Ενώ η χρήση της γούνας στη μόδα αποτελεί θέμα συνεχών συζητήσεων επί χρόνια, φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση εντείνεται.
Κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μόδας Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018 υπήρξαν διαμαρτυρίες έξω από το σόου του Μαρκ Τζέικομπς στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, αν και ο σχεδιαστής είχε χρησιμοποιήσει συνθετική γούνα, ενώ ένας διαδηλωτής έφτασε ακόμα και στην πασαρέλα στο σόου της Μαίρης Κατράντζου στο Λονδίνο, η οποία επίσης δεν είχε συμπεριλάβει κομμάτια με αληθινή γούνα.
Τώρα ήρθε η σειρά των ιταλικών οίκων μόδας Furla και Versace οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιούν πλέον γούνα από ζώα, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων οίκων μόδας που έχουν αναλάβει τη δέσμευση αυτή.
Ο οίκος δερματίνων ειδών Furla, του οποίου τα δερμάτινα είδη περιλαμβάνουν ενίοτε γούνινα μοτίφ, μαζί με την ανακοίνωση ότι θα καταργήσει την αληθινή γούνα από τον Νοέμβριο του 2018 άρχισε και εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #furlafurfree (Furla χωρίς γούνα).
«Η απόφαση της σταδιακής κατάργησης της αληθινής γούνας από τις κολεξιόν είναι ένα project που επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του οίκου για το περιβάλλον, με ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο της μόδας, για τον οποίο ο Furla έχει ιδιαίτερη ευαισθησία», τονίζει.
«Η απόφαση εξάλλου ανταποκρίνεται στην αυξανομένη ζήτηση προϊόντων από υλικά που σέβονται το περιβάλλον και κατασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές, από έναν καταναλωτή συνεχώς πιο συνειδητοποιημένο και πιο ανήσυχο σε αυτά τα θέματα», εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Furla Αλμπέρτο Καμερλένγκο.
Η οργάνωση προστασίας των ζώων PETA χαιρετίζει την απόφαση και το γεγονός ότι «η Furla συμπαρατάσσεται με τις μάρκες πολυτελείας που κατάλαβαν ότι η χρήση γούνας τούς προσδίδει ένα ξεπερασμένο στιλ. Οι καιροί αλλάζουν και είναι πλέον εμφανές ότι το μέλλον της μόδας είναι vegan: χάρη στις καινοτομίες των τελευταίων ετών, σήμερα υπάρχουν όλο και πιο οικολογικές μέθοδοι, βιώσιμες περιβαλλοντικά και χωρίς ωμότητα», εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση.