Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Νερό που χάνεται σε Μεσαύλια και Κολένι

» Ποσότητες που θα µπορούσαν να ανακουφήσουν τους ∆ήµους Πλατανιά και Κισσάµου

 

Ανεκµετάλλευτες παραµένουν ποσότητες νερού τόσο στη λεκάνη των Μεσαυλίων όσο και σε αυτή του Κολένι, που θα µπορούσαν να στηρίξουν τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ∆ήµων Πλατανιά και Κισσάµου.

 

Η απουσία χρηµατοδοτήσεων για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους ∆ήµους και της ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, ειδικά φέτος µετά από δύο ξηρές χρονιές.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της λεκάνης των Μεσαυλίων. Από το συγκεκριµένο υδροφόρο ορίζοντα έχουµε µεγάλες ποσότητες νερού µε φυσική ροή.

«Αυτή τη στιγµή υπάρχει έτοιµη µελέτη  που έχει εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία τη ∆ΕΥΑΒΑ για την αξιοποίηση των νερών των Μεσαυλίων που προβλέπει διακριτούς αγωγούς που µε φυσική ροή θα εξασφαλίζουν νερό τόσο ως προς τον Πλατανιά όσο και ως προς την Κίσσαµο» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της ∆ΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης.

Ο κ. Μαυρογένης τόνισε πως η µελέτη προβλέπει την κατασκευή δρόµου προσπέλασης στο σηµείο των πηγών, την υδροµάστευση και υπόγειο αγωγό που θα καταλήγει στο υπάρχων δίκτυο και έχει ένα προϋπολογισµό 1,8 εκ. ευρώ. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι αυτό ακόµα δεν έχει επιτυγχανθεί   παρότι το έργο είναι έτοιµο και µπορεί να δηµοπρατηθεί άµεσα. Το ζήτηµα των πηγών των Μεσαυλίων απασχόλησε και το πρόσφατο ∆ηµοτικό Συµβούλιο στην Κίσσαµο όπου και έγινε αναλυτική συζήτηση για τις δυνατότητες αξιοποίησης των νερών που δίνει η συγκεκριµένη περιοχή.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΕΝΙ

Ανάλογα ζήτηµα προκύπτει και για τις πηγές στο Κολένι από τις οποίο υδροδοτείται και αρδεύεται ένα µεγάλο µέρος του ∆ήµου Κισσάµου και του ∆ήµου Πλατανιά από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις. Χθες η ∆ΕΥΑΒΑ προµηθεύτηκε τα απαραίτητα ανταλλακτικά προκειµένου να κάνει την επισκευή στο αντλιοστάσιο που διατηρεί στο Κολένι. Η βλάβη αυτή  είχε προκαλέσει προβλήµατα στην υδροδότηση της ∆ηµοτικής Ενότητας Κολυµβαρίου και  µετά την αποκατάσταση της η κατάσταση αναµένεται να οµαλοποιηθεί.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Την ίδια στιγµή σύµφωνα µε στοιχεία από τη “∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδοµών της Περιφέρειας Κρήτης” που εκπόνησε  µελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους σε 29 υφιστάµενες γεωτρήσεις στην υπολεκάνη Κολενίου του ∆ήµου Κισάµου, ο συγκεκριµένος υδροφόρος ορίζοντας µπορεί να δώσει και άλλο νερό.

Σύµφωνα µε την υπηρεσία από τη λεκάνη του Κολενίου αντλούνταν περίπου 5 εκ. κυβικά νερά νερού από τα οποία τα 2,2 εκ. κυβικά λάµβανε ο ∆ήµος Κισάµου κυρίως για ύδρευση, τα  1.8 εκ. κυβικά τα χρησιµοποιούσε ο ΤΟΕΒ Κόλπου Κισάµου για άρδευση και  800.000 κυβικά  η ∆ΕΥΑΒΑ του ∆ήµου Πλατανιά . 

Με βάση τα στοιχεία  που δόθηκαν από τη ∆/νση Υδάτων της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης και το  πρώην ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και  Μεταλλευτικών Ερευνών)  και αφορούν την προηγούµενη δεκαετία το νερό που αντλείται τη θερινή περίοδο από τη λεκάνη του Κολένι, αναπληρώνεται κατά τους χειµερινούς µήνες στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν αποθέµατα που µπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ γενικά θεωρείται πως από  τη συγκεκριµένη υδρολογική λεκάνη  αξιοποιείται το 50% των νερών που µπορεί να δώσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα