Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Νέος οικιστικός χάρτης στα Χανιά

Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, τόσο στον αστικό ιστό των Χανίων όσο και στις περιαστικές περιοχές εγκρίθηκαν στo πλαίσιo της Β.1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Χανίων. Οι επεκτάσεις που πρότειναν οι μελετητές συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, για τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης στον παλιό Δήμο Χανίων προβλέπεται:

• Επέκταση περιοχής Ε9 – Χαλέπα: Να ενσωματωθεί στην προτεινόμενη επέκταση Ε9 ζώνη, 6 στρ. περίπου, σε συνέχεια του υφιστάμενου σχεδίου δυτικά του ΟΤ 1103 και βόρεια του ΚΧ 1104, με την τροποποίηση του νοτιοδυτικού ορίου της προτεινόμενης επέκτασης Ε9 και εξαιρουμένης της ζώνης του ρέματος που χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας Ρεμάτων (ΠΕΠ-ΡΕ).

• Επέκταση Χαλέπας προς Προφ. Ηλία – Αγ. Ματθαίο: Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα βορειοανατολικά, σε έκταση 48 στρ περίπου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Μουσικού Σχολείου μέχρι την οδό Ακρωτηρίου στο ύψος της διασταύρωσης προς Αγ. Ματθαίο, βάσει παλαιάς πρότασης της μελετήτριας Αικ. Καμπάνη για επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή αυτή (στα πλαίσια αναθεώρησης του ισχύοντος ΓΠΣ) και προκειμένου να ενοποιηθεί η περιοχή των σχολείων (με Τοπικό Ρυμοτομικό σχέδιο) με το υφιστάμενο σχέδιο πόλεως.

• Επέκταση Χαλέπας ανατολικά : Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-6 Χαλέπα ανατολικά του ΟΤ 1049, σε περιοχή 4,5 στρ. περίπου.

• Επέκταση Μόντε Βάρδια βόρεια σχεδίου: Να επεκταθεί το υφιστάμενο σχέδιο της ΠΕ-19 Μόντε Βάρδια, βόρεια του ΟΤ Γ1584, δυτικά των Γ 1585-1586 καθώς και δυτικά των Εργατικών Κατοικιών, σε περιοχή 18 στρ. περίπου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση.

• Επέκταση Μόντε Βάρδια νότια σχεδίου: Να τροποποιηθεί η προτεινόμενη επέκταση Ε7, στο βορειοανατολικό τμήμα αυτής με πρόσωπο στον άξονα της επαρχιακής οδού 41 (ΕΟ-41, οδός Ακρωτηρίου), ώστε να συμπεριληφθεί έκταση 5 στρ. περίπου.

 

Δ.Ε. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

• Επεκτάσεις οικισμών ΔΕ Ελ. Βενιζέλου: Να τροποποίηθεί το όριο της προς πολεοδόμηση έκτασης του οικισμού «Μετόχι Αγαδάκη» με την αύξηση της έκτασής του δυτικά, παράλληλα με το υφιστάμενο όριο και με πρόσωπο στην κύρια κοινοτική οδό Αγ. Ελευθερίου, σε έκταση 4 στρ. περίπου. Απαιτείται η διόρθωση του περιγράμματος του οικισμού (με προσωρινά όρια) στους χάρτες της μελέτης.

• Μουρνιές: Να προστεθεί νέο τμήμα επέκτασης βορειοδυτικά, έκτασης 12 στρ. περίπου, στα προτεινόμενα από την μελέτη τμήματα (Εγ), λαμβάνοντας υπόψη τα υποβληθέντα στοιχεία, τη δυναμική του οικισμού σε αντιδιαστολή με την προσωρινή οριοθέτησή του ως οικισμού προ του 1923. Δ.Ε. ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ

• Μαλάξα: Να αυξηθούν τα προτεινόμενα από τη μελέτη τμήματα επεκτάσεων (Εε), λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του εδάφους και τη δυναμική του οικισμού λόγω της γειτνίασης με το υπό ανάπτυξη ΕΠΙΧΕΙΠΑ Κεραμειών, την ευκολία πρόσβασης στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου και τη θέση της στη ΔΕ Κεραμειών εν γένει, ως εξής:

-Αύξηση της προτεινόμενης επέκτασης βόρεια ώστε να συμπεριληφθεί η παλαιά γειτονιά του οικισμού «Πόρος» ως περιοχή προϋφιστάμενη του 1923. – Προσθήκη μικρής επέκτασης νοτιοδυτικά, ώστε να εξομαλυνθεί το όριο του οικισμού μέχρι τη συμβολή του υφιστάμενου οδικού δικτύου του οικισμού με την Επαρχιακή οδό ΕΟ 43.

– Αύξηση της προτεινόμενης από τη μελέτη επέκτασης στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικισμού με την προσθήκη 2 τμημάτων στο βόρειο και νότιο τμήμα αυτής. Για τις υπόλοιπες οικιστικές περιοχές δεν υπάρχει διαφοροποίηση από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης. Επισυνάπτονται αποσπάσματα χαρτών με τις διαφοροποιήσεις των οικιστικών επεκτάσεων όπως αναλύονται παραπάνω.

ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

Να εξαιρεθεί από τις προτεινόμενες οικιστικές επεκτάσεις των οικισμών Δαράτσο, Κάτω Δαράτσο, Γαλατάς και Αγ. Μαρίνα, οι οποίοι γειτνιάζουν με το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ζώνη πλάτους 100 m από τον άξονα του ΒΟΑΚ, ως ζώνη ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας και ως ελεύθερη ζώνη για την πιθανή μελλοντική διαπλάτυνση της οδού, λόγω αναβάθμισης της κατηγορίας της οδού. Επισημαίνεται ότι η εξαιρούμενη αυτή ζώνη δεν εφαρμόζεται για τα εντός ορίων των οικισμών τμήματα, πχ. το νότιο τμήμα του οικισμού της Αγ. Μαρίνας που φθάνει μέχρι τον άξονα του ΒΟΑΚ.

Ειδικότερα ανά οικιστική περιοχή προτάθηκαν και αποφασίσθηκαν οι εξής διαφοροποιήσεις από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης:

• Μακρύς Τοίχος: Λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία του εδάφους και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, να προστεθεί τμήμα επέκτασης, 40 στρ. περίπου, μεταξύ των 2 τμημάτων του οικισμού Μακρύς Τοίχος στο βόρειο τμήμα αυτού, ώστε να καταστεί δυνατή η αρτιότερη πολεοδομικά οργάνωσή του.

• Κάτω Δαράτσο: Να τροποποιηθούν τα όρια των προτεινόμενων από τη μελέτη επεκτάσεων του οικισμού Κάτω Δαράτσο, με την αφαίρεση της ζώνης των 100 μ. από τον άξονα του ΒΟΑΚ, στα δύο τμήματα επεκτάσεων νότια του οικισμού.

•Κάτω Γαλατάς (Καλαμάκι): Να προστεθεί επέκταση ανατολικά του ορίου του οικισμού Κάτω Γαλατάς και μέχρι το ρέμα της περιοχής, ανατολικά (διατηρώντας αδόμητη ζώνη) και διατηρώντας ελεύθερη ζώνη 100 μ. από τον άξονα του ΒΟΑΚ, νότια.

•Πάνω Γαλατάς: Να διαφοροποιηθεί η πρόταση της μελέτης: α) με την αφαίρεση από την προτεινόμενη επέκταση βορειοανατολικά του οικισμού Πάνω Γαλατάς – τμήμα Β ́ ζώνης πλάτους 100 m από τον άξονα του ΒΟΑΚ και β) με την διεύρυνση της περιοχής επέκτασης βορειοανατολικά του οικισμού μέχρι το όριο της ανωτέρω ζώνης των 100 μ. από τον ΒΟΑΚ και μέχρι το όριο της κύριας δημοτικής οδού ανατολικά.

•Δαράτσο: Να τροποποιηθούν τα όρια των προτεινόμενων από τη μελέτη επεκτάσεων ως εξής:
α) με την αφαίρεση από τις προτεινόμενες επεκτάσεις, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του οικισμού, των τμημάτων που εμπίπτουν εντός ζώνης 100 m από τον άξονα του ΒΟΑΚ,
β) βορειοανατολικά του οικισμού, με την διεύρυνση της περιοχής επέκτασης βόρεια μέχρι το όριο της ανωτέρω ζώνης των 100 μ. από τον ΒΟΑΚ και
γ) με την προσαρμογή του ορίου της επέκτασης αυτής στο νοτιοδυτικό άκρο της μέχρι την συμβολή των οδών (Αλατζογιάννη-Σαραβελάκη).

•Κάτω Σταλός: Να προστεθεί επέκταση στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικισμού Κάτω Σταλός, για την εξομάλυνση του ορίου του οικισμού και σε συνέχεια των προτεινόμενων από τη μελέτη επεκτάσεων στο τμήμα αυτό, μέχρι το σημείο καμπής της κύριας δημοτικής οδού ανατολικά. Για τις υπόλοιπες οικιστικές περιοχές δεν υπήρξε διαφοροποίηση στις προτεινόμενες από τη μελέτη περιοχές οικιστικών επεκτάσεων. Επισυνάπτονται αποσπάσματα χαρτών με τις διαφοροποιήσεις των οικιστικών επεκτάσεων όπως αναλύονται παραπάνω.

ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Για τους οικισμούς της ΔΕ Ακρωτηρίου, Πιθάρι, Αρώνι, Κορακιές Β, οι οποίοι γειτνιάζουν με τμήμα του τριτεύοντος εθνικού δικτύου ΕΟ-94: Χανιά -Αεροδρόμιο, που συνδέει την πόλη των Χανίων με το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, να εξαιρεθούν οι οικιστικές επεκτάσεις σε ζώνη πλάτους 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα της οδού.

Συγκεκριμένα στο τμήμα της οδού από τον κόμβο στο όριο των ΔΕ Χανίων -Ακρωτηρίου (περιοχή Προφ. Ηλία) έως τον κόμβο στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), καθώς η ΕΟ-94 αποτελεί βασική οδική αρτηρία προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πιθανής μελλοντικής διαπλάτυνσής της.
Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τμήματα εντός των ορίων των υφιστάμενων οικισμών που βρίσκονται εντός της ζώνης των 50 μ. από τον άξονα της ΕΟ-94, π.χ. Πιθάρι, Αρώνι, Κορακιές Β. Ειδικότερα, ανά οικιστική περιοχή, να γίνουν οι εξής διαφοροποιήσεις από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης:
• Σταυρός: Στην προς πολεοδόμηση περιοχή του Σταυρού των 725 στρ., να συμπεριληφθεί η περιοχή στη θέση λιμανάκι Σταυρού, καθώς πρόκειται για έκταση που από την πρόταση του Β1 Σταδίου της μελέτης εντάσσεται στην προς πολεοδόμηση περιοχή, όπως φαίνεται στον χάρτη Π2 (κλιμ. 1:25.000). Εκ παραδρομής όμως, στον χάρτη Π.3-10 (κλιμ. 1:5.000) η έκταση απεικονίζεται εκτός της προτεινόμενης περιοχής προς πολεοδόμηση. Ο χάρτης Π.3-10 να διορθωθεί, ώστε να συμφωνεί με τον Π2.
• Κουνουπιδιανά: Να γίνει επέκταση του οικισμού Κουνουπιδιανών βορειοδυτικά (ΒΔ) προς την κατεύθυνση του Αγίου Ονουφρίου, σε περιοχή περίπου 123 στρ. και να συμπεριληφθεί επίσης στην επέκταση αυτή, η έκταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, εμβαδού 6,7 στρ. ιδιοκτησίας Δήμου Χανίων και η όμορη σε αυτό έκταση εμβαδού 17 στρ. περίπου, ιδιοκτησίας της Ενορίας Κουνουπιδιανών που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης εμβαδού 34 στρ. περίπου, για την οποία ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση στο Δήμο, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Κουνουπιδιανών στις 4-3-2018 και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου στις 26-4- 2018. Στην έκταση αυτή σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, θα κατασκευαστεί Δημοτικό Σχολείο (3ο Δ.Σ. Κουνουπιδιανών), Νηπιαγωγείο (2ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών), αθλητικές εγκαταστάσεις και μικρό πάρκο με ΑΠΕ. Επισημαίνεται ότι η επιπλέον έκταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, και η όμορη σε αυτό έκταση της Ενορίας Κουνουπιδιανών, συνολικού εμβαδού 23,7 στρ. περίπου θα συμπεριληφθεί στην ανωτέρω επέκταση εφόσον ολοκληρωθεί η παραχώρηση της συνολικής έκτασης των 34 στρ. περίπου της Ενορίας Κουνουπιδιανών στο Δήμο Χανίων.
• Κορακιές: Να τροποποιηθεί η πρόταση της μελέτης για την επέκταση του οικισμού ως εξής: α) με την αφαίρεση από την προτεινόμενη επέκταση νοτιανατολικά του οικισμού Κορακιές Α ́, ζώνης πλάτους 50 μ. από τον άξονα της οδού ΕΟ-94: Χανιά-Αεροδρόμιο, στο νότιο τμήμα αυτής και β) με την αύξηση της επέκτασης νοτιοανατολικά του οικισμού μέχρι το όριο της ανωτέρω ζώνης.
• Πιθάρι: Να τροποποιηθεί η πρόταση της μελέτης με την αφαίρεση από την προτεινόμενη επέκταση δυτικά του οικισμού Πιθάρι, ζώνης πλάτους 50 μ. από τον άξονα της οδού ΕΟ-94: Χανιά – Αεροδρόμιο, στο βόρειο τμήμα αυτής.
• Αρώνι: Να τροποποιηθεί η πρόταση της μελέτης με την αφαίρεση από την προτεινόμενη επέκταση ανατολικά του οικισμού ζώνης πλάτους 50 μ. από τον άξονα της οδού ΕΟ-94: Χανιά – Αεροδρόμιο, με προσαρμογή του βορείου ορίου της προτεινόμενης επέκτασης στον υφιστάμενο αγροτικό δρόμο.
• Στέρνες: Να τροποποιηθεί η προτεινόμενη από τη μελέτη επέκταση νοτιοανατολικά (ΝΑ) του οικισμού των Στερνών, με την μετατόπιση αυτής ανατολικά, ακολουθώντας το όριο της Επιτηρούμενης Ζώνης Ναυτικού Οχυρού Σούδας έως υφιστάμενη οδό. Για τις υπόλοιπες οικιστικές περιοχές δεν υπήρξε διαφοροποίηση στις προτεινόμενες από τη μελέτη περιοχές οικιστικών επεκτάσεων. Επισυνάπτονται αποσπάσματα χαρτών με τις διαφοροποιήσεις των οικιστικών επεκτάσεων όπως αναλύονται παραπάνω.

ΧΩΡΟΣ ΚΤΕΛ

Αναφορικά με το χώρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Χανίων, οι μελετητές αναφέρουν: Στο Ο.Τ. 102 του παλαιού σχεδίου πόλεως Χανίων, να εξεταστεί η δυνατότητα περιορισμού της έκτασης του χώρου εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς και απόδοσης μέρους της σε άλλες χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τον προγραμματισμό αναδιοργάνωσής του χώρου από τον φορέα λειτουργίας (ΚΤΕΕΛ Α.Ε.), αλλά και το γεγονός ότι σύμφωνα με την πρόταση της μελέτης δεν επιτρέπεται εν γένει η χωροθέτηση εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς εντός του πολεοδομικού κέντρου, παρά μόνον στη συγκεκριμένη θέση Να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός «Εγκαταστάσεις Μαζικών Μεταφορών» από εκτός σχεδίου έκταση στην περιοχή της Χρυσοπηγής, βορείως της προτεινόμενης επέκτασης Β4. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. τι προβλέπεται να γίνει με την περιοχή Βαρυπετρου; θα επεκταθεί το σχέδιο πόλεως; καθώς ένα κομμάτι στ κεντρικό δρομο της Οασης Βαρυπετρου είναι εκτός πόλεως ενώ το χωριό παραμεσα είναι ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ. ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΚΑΤΙ;;;;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα