Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια διάσκεψη για την Κύπρο την ώρα που απειλείται, την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είπε ο -όπως αναμεταδίδει σε σχετικό ρεπορτάζ το euronews– o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η φετινή Γενική Συνέλευση συμπίπτει με μια προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των ΗΕ προκειμένου να συμφωνηθούν όροι αναφοράς ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου. Προσέρχομαι με αποφασιστικότητα, με πλήρη πολιτική βούληση προκειμένου να συμβάλω σε αυτό που επιδιώκουμε από την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Θα είναι μια βδομάδα που θα δοκιμαστεί η κάθε μια πλευρά, και η δική μας πλευρά δεν θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως παραμένω πιστός σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου κατά την άτυπη συνάντηση, πως παραμένω και εμμένω σε αυτό που αποδέχθηκα και δεν είναι άλλο από το κείμενο που ετοίμασε την πρώτη μέρα η κα Λουτ».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, «το πιο κρίσιμο είναι η συνάντηση με τον ΓΓ στις 27 Σεπτέμβρη. Εξίσου, όμως, σημαντικές και οι επαφές που θα έχουμε με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, όπως επίσης βεβαίως και η παρέμβαση μου στα ΗΕ που δεν μπορεί παρά να κάνει αναφορά στα όσα έκνομα από πλευράς Τουρκίας συμβαίνουν. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο ΓΓ προτείνει διεξόδους προκειμένου να επαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, η Τουρκία να προκαλεί είτε δια ενεργειών αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είτε στην ξηρά απειλώντας με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με εποικισμό ή άλλως πως την Αμμόχωστο».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «στην προσπάθεια μας αυτή δεν είμαστε μόνοι, η στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση ενδυναμώνει τις προσπάθειες και αμέσως μετά την ομιλία μου στα ΗΕ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μου με τον κ. Μητσοτάκη. Θα έχω, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, καθώς και με την ηγεσία και μέλη της ομογένειας. Αυτά περιορίζονται στις δικές μου δράσεις».
Όπως εξήγησε, «ο Υπουργός Εξωτερικών έχει διευθετήσει περίπου 25 συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας μας, αλλά και της συμπαράστασης που θέλουμε προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθεια παραβίασης, η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να δρομολογείται προσπάθεια από τα ΗΕ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με στόχο μια τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, και ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει μια διάσκεψη εάν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι και ομόφωνη θέση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και κάθε κράτους που έχει την ελαχίστη αξιοπρέπεια, την ώρα που απειλείται την ώρα που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο να καλείται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με συνεχιζόμενες τις απειλές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι ούτε και ο ΓΓ θα διανοείτο ποτέ να καλέσει ανάλογη σύνοδο για το Κυπριακό όταν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε και για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Κύπρος σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
«Κατά την τρέχουσα βδομάδα», είπε, «και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές, πέραν της συμμετοχής μου στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, θα ενημερώσω τον ΓΓ για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε και προωθεί η Κύπρος και αφορά τις πιο ευάλωτες για το παγκόσμιο περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόλπος. Ήδη έχω αποστείλει, γνωστοποιώντας την πρωτοβουλία, σε 13 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου και ο Υπουργός Εξωτερικών όπως και ο Υπουργός Γεωργίας θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή προκειμένου στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνθήκης του Παρισιού και της αυριανής Συνόδου, να υπάρξει συντονισμός για να μειώσουμε ή να αποτρέψουμε τις συνέπειες από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της κακής χρήσης του περιβάλλοντος».
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που αναπτύσσει η Κύπρος, ο Πρόεδρος είπε ότι «με βάση τα όσα προνοεί η Συνθήκη των Παρισίων, με βάση τα Συμπεράσματα που θα έχει η αυριανή Σύνοδος καλούμε τα κράτη, με έδρα την Κύπρο και με συγκεκριμένες δράσεις και κοινές πολιτικές ώστε να προστατευθεί η περιοχή μας που θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες και που θα δεχθούν τις καταστροφικές συνέπειες μιας δραματικής κλιματικής αλλαγής. Στάληκε πρόσκληση και πρόγραμμα και σχέδιο δράσης στα κράτη αυτή για να δηλώσουν συμμετοχή και επεξηγείται πλήρως και η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κύπρος».
Σε ερώτηση αν ο κυπριακός λαός είναι γνώστης των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές και αν ενεργοποιείται για αντιμετώπισή τους, ο Πρόεδρος είπε ότι «πέραν της Κυβέρνησης άρχισε να ευαισθητοποιείται και ο λαός γενικότερα και χαίρομαι να πω ότι προχθές έγινε μια διαδήλωση μαθητών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αναμονής».