Ολοκληρώθηκε το τουρνουά Altibox που διεξήχθη στη Νορβηγία με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν να κερδίζει την πρώτη θέση αν και στον 9ο και τελευταίο γύρο ηττήθηκε από τον Φαμπιάνο Καρουάνα. Το κανονικό παιχνίδι μεταξύ τους έληξε ισόπαλο. Αν και ο Καρουάνα έχασε ευκαιρία να κερδίσει. Το κατάφερε όμως στο μπλιτς-Αρμαγεδών που ακολούθησε αν και αυτό δεν τον βοήθησε να πάρει μια θέση στην τριάδα. Ο Κάρλσεν είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση από τον προηγούμενο γύρο και θα ήταν ο νικητής ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τελευταίου γύρου. Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1. Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία 2875) 13,5β. 2.Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία 2752) 01,5β. 3.Γιού Γιανκγί (Κίνα 2738) 10,5β. 4.Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ 2819) 10β. 5.Ουέσλι Σο (ΗΠΑ 2754) 10β. 6.Ντιγκ Λιρέν 9Κίνα 2754) 8,5β. 7.Μαξίμ Βασιέ-Λαγκάβ (Γαλλία 2779) 8β. 8.Βισί Ανάντ (Ινδία 2767) 8β. 9.Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν 2774) 5,5β. 10.Αλεξάντερ Γκρίστσιουκ (Ρωσία 2775) 5,5β.
Σκακιστικές ιστορίες και παραλειπόμενα
-Ο Dr. (Δόκτωρ) Ossip Bernstein ήταν ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της Ουκρανίας, ο οποίος αργότερα έγινε ο γνωστός grandmaster. Ωστόσο το 1918 (περίοδο πολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων στην Ουκρανία), συνελήφθη στην Οδησσό από την Cheka και τον έβαλαν στη γραμμή μαζί με άλλους για να τους εκτελέσουν. Όταν ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε να δει τους κρατούμενους που θα εκτελεστούν, είδε το όνομα Ossip Bernstein. Ρώτησε τότε αν ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής. Ο Bernstein απάντησε “Ναι”, ότι αυτός ήταν ο διάσημος σκακιστής. Ο Αξιωματικός τότε προκάλεσε τον Bernstein σε παρτίδα σκακιού και αν ο Bernstein δεν κέρδιζε θα εκτελούνταν. Έπαιζε δηλαδή για την ζωή του. Ο Bernstein κέρδισε και απέδειξε ότι ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής (γνωστός ακόμα και σήμερα). Απελευθερώθηκε και δραπέτευσε με ένα Βρετανικό καράβι που τον μετέφερε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε.
-Το 1993 κάποιος πυροβολήθηκε την ώρα που έπαιζε σκάκι στη Βοσνία. Ήταν η πρώτη φορά (μακάρι και η τελευταία) που κάποιος σκοτωνόταν από ελεύθερο σκοπευτή την ώρα που έπαιζε σκάκι!
-Το 2003, σε ένα τουρνουά που είχε γίνει στην μνήμη του Καπαμπλάνκα, ο GM Péter Székely στα 13 παιχνίδια που έδωσε (όλα ισόπαλα) είχε μέσο όρο 10 κινήσεων σε κάθε παιχνίδι! Δυστυχώς, ο Ούγγρος αυτός σκακιστής, έφυγε νωρίς από την ζωή σε ηλικία 48 ετών. Ήταν το 2003…
-Τον Απρίλιο του 2006, η FIDE ανακοίνωσε το λεγόμενο “ματς επανένωσης” (reunification) μεταξύ του Κράμνικ και του Τοπάλοφ, το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIDE 2006”. To ματς έλαβε χώρα στην Ελίστα, στην Καλμικία. Μετά από τα 4 πρώτα παιχνίδια ο Κράμνικ προηγούνταν με 3-1 (από το μέγιστο απαιτούμενο σύνολο των 12 βαθμών). Μετά από το τέταρτο παιχνίδι, ωστόσο, ο Τοπάλοφ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κράμνικ χρησημοποιούσε την τουαλέτα με ύποπτη συχνότητα, υπονοώντας ότι δεχόταν εξωτερική βοήθεια την ώρα την ώρα που γινόταν αυτό. Ο Τοπάλοφ είπε ότι θα αρνιόταν να δώσει το χέρι στον Κράμνικ στα εναπομείναντα παιχνίδια. Η επιτροπή ενστάσεων αποφάσισε να κλειδωθούν οι τουαλέτες των παικτών και να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ξεχωριστές τουαλέτες συνοδευόμενοι από έναν βοηθητικό διαιτητή.
Ο Κράμνικ αρνήθηκε να παίξει το πέμπτο παιχνίδι, εκτός αν εφαρμόζονταν οι αρχικοί όροι που είχαν συμφωνηθεί για το ματς. Ως αποτέλεσμα ο βαθμός δόθηκε στον Τοπάλοφ, μειώνοντας την υπεροχή του Κράμνικ σε 3-2. Ο Κράμνικ ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή των διαιτητών μεροληπτούσε (υπέρ του Τοπάλοφ) και απαίτησε να αντικατασταθεί. Ως προϋπόθεση για να συνεχίσει το ματς, ο Κράμνικ επέμεινε στο να παιχθούν τα υπόλοιπα παιχνίδια με τους αρχικούς όρους της διοργάνωσης του ματς, το οποίο επέτρεπε την χρήση τουαλέτας στην διακριτική ευχέρεια των παικτών.
Η αντιπαράθεση κατέληξε σε μεγάλο όγκο αλληλογραφίας προς την Chessbase και άλλες εκδόσεις. Η ισορροπία της κοινής γνώμης ήταν υπέρ του Κράμνικ. Εξέχουσες προσωπικότητες του σκακιστικού κόσμου, όπως οι John Nunn, Yasser Seirawan, και Bessel Kok πήραν το μέρος του Κράμνικ. Η Ρωσική και η Βουλγαρική ομοσπονδία υποστήριξαν τους σεβαστούς παίκτες τους. Η συμπεριφορά του Κράμνικ κατά την διάρκεια του ματς, του εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη στην σκακιστική κοινότητα.
Μετά από 12 κανονικά παιχνίδια, το ματς έφτασε στο σκορ 6-6, αν και ο Κράμνικ συνέχιζε να αμφισβητεί το αποτέλεσμα του πέμπτου παιχνιδιού που δεν είχε παιχθεί, μέχρι το τέλος του ματς. Στις 13 Οκτωβρίου 2006 το αποτέλεσμα αυτού του αμφισβητούμενου παιχνιδιού έγινε αδιάφορο, καθώς ο Κράμνικ κέρδισε στο μπαράζ με σκορ 2.5-1.5.
Η νίκη του Κράμνικ τον βοήθησε να κερδίσει το Σκακιστικό Όσκαρ του 2006, το δεύτερο της καριέρας του.
-Το μεγαλύτερο σε διάρκεια μάτς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήταν αυτό του 1984-85, όταν ο Καρπόβ με τον Κασπάροβ έπαιξαν 48 παιχνίδια σε 159 μέρες.
-Ίσως ήταν μια απο τις χειρότερες σκακιστικές εμφανίσεις, αυτή του Κόλονελ Μορώ, το 1901, όταν σε ένα τουρνουά που έγινε στο Μόντε Κάρλο, έχασε και τα 26 παιχνίδια του!
-Η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη για σκάκι είναι αυτή του Κλήβελαντ με 32000 σκακιστικά βιβλία. Η μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη για σκάκι, ανήκει στον GM Λόθαρ Σμίντ, με πάνω από 20000 σκακιστικά βιβλία.
-Η Βέρα Μέντσικ (1906-1944), ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών από το 1927 μέχρι το 1944. Υπερασπίστηκε τον τίτλο της έξι φορές. Στα παιχνίδια αυτά (για τον τίτλο), πέτυχε 78 νίκες, 4 ισοπαλίες και έχασε μία μόνον φορά!
-Στον σκακιστικό κόσμο είναι αρκετά συνηθισμένο για έναν Γκραν Μαιτρ να παίζει εκατοντάδες σιμουλτανέ παρτίδες εναντίων κατώτερων παικτών. Μία ενδιαφέρουσα ιστορία μας έχει δοθεί από τον Frank S. Meyer, τον τελευταίο εκδότη του National Review:
Ο Φίσερ, κατευθυνόμενος προς την τουαλέτα, σταμάτησε για λίγο μπροστά στην σκακιέρα μου – για περίπου πέντε δευτερόλεπτα ίσως – και μετά συνέχισε. Μερικούς μήνες αργότερα, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, που τότε βρισκόταν στο Marshall Chess Club. ” Τι αποτέλεσμα είχε εκείνη η παρτίδα σου του τελευταίου γύρου; ” ρώτησε. Του είπα ότι είχα νικήσει, αλλά με δυσκολία. ” Έπαιξες Β β5; ” ρώτησε. Του απάντησα ειλικρινώς ότι δεν μπορούσα να θυμηθώ τι είχα παίξει. Τότε αυτός, αμέσως, έστησε την ακριβή θέση για να με “βοηθήσει” να θυμηθώ και μετά μου παρουσίασε την βαριάντα που έπρεπε να είχα παίξει προκειμένου να εξασφαλίσω μια πολύ πιο οικονομική νίκη. Η ουσία είναι ότι δεν θυμόταν απλώς την θέση, την οποία στην συνέχεια θα ανέλυε μπροστά μου, αλλά θυμόταν και την θέση και την ανάλυση παρ’ όλο που είχε περάσει μπροστά απ’ την σκακιέρα μου μήνες πριν.
ΠΗΓΗ: http://www.chessville.com/misc/History/FischerChessSpoonStory.htm