Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Νίκος Χρυσόγελος και Ρούλα Καστρινάκη μιλούν στα “Χ.ν.” για την πολιτική πρόταση του “Πράσινο και Μωβ”

«Λύσεις στα προβλήματα των κοινωνιών» διεκδικεί η συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

Δηλώνουν «πρωτεργάτες στο να γίνουν χρήσιμες αλλαγές» ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της λίστας στην Α΄ Αθήνας κ. Νίκος Χρυσόγελος και η υποψήφια στα Χανιά κa Ρούλα Καστρινάκη και προσθέτουν ότι «οι προτάσεις και οι λύσεις των “Πράσινων” πρέπει να βρεθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο κοινοβούλιο καθώς υπάρχει ένα ζήτημα εκπροσώπησης υπαρκτών ρευμάτων και κινημάτων μέσα στην κοινωνία! Γιατί χωρίς τους “Πράσινους” το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να κινείται σαν να μην γίνεται… τίποτα, οι “Πράσινοι” θα ωθήσουμε σε αλλαγές το πολιτικό σύστημα».

 

Νίκος Χρυσόγελος και Ρούλα Καστρινάκη μιλούν στα “Χ.ν.” για την πολιτική πρόταση του “Πράσινο και Μωβ”

 

Βλέπουμε αρκετά κόμματα με “Πράσινο” στίγμα να κατεβαίνουν στις εκλογές. Τι το διαφορετικό έχει η συμμαχία “Πράσινο και Μωβ”; Η προσπάθεια για συμπόρευση με τους “Οικολόγους Πράσινους” γιατί δεν προχώρησε; είναι η ερώτηση μας. «Από το 2018 προσπαθούμε ώστε να ανασυγκροτηθεί και πάλι ο “Πράσινος” χώρος αλλά με βάση αυτονομίας. Όχι ως συμπλήρωμα ενός άλλου πολιτικού φορέα.

Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αποτίμηση μας ήταν ότι δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν για “πράσινες πολιτικές” αντίθετα ακόμα και για το θέμα των εξορύξεων δεν “πάτησαν πόδι”, δεν είπαν ότι για μας αυτό είναι “πράσινη γραμμή”, δεν μπορούμε να δεχθούμε την παραχώρηση οικοπέδων για να γίνουν εξορύξεις! Παρόλα αυτά δύο φορές στο συνέδριο των “Οικολόγων Πράσινων” συμφώνησαν να μπουν στη συμμαχία μας και όταν συνεδρίασε το σώμα των εκλεκτόρων ήλθαν οι “Οικολόγοι Πράσινοι” και ζήτησαν να έχουν την αρχηγεία. Έξω από τις διαδικασίες που είχαμε συμφωνήσει! Τώρα αν διαβάσει κάποιος τις θέσεις που λέει το πχ. το “Πράσινο κίνημα” θα δει ότι παίζουν παιγνίδια με τους περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας, μας κατηγορούν ως “εθνομηδενιστές” ενώ δεν είμαστε κάτι τέτοιο και λένε αστεία πράγματα ότι πχ. χάρις σε αυτούς οι Γερμανοί πράσινοι συμμετέχουν στη Γερμανική κυβέρνηση. Μπορεί να σκεφθεί κάποιος πως ένα κόμμα που πήρε 0,25% επηρέασε τους Γερμανούς Πράσινους; Αντίθετα το “Πράσινο και Μωβ” είναι η ομπρέλα όλων των υπαρκτών σοβαρών και αξιόπιστων πράσινων, που διεκδικούν λύσεις!».
Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα…ένα κοινό χαρακτηριστικό του Ευρωπαϊκού Νότου είναι η έλλειψη οργανωμένου πράσινου κόμματος στο κοινοβούλιο, σε αντίθεση με χώρες της βόρειας και την κεντρικής Ευρώπης; Που το αποδίδεται εσείς ; Ο Ν. Χρυσόγελος απαντάει: «Στην Πορτογαλία δημιουργήθηκαν δύο “Πράσινα κόμματα” με εκλεγμένους βουλευτές και δημ. Συμβούλους, στην Ιταλία γίνονται ζυμώσεις, στην Ισπανία υπάρχει η συμμαχία “Sumar” με ευρύτερες συμμετοχές αλλά “πράσινη ταυτότητα”. Υπάρχει στόχος των “Ευρωπαίων Πράσινων” να ενδυναμωθούν τα “Πράσινα” κόμματα στο Νότο αλλά κυρίως να καταλάβει η κοινωνία ότι είναι σημαντικό αυτές οι ιδέες, οι προτάσεις , οι λύσεις να εκπροσωπηθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο γιατί θα αλλάξουν την πολιτική όπως τη βλέπουμε σήμερα». Από τη μεριά της η κ. Καστρινάκη συμπληρώνει πως «στις βιομηχανικές χώρες αναπτύχθηκαν τα “πράσινα” κόμματα γιατί και ο τρόπος ζωής ήταν ασφυχτικός, υπήρχαν τα πυρηνικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι “Πράσινοι” ήταν και η συνέχεια του κινήματος της νεολαίας του ΄68.»
Ένα σύνθημα λέει «οικολογία χωρίς ταξική πάλη είναι απλά κηπουρική», πως το σχολιάζεται; «Λέμε πως η πιο αντισυστημική κριτική γίνεται από τους “Πράσινους”.Ο πιο απλός και ο πιο σκεπτόμενος καταλαβαίνουν πως το σύστημα δεν δουλεύει γιατί καταστρέφουμε ραγδαία το περιβάλλον , πάμε σε μια εποχή ρίσκου για τον πολιτισμού μας. Η διαφορά μας είναι πως αυτό το βλέπουμε ως ένα συνεχή μετασχηματισμό από τον τρόπο ζωής μέχρι τις πολιτικές. Δεν πατάς ένα κουμπί λέγοντας “θα ανατρέψω το σύστημα” και αυτό γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Στην πραγματική ζωή το “Πράσινο και Μωβ” λέει πως θα κάνουμε συνεχείς αλλαγές μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές , τις οικονομικές, τις κοινωνικές, της στέγασης, της αναψυχής, της ενέργειας ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο σύστημα που στοιχεία του ενυπάρχουν στη σημερινή εποχή. Αλλάζουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά , τρόπο παραγωγής ενέργειας, μετακίνησης. Αυτό είναι κάτι που υποτιμά η αριστερά, λένε “και τι θα γίνει αν πάρεις μια πάνινη τσάντα;” ναι αλλά αν όλοι παίρναμε πάνινη τσάντα και δεν είχαμε πλαστικές είναι μια τεράστια αλλαγή που οδηγεί και σε συστημικές αλλαγές! Και βέβαια έχουμε πρόταση και για τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται με προσκήνιο το περιβάλλον, το οικοσύστημα το κλίμα. Στην υγεία δεν μπορείς να διασφαλίσεις την υγεία για όλους χωρίς να αλλάξεις τρόπο ζωής, την ποιότητα ατμόσφαιρας την κοινωνική συνοχή, δεν είναι ξεκομμένη από αυτά η υγεία. Πρέπει να ζεις καλά, να έχεις καθαρό αέρα, ασφαλή τρόφιμα, κοινωνική ασφάλεια κα».
Μια άλλη παράμετρο θέτει η κ. Καστρινάκη, την ανάγκη για « περιβαλλοντική , κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή και ο φτωχός και πλούσιος καταναλώνουμε από το μέλλον της ανθρωπότητας. Καταστρέφουμε τους ωκεανούς, βλέπουμε τη Μεσόγειο ως χωματερή, οι βυθοί μετατρέπονται σε ερήμους! Φάγαμε σα λυσσασμένοι και οι επόμενες γενιές θα βρουν μια φύση που μπορεί να γυρίσει σε βάρος τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι το περιβάλλον να απουσιάζει εντελώς από την προεκλογική ατζέντα των υπόλοιπων κομμάτων».
Συνεργάζεστε με το “Βολτ” το οποίο αποτελείται σε μεγάλη βαθμό από μέλη του πρώην “Ποταμιού”. «Οι θέσεις του σε πολλά θέματα προσεγγίζουν το νεοφιλελευθερισμό, πως ταιριάζουν πως τις “πράσινες” ιδέες ; Το κοινό πλαίσιο είναι το προγραμματικό προφανώς υπάρχον διαφορετικές απόψεις, επτά κόμματα συμμετέχουν στο “Πράσινο και Μωβ” δεν ταυτιζόμαστε σε όλα, δεν είμαστε ένα κόμμα. Συμφωνούμε στο 70-80% των θέσεων και μετά όλα εξελίσσονται» τονίζει ο κ. Χρυσόγελος.

Η συμμαχία “Πράσινο-Μωβ” είχε αποκλειστεί από τη συμμετοχή της στις εκλογές της 21ης Μαίου, επειδή…δεν πάτησε ένα κουμπί. «Επικυρώνεις 249 υποψηφίους, σου επιτρέπει και πληρώνει 37.000 ευρώ σε παράβολα στον έλεγχο σου λέει “κανένα πρόβλημα”. Υπήρχε όμως ένα άλλο interface, μια άλλη περιοχή που έπρεπε να μπεις και πατήσεις ένα κουμπί. Όποιος είναι εξοικειωμένος με τις πλατφόρμες ξέρει πως πριν βγεις ενημερώνεσαι αν το αίτημα σου δεν έγινε δεκτό! Αυτό δεν έγινε ! Επομένως είχε μια “κακή πλατφόρμα” το Υπουργείο Εσωτερικών!» επισημαίνει ο κ. Χρυσόγελος που ήδη έχουν προσφύγει στα ανώτατα δικαστήρια τόσο ενάντια στον αποκλεισμό από τις εκλογές του Μαίου όσο και για την επιστροφή των 37.000 ευρώ που δεν έγινε ποτέ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα