητο ότι από εδώ και στο εξής οι όποιες αναφορές των στελεχών του βασικού κυβερνώντος κόμματος θα συνδέονται περισσότερο με το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό παρά με μία πραγματική και ορθολογική σχέση τους με τις ιδέες και το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως αυτή διαμορφώθηκε εντός του ελληνικού πολιτικού συστήματος τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια του εικοστού πρώτου αιώνα.

*Ο Αντώνης Σκαμνάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα