Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Νέος σχεδιασµός για τη Σαµαριά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

» Ενώ παραµένουν οι αντιδράσεις για τα φετινά κλεισίµατα του φαραγγιού

 

«Τα κλεισίµατα του φαραγγιού της Σαµαριάς φέτος, δεν θα επαναληφθούν τη νέα χρονιά» λένε στα “Χ.ν.” πηγές του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισµός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής) που διαχειρίζεται τον Εθνικό ∆ρυµό.

Οι έντονες διαµαρτυρίες επαγγελµατιών και φορέων για τα συνεχή κλεισίµατα φέτος του φαραγγιού είτε για λόγους ζέστης, είτε µε την πρόγνωση µιας απλής βροχής θορύβησαν τον Οργανισµό που όµως εκτιµά πως µε κάποιες παρεµβάσεις που θα γίνουν µέσα στο χειµώνα του χρόνου θα διαµορφωθεί µια νέα κατάσταση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.” από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:
• Χθες και προχθές οµάδα επιστηµόνων -συνεργατών του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Ε. Λέκκα βρίσκεται στο φαράγγι και κάνει αυτοψία για τον εντοπισµό επικίνδυνων σηµείων.
• Σε συνέχεια των αυτοψιών που έχουν γίνει στο παρελθόν από το ΙΓΜΕ και τον κ. Λέκκα, θα προταθούν συγκεκριµένα έργα και δράσεις που θα υλοποιηθούν άµεσα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ µε στόχο την βελτίωση της ασφάλειας. Ένα τέτοιο µέτρο είναι η αγορά κρανών για τους επισκέπτες όταν διέρχονται από επικίνδυνα σηµεία.
• ∆ροµολογείται προγραµµατική σύµβαση µε το ∆ήµο Σφακίων, ώστε να πραγµατοποιηθούν συγκεκριµένα έργα στο νότιο τµήµα του φαραγγιού µε χρηµατοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
• Τα κλεισίµατα του φαραγγιού -που αποφασίζονται από τη διεύθυνση του Οργανισµού- και που ήταν πολλά µετά από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν θα επαναληφθούν τη νέα σεζόν αφού θα έχουν υλοποιηθεί µια σειρά µέτρα ασφαλείας (παραπάνω).
• Ο ΟΦΥΠΕΚΑ από το 2023 έχει ζητήσει από όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες καθηµερινό συντονισµό όλων (Περιφέρεια, ∆ασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική κα. ) για την καλύτερη διαχείριση του ∆ρυµού.

∆ΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΛΑΚΚΙΩΤΩΝ

Την έντονη διαµαρτυρία τους για τα συνεχιζόµενα κλεισίµατα δήλωσαν κάτοικοι και επαγγελµατίες των Λάκκων και του Οµαλού χθες το µεσηµέρι. Οι επαγγελµατίες εµφανίσθηκαν δυσαρεστηµένοι από την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στον Εθνικό ∆ρυµό, αφήνοντας αιχµές στη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και επισηµαίνοντας πως όταν η διαχείριση του ∆ρυµού γίνονταν από τον τοπικό Φορέα και η ∆ασική Υπηρεσία είχε πιο ενεργό ρόλο ,το φαράγγι λειτουργούσε καλύτερα.
Στο “Ξυλόσκαλο” βρέθηκαν χθες και αρκετοί τουρίστες που ήθελαν να περάσουν το φαράγγι αλλά δεν είχαν ενηµερωθεί ότι και χθες -όπως και σήµερα- θα είναι κλειστό γιατί αναµένονταν βροχή 2 χιλ., µια βροχή που όµως δεν έπεσε ποτέ.
«Ήλθαµε από την Ιρλανδία για ένα γάµο και µείναµε για µερικές µέρες για να δούµε το νησί. Πήγαµε σε διάφορα µέρη και το φαράγγι είναι το πιο φηµισµένο από αυτά. Όµως απογοητευτήκαµε που είναι κλειστό. ∆εν υπήρχε ενηµέρωση, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε πουθενά, ότι θα είναι κλειστό παρότι ο καιρός είναι θαυµάσιος. Πρέπει να φύγουµε την Τετάρτη και δεν νοµίζω ότι θα έχουµε χρόνο να έλθουµε και πάλι. Ίσως την επόµενη φορά που θα έλθουµε στην Κρήτη» επισήµανε ο κ. Λούκας.
Ο δηµ. Σύµβουλος Πλατανιά, πρώην αντιδήµαρχος Πλατανιά και Μουσούρων και πρόεδρος της “Αναπτυξιακής Λάκκων – Οµαλού” κ. Μανώλης Σολιδάκης επισήµανε πως «είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Μόλις παρουσιαστεί ένα σύννεφο στον ουρανό… κλείνει το φαράγγι µε αποτέλεσµα την κακή λειτουργία όλη της περιοχής! Και δεν ξέρουµε γιατί συµβαίνει αυτό! Έγινε ένα ατύχηµα προ ηµερών και από όσο γνωρίζουµε από την ιατροδικαστική έκθεση, δεν ευθύνονταν η κακοκαιρία αλλά από ένα ξύλο όταν το θύµα περνούσε από µια γέφυρα».
Ο κ. Σολιδάκης επισήµανε ότι «δεν θα έπρεπε να φύγει η ∆ιεύθυνση ∆ασών από τη διαχείριση του φαραγγιού γιατί είναι ο πιο αρµόδιος φορέας. Είναι ο πλέον σχετικός και ειδικός µε το περιβάλλον και τη φύση. Αυτά που συµβαίνουν τώρα δεν συνέβαιναν ποτέ όταν την ευθύνη είχε η ∆ιεύθυνση ∆ασών. Πολύ περισσότερα ατυχήµατα έχουν γίνει σε άλλες περιπατητικές διαδροµές και δεν έκλεισαν,δεν απαγορεύτηκε η κίνηση!».
Ο δηµ. σύµβουλος τόνισε πως µε τις χθεσινές συνθήκες ηλιοφάνειας και την απουσία οποιασδήποτε βροχής «ο διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να παραιτηθεί!» Υπογράµµισε επίσης πως οι ξαφνικές αποφάσεις κλεισίµατος προκαλούν δυσφήµιση για τον Εθνικό δρυµό.
«Είναι πρωτόγνωρο, µε την καλοκαιρία να κλείνει ο δρυµός! Σκέφτοµαι και λέω µήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο να πάνε όλα στους ιδιώτες; Όλα τα παίρνουν οι ιδιώτες. Γιατί δεν άφησαν το ∆ασαρχείο να έχει το φαράγγι που τόσα χρόνια το κρατούσε;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάκκων κ. Γιώργος Μανωλεδάκης. Ο κ. Μανωλεδάκης πρόσθεσε πως από το φαράγγι ζει πολύς κόσµος που πλήττεται από τα κλεισίµατα. «Έρχεται ο κόσµος να το δει και του λένε ότι είναι κλειστό γιατί έχει κακό καιρό και βλέπει ότι έχει ήλιο – καλοκαίρι» κατέληξε.
Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Γιώργος ∆ρακουλάκης επιχειρηµατίας ανέφερε πως «ξεκίνησε καλά η χρονιά, είχε πολύ κόσµο, δυστυχώς έγινε το ατύχηµα και µετά από αυτήν την ιστορία άρχισε να κλείνει το φαράγγι συνεχώς. ∆ύο ηµέρες έκλεινε, µια ηµέρα άνοιγε! Και χωρίς λόγο, γιατί αν υπήρχε λόγος βέβαια να κλείσει. Αλλά βλέπετε ότι ο καιρός είναι καλός και το φαράγγι κλειστό! Σαν επιχειρήσεις έχουµε πρόβληµα αλλά δεν είναι αυτό το θέµα. Το θέµα είναι ότι έρχεται ο κόσµος και του λέµε ότι δεν µπορεί να µπει στο φαράγγι λόγω καιρού και δυσανασχετούν και η Σαµαριά δυσφηµίζεται».
«Οι ακυρώσεις είναι ατελείωτες» δήλωσε ο κ. Γιώργος Κουτρούλης συµπληρώνοντας πως φέτος «οι κινητοποιήσεις µας είναι ήπιες, του χρόνου σε συνεργασία µε την Αγία Ρουµέλη δεν θα είναι τόσο ήπιες. Αν συνεχιστεί αυτό το πράγµα δεν θα ήµαστε τόσο ήρεµοι. Παθαίνουν ζηµιά οι επιχειρήσεις στον Οµαλό, στην Αγ. Ρούµελη, τα καραβάκια, τα ταξί, τα λεωφορεία».
«∆ηλώνουµε τη στήριξη µας στις κινητοποιήσεις και στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής» είπε ο κ. ∆ηµήτρης Ανθούσης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση ∆. Πλατανιά” και προσθεσε πως «το φαράγγι της Σαµαριάς και όλα τα µνηµεία της φύσης πρέπει να διαχειρίζονται από φορείς δηµόσιους, καλά στελεχωµένους, χρηµατοδοτούµενους όπως πρέπει,µε µόνιµο προσωπικό, µε συνθήκες εργασίας σωστές ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η επισκεψιµότητα για τον καθένα, µόνιµους κατοίκους, τουρίστες και να υπάρχει ασφάλεια και όχι οι παλινωδίες που γίνονται µέσα από ένα γραφείο στην Αθήνα. Φυσικά δεν µας ξαφνιάζουν αυτές οι κινήσεις γιατί κάποιοι απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης. Καµία ιδιωτικοποίηση δεν θα δεχθεί η τοπική κοινωνία ».
«Η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα µε αυτά που γίνονται φέτος στο ∆ρυµό. ∆εν είναι δυνατόν την τελευταία στιγµή να µαθαίνουµε αν θα ανοίξει ή θα κλείσει και να µιλάµε συνέχεια µε τα γραφεία. Ο τουρίστας έχει ένα πρόγραµµα, κλείνει το εισιτήριο του, ξέρει που θα πάει. ∆εν µπορεί να υπάρχει αυτό το “αλαλούµ”» υπογράµµισε ο κ. Αντώνης Μαυριδάκης.
Τέλος ο κ. Πολυχρόνης Καζαλάκης, διατύπωσε το ερώτηµα «γιατί κλείνει µόνο το φαράγγι της Σαµαριάς και όχι τα άλλα φαράγγια; Ας µας πει κάποιος υπεύθυνος, είναι µόνο η Σαµαριά επικίνδυνη και η Ίµπρος και η Αγ. Ειρήνη λειτουργούν κανονικά, δεν είναι φαράγγια αυτά;».

Επιστολή Καλογερή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη
«Ειδικά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και αφορούν το συνεχές κλείσιµο του Φαραγγιού της Σαµαριάς – συχνά για ασήµαντους λόγους – έχουν οδηγήσει στην απαξίωσή του ως τουριστικό προορισµό και σε απόγνωση τους τοπικούς επιχειρηµατίες, οι οποίοι ως γνωστόν δραστηριοποιούνται σε δύσβατες και αποµονωµένες περιοχές» σηµειώνει σε έγγραφο του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής.
Ο κ. Καλογερής λέει πως «είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει πρόβλεψη µετεωρολογικών συνθηκών που να υποδεικνύουν κίνδυνο για την διέλευση του Φαραγγιού, αυτό πρέπει να κλείνει προληπτικά. Είναι όµως επίσης σαφές, ότι η διέλευση κάθε Φαραγγιού και κάθε περιπατητικής διαδροµής συνοδεύεται από µια δεδοµένη επικινδυνότητα για ύπαρξη απρόβλεπτων καταστάσεων και ατυχηµάτων.
Είναι σηµαντικό επίσης, να λάβουµε υπόψη ότι η καλύτερη περίοδος λειτουργίας του Φαραγγιού -ιστορικά- είναι οι µήνες Σεπτέµβριος και Οκτώβριος που οι θερµοκρασίες είναι καταλληλότερες, αλλά ταυτόχρονα οι µετεωρολογικές προβλέψεις για πιθανότητα ελάχιστης βροχόπτωσης είναι πολύ συχνές. Αν λοιπόν ο διαχειριστής του Φαραγγιού που σήµερα είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αποφασίζει για το κλείσιµό του, µε στόχο την θεωρητική εξάλειψη κάθε κινδύνου, οδηγούµαστε στα πρόσφατα φαινόµενα συνεχών αποφάσεων κλεισίµατος σε εξαιρετικές και ηλιόλουστες ηµέρες για ασήµαντους λόγους (π.χ. πρόβλεψη µικρής πιθανότητας βροχόπτωσης 2-3 χιλιοστών).
Οι αντιδράσεις από τοπικούς και τουριστικούς παράγοντες για τις συνεχείς αποφάσεις κλεισίµατος τον τελευταίο καιρό είναι έντονες και απολύτως δικαιολογηµένες, ενώ κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η συγκεκριµένη λογική διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαµαριάς από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (ως προς το πότε θα πρέπει να παραµένει κλειστό) πρέπει να αλλάξει, µε γνώµονα ασφαλώς την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και την παροχή δυνατότητας να το διασχίσουν περισσότεροι άνθρωποι που ενδεχόµενα επέλεξαν την Κρήτη επιθυµώντας να επισκεφθούν αυτό το µνηµείο της Φύσης».
Ο αντιπεριφερειάρχης ζητάει από τον υπουργό να να θεσµοθετηθούν « κάποιοι σαφείς και ρεαλιστικοί κανόνες λήψης αποφάσεων, πάντοτε σχετικά µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις. Μέσω των κανόνων αυτών, θα είναι δυνατός ένας τριήµερος (τουλάχιστον) προγραµµατισµός της λειτουργίας του Φαραγγιού, ασφαλώς µε καθηµερινή επικαιροποίηση αν υπάρχουν αιφνίδιες καιρικές µεταβολές..»
Τέλος ο κ. Καλογερής σηµειώνει ότι τη «νέα τουριστική περίοδο δεν µπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουµε να αποφασίζεται το κλείσιµο ή µη του Φαραγγιού µε διαδικασία και λογική ανάλογη της εφετινής περιόδου, γιατί πολύ απλά αυτό θα σηµάνει την οριστική απαξίωσή του ως προορισµού εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα