Το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου θα συνέλθει, να ανακηρύξει επισήμως τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, βάσει των αποτελέσματων που έστειλαν οι διάφορες πολιτείες μετά την οριστική καταμέτρηση των ψήφων. Υπολογίζεται, ότι υπέρ του Μπάιντεν κατακυρώθηκαν 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τράμπ.
Παρότι ο Τράμπ είχε δηλώσει, ότι θα εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο, μια ομάδα οπαδών του σχεδίαζε να βρεθεί τρόπος, να μην εγκαταλείψει την εξουσία, μέσω προσφυγών στα δικαστήρια. Αλλά και αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή Ρεπουπλικάνων του Τέξας, να ακυρωθούν τα αποτελέσματα τεσσάρων πολιτειών, όπου υπερίσχυσε ο Μπάιντεν με μικρή διαφορά. Ο Τραμπ παρά ταύτα δεν το βάζει κάτω δηλώνοντας, ότι «δεν τελείωσε η μάχη, θα συνεχίσουμε».
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει, να εφαρμόσει την τακτικη των προηγούμενων δημοκρατικών κυβερνήσεων, να φέρει αλλαγές στην πολιτική του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η κοινωνία είχε υποστεί κόπωση από τις παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, που η προεδρία τότε τις παρέκαμψε και οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε κανένα πόλεμο. Η στρατηγική του Μπάιντεν προσανατολίζεται, ώστε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στους διεθνείς θεσμούς, να επανακτήσουν τις συμμαχίες με τους εταίρους και αν ενδυναμώσουν τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακτώντας την τρωθείσα εξωτερική πολιτική σε διεθνές επίπεδο. Ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος, να «αποστεί απ’ τον παραδοσιακό ιεραποστολικό φιλελευθερισμό».
Ο Τραμπ εν όσω ασκεί ακόμα την προεδρία απένειμε χάρη σε συμβούλους του, που κατηγορήθηκαν και δικάστηκαν για ενοχή τους στη ρωσική ανάμειξη των εκλογών του 2016. Μεταξύ αυτών και στο στρατηγό Μάϊκλ Φλιν, που τον διόρισε σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας, αλλά δεν κράτησε ούτε 24 ώρες, γιατί κατηγορήθηκε πως είχε αποδεχθεί, ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI περί της προεκλογικής εκστρατείας. Η απονομή χάριτος στον Φλιν επεκρίθη από πολλούς δημοκρατικούς βουλευτές, ότι “καταχράστηκε τη δύναμη απονομής χάριτος”, η δε πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι εξέφασε την αντίθεσή της λέγοντας, ότι πρόκειται για «μια πράξη μεγάλης διαφθοράς και χυδαία κατάχρηση εξουσίας».
Πρώτο μέλημα του Μπάιντεν, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, δεν είναι να διαδώσει τη δημοκρατία, αλλά να την διασώσει, που επί Τραμπ είχε καταρρακωθεί. Είναι δε κάπως διστακτικοί, αν τα καταφέρει, να χρησιμοποιήσει την εξουσία του υπέρ των εργαζομένων, αν απογαλακτισθεί απ’ την επιρροή Ομπάμα, που ελάχιστες αλλαγές έκανε, απ’ όσες περίμενε το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Πολύ δε φοβούνται, ότι σ’ αυτό το θέμα ο Μπάιντεν, θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση απ’ όσο ο Ομπάμα το 2008.
Οι δημοκρατικοί είναι κάπως δύσκολο να υποκύψουν στο μεγάλο κεφάλαιο, να αναμορφώσουν τη φορολογική νομοθεσία, να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, να προωθήσουν τις επενδύσεις σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποτρέψουν την άνοδο της φασιστικής βάσης, για ν’ αποφευχθεί ο ακροδεξιός εξτρεμισμός.
Ο Μπάιντεν καλείται, να σκύψει μπροστά σ’ όλους τους Αμερικανούς κυρίως στους έγχρωμους, που υφίστανται διακρίσεις, να ρίξει γέφυρες και σαν πλανητάρχης να εμποδίσει τους αρχηγίσκους ανά τον κόσμο, να παραβιάζουν τη νομιμότητα και να αυθαιρετούν.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.