■ Ο πρόεδρος του Μουσικού Συνόλου Vamos, μιλά για τις φετινές εκδηλώσεις
Με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός, πραγματοποιείται για 3η χρονιά φέτος, στις 17, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων “Ensembles εν Βάμω”. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσικό Σύνολο Vamos, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου ενώ έχει την στήριξη του Δήμου Αποκορώνου.
Φέτος, περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά Μουσικά Σύνολα και οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε ιδιαίτερους χώρους του Βάμου.
Με αφορμή το 3ο φεστιβάλ ο πρόεδρος του Μουσικού Συνόλου Vamos, Νίκος Φραγκιαδάκης, μιλά στις “διαδρομές” ο οποίος τονίζει ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ και υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.
Τι θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ;
Το φετινό πρόγραμμα έχει 3 συμμετοχές.
Α. Το Blue7 Ensemble.
Το Blue7 ensemble είναι ένα νέο μουσικό σχήμα που λόγω της σύνθεσής του, είναι πρωτότυπο και πρωτοποριακό. Αποτελείται από τρία ξύλινα πνευστά, τρία χάλκινα και ντραμς σετ. Με έδρα το Ηράκλειο έχει στόχο να παρουσιάσει ένα διαφορετικό ηχόχρωμα και μια διαφορετική άποψη μέσα από τις ερμηνείες του. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα των Astor Piazzolla, Chick Corea, David Brubeck, George Gershwin και πολλών άλλων αξιόλογων συνθετών από τον ευρύτερο χώρο της jazz. Στο ensemble αυτό συμμετέχουν η Μαρία Αλεξάκη στο φλάουτο, η Εύα Λασηθιωτάκη στο σαξόφωνο, η Σοφία Παπουτσάκη στο κλαρινέτο, ο Κώστας Παλιός στο ευφώνιο, ο Χαράλαμπος Παλιός στη τούμπα, ο Μανώλης Σφακιανάκης στο τρομπόνι και ο Βαγγέλης Τσαγκαράκης στα ντραμς.
B. Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος.
Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών ΑΙΟΛΟΣ ιδρύθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2008 από κορυφαίους μουσικούς συμφωνικών ορχηστρών της Αθήνας, με σκοπό την προβολή έργων μουσικής δωματίου για το συγκεκριμένο σχήμα. Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει παρουσιάσει αρκετές συναυλίες με ιδιαιτέρως δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα . Οι άξονες που κινείται το κουιντέτο είναι η ανάδειξη αξιόλογων έργων Ελλήνων συνθετών ,εκπαιδευτικά προγράμματα , συνεργασία με διακεκριμένους σολίστ , αλλά κύριος στόχος είναι να κρατήσει στην Ελλάδα ζωντανή την παράδοση ενός τόσο διαδεδομένου παγκοσμίως σχήματος.
Γ. Την ορχήστρα Vamos με σολιστ τον Τάσο Αποστόλου και την Άννα Κώτη.
Το Μουσικό Σύνολο Vamos ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια στον Βάμο της Κρήτης , ένα χωριό στη μέση της διαδρομής Χανιά – Ρέθυμνο με μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Ο αρχικός πυρήνας ήταν μια παρέα μουσικών που άρχισε να πειραματίζεται στα ηχοχρώματα της συμφωνικής ορχήστρας και στο πάντρεμα αυτού του ήχου με διάφορα είδη μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και η αποδοχή του κόσμου πολύ μεγάλη. Με το πέρασμα του χρόνου η παρέα μεγάλωσε.Το μικρό σύνολο έγινε ορχήστρα. Προστέθηκαν νέα μέλη μόνιμοι κάτοικοι σε διάφορες γωνιές της Κρήτης και οι εμφανίσεις άρχισαν να ξεφεύγουν τα τελευταία χρόνια από τα όρια του νησιού.
Στο φεστιβάλ η ορχήστρα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στην εποχή που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης.
Μια γνωριμία με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας.
Είναι το 3ο Φεστιβάλ. Τα δυο προηγούμενα πώς κινήθηκαν; Είναι πια θεσμός αυτό το φεστιβάλ;
Είναι μεγάλη η χαρά που καταφέρνουμε να τρέχουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μια τέτοια διοργάνωση. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Υπουργείο Πολιτισμού που μας επιχορηγεί και είναι υπό την Αιγίδα του, στα μέλη του Μουσικού Συνόλου Vamos που το πίστεψαν και το αγαπούν, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου που είναι συνδιοργανωτής ,στο Δήμο Αποκορώνου και τους χορηγούς μας. Μετά τα δειλά βήματα της πρώτης χρονιάς νομίζω ότι τώρα πατάμε πολύ καλύτερα και λάθη που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια διορθώνονται. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Σε αυτό βοηθά πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος και η επιλογή των τοποθεσιών για τις παραστάσεις μας που φροντίζουμε να είναι ιδιαίτερες και να θέλουν να πούν κάτι για την Ιστορία του Βάμου. Φέτος 2 από τις εκδηλώσεις μας γίνονται στην παλιά γειτονιά. Πέρυσι για πρώτη φορά οργανώθηκε παράσταση στο παλιό Λιοτρίβι στη Μονή στο Καρύδι.
Το αν είναι θεσμός νομίζω ότι είναι νωρίς να το πούμε. Θα το δείξει η πορεία.
Τι σημαίνει η διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ όχι στα αστικά κέντρα αλλά στην ύπαιθρο.. Πόσο σημαντικό είναι για την ενδοχώρα;
Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στην ενδοχώρα είναι μια δύσκολη εξίσωση. Ο κόσμος δεν έχει τις παραστάσεις και τα ερεθίσματα που θα βρει σ’ένα αστικό κέντρο. Αν το κυρίαρχο στοιχείο στην ψυχαγωγία ενός κατοίκου της υπαίθρου είναι η παραδοσιακή μουσική τότε κάθε προσπάθεια που θα περιέχει την διαφορετικότητα μπορεί να πέσει στο κενό. Βέβαια εδώ στο Βάμο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υπάρχει μια σχετική μύηση και σε άλλα είδη τέχνης. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο ημιαστικός χαρακτήρας του χωριού (μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και πρωτεύουσα νομού) , η πολύ πολιτισμκότητα της περιοχής μετά την μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμού από διάφορα μέρη της Ευρώπης, το παρελθόν του χωριού που φιλοξενούσε άφοβα σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα και οι μεμονωμένες φιλόδοξες προσπάθειες παραγόντων του τόπου (φεστιβάλ Jazz κλπ) είναι μια παρακαταθήκη για να τολμήσει κάποιος το κάτι παραπάνω. Και μόνο το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια δουλειά σπουδαίων καλλιτεχνών είναι πολύ σημαντικό και ας αγγίξει στο φινάλε ένα μικρό ποσοστό.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πώς ξεκίνησε;. Τι φιλοδοξίες έχει;
Είναι γνωστό ότι εδώ στον Βάμο πριν από 10 χρόνια άρχισε να στήνεται ένα μουσικό σύνολο, με μουσικούς από πολλά μέρη της Κρήτης. Οι πειραματισμοί, η πολλή όρεξη για δουλειά, το μεράκι, ο επαγγελματισμός και οι ιδιαίτερες συνεργασίες γέννησαν την ορχήστρα Vamos με την μορφή που είναι σήμερα και η οποία πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια της Κρήτης. Η ανάγκη για καλλιτεχνικές επαφές με άλλα σύνολα, η ανταλλαγή εμπειριών, το δούνε και λαβείν με ανθρώπους του ίδιου χώρου αλλά και η επιθυμία να δοθεί η δυνατότητα σ’ένα χωριό να ζήσει ένα τέτοιο γεγονός γέννησε την ιδέα του φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων.
Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, αναγνωρίσιμο, να βελτιώνεται συνεχώς, να εμπλουτίζεται με φρέσκα πράγματα και να το ζει κάθε χρόνο περισσότερος κόσμος.
Το πρόγραμμα
•Κυριακή 17/9: 19:30 Παλιά Γειτονιά Βάμου (Μπροστά από το πρώην καφέ Λιακωτό)
Blue7 Ensemble.
•Σάββατο 23/9: 19:30 Άλσος Βάμου: Ορχήστρα Vamos με Τάσο Αποστόλου και Άννα Κώτη.
•Κυριακή 24/9: 19:30 Παλιά Γειτονιά Βάμου (Εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος)
Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών “Αίολος”.