Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Νέος ξεσηκωμός για τον Υβριδικό σταθμό

Κάλεσμα για παρέμβαση στην αυριανή συνεδρίαση στο Ηράκλειο, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης απευθύνει η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίασή της η Επιτροπή θα αποφανθεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας” στην Κρήτη, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου κάνει λόγο για “έγκλημα” και αναφέρει:

“Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης θα συζητηθεί η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ με 27 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια πάνω από τη Ζάκρο στη Σητεία (Γεωπάρκο Σητείας) και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 50 ΜW από αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου με τον άνω ταμιευτήρα στα Χάρκια Ρεθύμνου.

Το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και την ουσιαστική ενίσχυση της υδροδότησης των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου. Όλες οι άδειες Περιβαλλοντικών Όρων που του έχουν δοθεί αφορούν αποκλειστικά αυτή την χρήση και απαγορεύουν την αλλαγή της ή την εκτέλεση άλλου έργου.

Όμως, αντί να κατασκευαστούν τα έργα άρδευσης και ύδρευσης, το φράγμα (που πληρώθηκε με χρήμα του ελληνικού λαού) παραδίνεται στην ΤΕΡΝΑ για “ενεργειακή αξιοποίηση” με σύμβαση που της διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή 2.000.000 κυβικών νερού, ανεξάρτητα από την τυχόν περιορισμένη (πχ λόγω ανομβρίας) δυναμικότητα του ταμιευτήρα.

Αυτή η εγκληματική πολιτική επιλογή υποστηρίζεται εντελώς αυθαίρετα με το επιχείρημα ότι το νερό στο φράγμα επαρκεί, παραβλέποντας ότι το φράγμα είναι για την ώρα γεμάτο επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα άρδευσης και δεν έχει υλοποιηθεί το έργο ύδρευσης.

Τι θα γίνει όμως όταν κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ που θα αντλεί νερό απρόσκοπτα και εγγυημένα σύμφωνα με την άδεια παραγωγής του έργου, αν η διαθέσιμη ποσότητα νερού για ύδρευση και άρδευση θα έχει περιοριστεί δραματικά λόγω ανομβρίας και το φράγμα Ποταμών παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα όλα τα άλλα φράγματα της Κρήτης;

Το ότι η στάθμη του νερού θα κατέβει τουλάχιστον 20 μέτρα για όσο διαρκέσει η κατασκευή του εργοστασίου μοιάζει επουσιώδες μπροστά στο ενδεχόμενο το νερό στο φράγμα να καταλήξει ένα θολό βουρκάρι ακατάλληλο για ύδρευση η και για άρδευση. Και τούτο, επειδή η αντλησιοταμίευση, σύμφωνα με την εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Όσο για το τοπίο στα Χάρκια και γύρω από το φράγμα, θα υποβαθμισθεί σε βιομηχανική ζώνη. Η ίδια η ΜΠΕ του έργου περιγράφει εγκαταστάσεις με τουρμπίνες άντλησης χιλιάδων κυβικών νερού, τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας, τεράστιους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, πολλά στρέμματα χώρων εναπόθεσης μπάζων. Ακόμα και ειδικός χώρος “προσωρινής”εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων απαιτείται. Και όλα αυτά σε προστατευόμενες περιοχές Natoura.

Στο πλαίσιο μιας πολιτικής που προτάσσει το “συμφέρον του επενδυτή” απέναντι σε κάθε κοινωνικό αγαθό, θα υποθηκευθούν ποσότητες νερού για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ και θα υποβαθμισθεί δραματικά η ποιότητά του. Θα καταστραφούν ανεπιστρεπτί προστατευόμενες περιοχές σε Ρέθυμνο, Αμάρι και Σητεία για να παράγεται ρεύμα 50 ΜW για 8 ώρες μόνο την ημέρα, το οποίο θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η μεγαβατώρα όταν η λιανική τιμή της μεγαβατώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι 90 ευρώ.

Κι εκτός από αυτήν την σκανδαλώδη τιμή ρεύματος, η εταιρεία θα εισπράττει επί πλέον 6.350.000 € τον χρόνο ως «αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος”! Πόσο θα ακριβύνει το ρεύμα για τον καταναλωτή; Ποιος τελικά θα πληρώσει τη λειτουργία αυτού του έργου, που ποσοστό της αποζημίωσής του θα εισπράττει και ο ΟΑΚ;

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σητείας έχουν ξεσηκωθεί κατά του υβριδικού.

Στο Ρέθυμνο και το Αμάρι οι εκλεκτικές συγγένειες με την ΤΕΡΝΑ είναι γνωστές.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τα δημοτικά συμβούλια Αμαρίου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν υπέρ του έργου βασιζόμενα αποκλειστικά και μόνο στην ενημέρωση εκπρόσωπου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ (ΟΑΚ) που εδώ και χρόνια προπαγανδίζει το υβριδικό σε ρόλο πλασιέ της ΤΕΡΝΑ.

Όμως, οι κάθε λογής παράγοντες του τόπου έρχονται και παρέρχονται. Τα κουφάρια του εργοστασίου στο ρημαγμένο περιβάλλον γύρω από το φράγμα Ποταμών θα υπάρχουν όταν κανείς τους δεν θα ζει για να λογοδοτήσει. Δικό μας χρέος είναι να παρέμβουμε αποτρέποντάς τους να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον με τόση ελαφρότητα.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00 ας παραβρεθούμε όσοι μπορούμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

Το νερό που προορίζεται για ύδρευση είναι προστατευόμενος πόρος!
Το Γεωπάρκο Σητείας, που οι διαδρομές του χαράζονται τώρα χρηματοδοτούμενες από δικούς μας πόρους, δεν χρειάζεται ανεμιστήρες!
Το πρόβλημα χρηματοδότησης του ΟΑΚ, δεν μπορεί να λυθεί από την αύξηση της τιμής του ρεύματος που πάλι εμείς θα πληρώνουμε!
Να κατασκευαστούν άμεσα τα έργα άρδευσης και ύδρευσης για τα οποία αδειοδοτήθηκε το φράγμα Ποταμών”!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα