Το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 28 Μαΐου είχε ως αντικείμενο να βρεθούν λύσεις για το διορισμό ανωτάτων αξιωματούχων στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η άμεση σύγκλιση στο γεύμα αυτό έχει προφανώς ισχυρή σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλογές που έλαβαν χώρα υπό το νέο σκηνικό των μοναδικών εκλεγμένων με άμεση διαδικασία προσφυγής στον ευρωπαϊκό λαό.
Οι νικητές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι Πράσινοι, με σχεδόν 20 νέα μέλη, και ιδιαίτερα ο όμιλος ALDE, με περίπου 40 επιπλέον βουλευτές του ΕΚ, κυρίως χάρη στην άφιξη του Κόμματος Αναγέννησης του Macron που μετονόμασε την Ομάδα αυτή σε ALDE & R1.
Και οι χαμένοι είναι οι δύο πολιτικές οικογένειες που ήταν η ραχοκοκαλιά της ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί (S & D). Το EPP έχασε 35 βουλευτές, η S & D έχασε 42 και οι δύο έχασαν την άνετη πλειοψηφία των περισσότερων από 400 ευρωβουλευτών που είχαν.
Σε προηγούμενα σημειώματα είχα επισημάνει το γεγονός ότι το μαύρο φίδι που έχει βγει από το αυγό του, ελέω του διδύμου Σόιμπλε – Μέρκελ και της άγρια επιβολή της πολιτικής λιτότητας, έπρεπε να παταχθεί για να μη δούμε ανεπιθύμητα γεγονότα να λαμβάνουν χώρα, εκ νέου, στο ευρωπαϊκό έδαφος. Περίεργο είναι το αποτέλεσμα που βγήκε από τις κάλπες, αφού η αντι-ΕΕ και οι ευρωσκεπτικιστές δεν είναι οι νικητές. Όλες οι ομάδες τους αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου τον ίδιο αριθμό, πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο για ένα τρίτο του νέου Κοινοβουλίου.
Έτσι, όλοι αναμένουν να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο η Ομάδα στην οποία βρίσκονται και οι ευρωβουλευτές του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Αυτό το τονίζουμε γιατί και στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο κ. Μακρόν απορρίπτει το σύστημα Spitzenkandidaten και ήδη διαβουλεύεται με ηγέτες για καθορισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τουλάχιστον τις ηγετικές καρέκλες των τριών βασικών Οργάνων της ΕΕ και κυρίως την εκλογή προέδρων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επιτροπής και Συμβουλίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πάρουν απόφαση και για το διορισμό του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οργάνου κλειδί στην παραγωγική διαδικασία και στις διεθνείς σχέσεις. Τέλος ελαφρώς μειούμενης σημασίας, αλλά εξαιρετικά ισχυρή θέση είναι η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ
Οι σοσιαλιστές (S & D) είναι λογικό να πιέσουν για έναν ευρύ προοδευτικό συνασπισμό, αλλά αυτό δεν μπορεί να πετάξει επειδή τα μαθηματικά δεν είναι σωστά. S & D + GUE / NGL + Πράσινοι / ΕΕΣ + ALDE & R συνολικά 306 βουλευτές του ΕΚ, οι οποίοι δεν χρειάζονται για την πλειοψηφία τους 376. Το ΕΛΚ θα μπορούσε να συμφωνήσει με έναν συνασπισμό με την S & D και την ALDE & R, λιγότερο πιθανό με την Ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ και εντελώς απίθανο με την Ομάδα GUE / NGL. Κάποιοι στην S & D θα μπορούσαν να βρουν εξαιρετικά δύσκολο να μπουν σε συνασπισμό με ένα EPP που βρίσκεται και ο Viktor Orban.
Τελικά μπορεί να υποστηριχτεί ότι ο χαμένος στο σπίτι του Macron, από την Marine Le Pen, είναι ο νικητής στις Βρυξέλλες. Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι στη Γαλλία θεωρείται κεντροδεξιά, αλλά στις Βρυξέλλες είναι κεντροαριστερά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πράγματα είναι και περίεργα και επικίνδυνα. Πολλοί αναλυτές βλέποντας τα αποτελέσματα δηλώνουν «Είμαστε μια πολωμένη και διαιρεμένη χώρα»2 και η επικινδυνότητα, μεταξύ των άλλων είναι η ξαναζεσταμένη σκωτσέζικη θέληση για να μείνει στην ΕΕ η περιοχή αυτή του Βασιλείου.
Αξιοπερίεργη είναι και η στάση των πρώην ανατολικών χωρών που το ακροδεξιό κλίμα έχει γιγαντωθεί, αφού, όπως φαίνεται, λησμόνησαν τα 20 εκατ. θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, πολίτες της πρώην ΕΣΣΔ.
Έτσι, εκ των αποτελεσμάτων, τόσο των ευρώ-εκλογών, όσο και της έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων φαίνεται ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παρατεταμένης περιόδου διαπραγμάτευσης μιας πλειοψηφίας στο κατακερματισμένο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στον αγώνα για κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ θερμαίνονται γνωστά πρόσωπα και νέα ονόματα για να ανταγωνιστούν για τις κορυφαίες θέσεις των βασικών οργάνων της ΕΕ3
Από τη μεριά τους, άκαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής προχθές Τρίτη 28 Μαΐου, πράγμα που όλοι γνώριζαν, αλλά βέβαια, δεν ήταν απλά και μόνο διερευνητική κουβέντα.
Όλοι έθεσαν τις θέσεις τους, και είναι αξιοσημείωτα δυο γεγονότα. Το ένα είναι μια επίφοβη διάσπαση του άξονα Παρίσι – Βερολίνο, αφού έγινε γνωστή διαφοροποίηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ως προς το πρόσωπο του κ. Βέμπερ. Και το άλλο αφορά τις υπόνοιες ότι η κα Μέρκελ υποστηρίζει μεν την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ, αλλά αλληθωρίζει περισσότερο προς την πλευρά του δικού της κεντρικού τραπεζίτη που θέλει να τον δει να ηγείται της ΕΚΤ, αφού όπως είπαμε εντός του έτους φεύγει ο κ. Ντράγκι.
Άρα το ζητούμενο είναι η συναίνεση. Αλλά συναίνεση δεν απαιτείται μόνο για να συμφωνηθούν το αργότερο μέχρι τη σύνοδο κορυφής τέλους Ιουνίου 2019, αλλά να συμφωνηθούν και τα θέματα που θα κυριαρχήσουν. Το βασικό σημείο εκκίνησης είναι ότι η ΕΕ βρίσκεται μονίμως τρίτη και τέταρτη, σε σχέση με ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, όχι μόνο στο βασικό τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, αλλά και στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, με στάσιμη ακόμη και την τραπεζική ένωση, ή την ένωση κεφαλαιαγορών, μια ατελή επίσης παγκοσμιοποίηση και έλλειψη απαιτητικού ανταγωνισμού, που εξαντλείται μόνο στα κράτη μέλη που είναι ουσιαστικά δορυφόροι του άξονα Παρίσι – Βερολίνο.
Με βάση λοιπόν τα αλιεύματα των πρόσφατων δημοσιεύσεων για τα ευρωπαϊκά δεδομένα το μεταναστευτικό και η πολιτική λιτότητας, θα έχουν τη δική τους παρουσία δίπλα σε μια πλειάδα νέων θεμάτων, ορισμένα από τα οποία προϋπήρχαν, αλλά έφτασαν σε βαθμό ωριμότητας ικανό να επεξηγηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενα περαιτέρω ενδυνάμωσής τους.
Πρόκειται κατ αρχήν για το πρόβλημα της φτώχειας, που όπως έδειξε μελέτη της Κομισιόν έχει μια ισχυρή παρουσία στην ΕΕ. Έτσι, η φτώχεια στην εργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη των εθνικών πολιτικών που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Πολιτικής (ESPN) διατυπώνει αρκετές συστάσεις και ζητεί αποτελεσματικότερη πολιτική δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην εργασία4.
Η πρόσληψη ανθρώπων σε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας είναι καθοριστική για την επίτευξη της φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προωθήσει την ανοδική σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου σε όλα τα κράτη μέλη. Η πρόληψη της φτώχειας στους εργαζόμενους (IWP) θεωρείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και από τους ενδιαφερομένους ως μέρος του γενικού στόχου για τη μείωση της φτώχειας στην ΕΕ. Πέραν όμως, από την εξέλιξη του συνόλου των πολιτικών που ασκούνται από την ΕΕ , πέντε ιδέες για πέντε χρόνια είναι πάνω στο τραπέζι με πρωτοβουλία της Microsoft και αυτές αφορούν την Ψηφιακή ένταξη, την Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, την Ψηφιακή Ειρήνη, την Καταπολέμηση των εγκλημάτων και προστασία των δικαιωμάτων του λαού και την Τεχνολογία και αλλαγή του κλίματος5.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί στην οικονομία της Ευρώπης και τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενθάρρυνε την καινοτομία και καθόρισε παγκόσμια πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση τεχνολογιών όπως ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων. Στο επίκεντρο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας, βασισμένη σε διαχρονικές αξίες, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης.
Από τις νεοσύστατες μέχρι τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τεχνολογία cloud computing ήδη μετασχηματίζουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ταχύτερα από ποτέ. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες για την ανάπτυξη νέων λύσεων στις πλέον πιεστικές προκλήσεις του σήμερα, όπως η μείωση της κλιματικής αλλαγής, η θεραπεία των ασθενειών και η προώθηση της δημόσιας ασφάλειας. Η ψηφιακή επανάσταση, όμως, έρχεται επίσης με τους κινδύνους διακοπής της κοινωνίας μας. Μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη απαιτεί να μην μείνει κανείς πίσω και ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ηθικής αποτελεί ένα αξιόπιστο μετασχηματισμό.
Μια ανθηρή ευρωπαϊκή οικονομία μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στην ευρεία ευημερία, ισότητα και ασφάλεια της κοινωνίας, δημιουργώντας οφέλη για όλους. Ως μακροπρόθεσμος εταίρος των εθνικών οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Microsoft είναι διατεθειμένη να συμβάλει σε αυτή τη φιλοδοξία.
Οι 5 ιδέες για τα επόμενα 5 χρόνια σκιαγραφούν ορισμένα από τα συγκεκριμένα βήματα που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό πλαίσιο για τις κεντρικές ψηφιακές τεχνολογίες στον άνθρωπο. Ελπίζουμε ότι αυτές οι ιδέες θα προκαλέσουν τη συζήτηση για μια επιτυχημένη και βιώσιμη ψηφιακή Ευρώπη.
Για να γίνει κατανοητή η προσπάθεια αυτή παραθέτουμε βασικά στοιχεία ορισμών:
Ψηφιακή ένταξη: Οι θέσεις εργασίας και οι τρόποι εργασίας μας θα αλλάξουν βαθιά την επόμενη δεκαετία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν υπάρχουν σήμερα.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Δεοντολογία: Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα επιφέρουν τόσο την πρόοδο όσο και τις αλλαγές στην οικονομία και την καθημερινότητά μας. Τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν ευθυγραμμιστεί για να ενισχύσουν την τεχνολογική και βιομηχανική ικανότητα της ΕΕ.
Ψηφιακή Ειρήνη: Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ένα σημείο καμπής για διαμάχες στον κυβερνοχώρο, το οποίο προκλήθηκε από τις κρατικές κυβερνητικές επιδρομές των WannaCry και NotPetya. Αυτές οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη τάση στην οποία οι πολίτες, οι χρήστες τεχνολογίας, οι δημόσιοι φορείς, η κοινωνία των πολιτών και οι επιχειρήσεις έχουν γίνει όλοι στόχοι καταστροφικών ψηφιακών όπλων.
Καταπολέμηση εγκλημάτων και προστασία των δικαιωμάτων του λαού δικαιώματα των πολιτών: Η προστασία των ανθρώπων από την τρομοκρατία και το έγκλημα αποτελεί βασική λειτουργία των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης στον σημερινό πολύπλοκο ψηφιακό κόσμο, οι παλιοί νόμοι πρέπει να επικαιροποιούνται και να εναρμονίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο αυξανόμενος όγκος των ψηφιακών αποδείξεων, αλλά και τα μέσα με τα οποία η επιβολή του νόμου μπορεί να έχει νόμιμη πρόσβαση σε αυτήν.
Τεχνολογία και Κλιματική Αλλαγή: Η ανθρώπινη επινοητικότητα σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχει λύσει πολλές μεγάλες προκλήσεις στο παρελθόν. Η αλλαγή του κλίματος παραμένει ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που δεν έχει ακόμη επιλυθεί, αλλά οι νέες προσπάθειες που μπορούν να προσφέρουν οι τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, όπως η τεχνολογία της πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορούν να γίνουν η αλλαγή του παιχνιδιού σε αυτό το διάστημα, αν και όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Με την κλιμάκωση των ιδιωτικών επενδύσεων στις καινοτομίες του κλίματος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, η ΕΕ χρειάζεται συμπληρωματικές επενδύσεις ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2030. Και για να υλοποιήσει το ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία ουδέτερου του κλίματος έως το 2050, € 520 δισ. Χρειάζονται κάθε χρόνο.
1. https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/the-brief-macron-the-kingmaker/
2. https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/farage-tops-poll-and-remain-parties-surge-as-eu-polls-spell-out-uks-divide/
3. https://www.euractiv.com/section/eu-elections-2019/news/the-race-for-eu-top-posts-heats-up/
4. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=89&furtherNews=yes&newsId=9378&langId=en
5. https://blogs.microsoft.com/eupolicy/five-ideas-five-years/