Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νίκος Βουρλάκης: «Μια Περιφέρεια για τις ανάγκες των πολλών»

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε τη ΛΑ.ΣΥ. µιλάει εν όψει των εκλογών

«Ο κόσµος µπορεί να µας εµπιστευτεί γιατί εµείς δεν είµαστε δεσµευµένοι από κανένα οικονοµικό συµφέρον αλλά κι έχουµε αποδείξει και µέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συµβούλιο ότι δεν λείπουµε από κανέναν αγώνα».
Αυτό επεσήµανε, µιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και την ενότητα Terra Politica, o υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης”, µε επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Νίκος Βουρλάκης, εκφράζοντας παράλληλα, την ελπίδα «σε αυτές τις εκλογές να δυναµώσει η φωνή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”» στην προσπάθεια «για µια Περιφέρεια για τις ανάγκες των πολλών».

• Είστε γνωστός, µεταξύ άλλων, από τη θητεία σας τα τελευταία χρόνια στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Χανίων. Πώς αποφασίσατε να περάσετε στην Περιφέρεια;
Συµµετέχω στα κοινά των Χανίων τώρα και πολλά χρόνια και τα τελευταία 4 χρόνια είµαι εκλεγµένος δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο Χανίων, µαζί µε τον Μπάµπη Λουτσέτη, ο οποίος είναι επικεφαλής σε αυτές τις εκλογές µε τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στον ∆ήµο Χανίων. Είναι φυσιολογικό να παραχωρούµε τη θέση µας στους νεότερους και ειδικά σε ανθρώπους που έχουν δυνατότητες αλλά και µπορούν να αντεπεξέλθουν πολύ καλύτερα κι από εµένα ακόµα.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε τη ΛΑ.ΣΥ. µιλάει εν όψει των εκλογών

• Ακούµε συχνά τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να ασκεί κριτική για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης. Η αλήθεια είναι ότι η περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιφέρειες. Πού εστιάζεται η δική σας κριτική;
Σίγουρα υπάρχει πλούτος. Η κριτική µας έχει να κάνει µε το πού πάνε αυτά τα χρήµατα. Εκεί είναι το ζητούµενο κι εκεί προσανατολίζονται και οι διεκδικήσεις µας στο Περιφερειακό Συµβούλιο. Εµείς λέµε λοιπόν ότι τα χρήµατα αυτά πρέπει να πηγαίνουν για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για τα κέρδη των λίγων. Μέχρι τώρα η θητεία του κ. Αρναουτάκη έχει δείξει ότι τα χρήµατα πηγαίνουν για τις ανάγκες συγκεκριµένων λίγων ανθρώπων – οικονοµικών συµφερόντων.

• Στην Κρήτη εντοπίζεται µια υστέρηση σε βασικές υποδοµές. Από την άλλη η σηµερινή περιφερειακή Αρχή επικαλείται τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις που έχουν σηµειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια: οικονοµική κρίση, πανδηµία, πόλεµος στην Ουκρανία, πληθωρισµός κ.λπ. Πού εντοπίζετε εσείς τις σηµαντικότερες ελλείψεις; Θεωρείτε ότι θα µπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγµατα;
Η πολιτική που ασκείται στην Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι ξεκοµµένη από την πολιτική που ασκείται σε επίπεδο χώρας και Ε.Ε. Ό,τι λοιπόν µανδύα κρίσεων να βάλει κανείς δεν µπορεί να κρύψει το γεγονός ότι πρόκειται για πολιτικές στοχευµένες στην εξυπηρέτηση συγκεκριµένων επιχειρηµατικών οµίλων. ∆εν είναι συνεπώς άµοιρος ευθυνών ο κ. Αρναουτάκης, ούτε µπορούµε να λέµε “κάντε υποµονή να περάσει η κρίση” κ.λπ. Οι συγκεκριµένες πολιτικές που έρχονται από την Ε.Ε. ορίζουν που θα δοθούν τα χρήµατα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός προχθές από το βήµα της Βουλής το είπε ξεκάθαρα: θα πρέπει και οι 13 περιφερειάρχες να εξειδικεύουν και να περνάνε την κυβερνητική πολιτική έτσι όπως έρχεται από την Ε.Ε. Αυτή η οµολογία εξαφανίζει το αφήγηµα περί αυτοδιοίκησης. Όλες αυτές οι πολιτικές είναι προσδεδεµένες στο στρατηγικό άρµα που λέγεται Ε.Ε. και είναι µια ευρωπαϊκή πολιτική όχι για τους πολλούς αλλά για τα κέρδη των λίγων.

• Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι έρχονται για συγκεκριµένους σκοπούς αλλά από την άλλη πολλά από τα έργα που γίνονται γίνονται µε ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν αύριο βρεθείτε στο τιµόνι της Περιφέρειας, τι θα κάνετε µε αυτούς του πόρους; Υπάρχουν περιθώρια για µια διαφορετική πολιτική;
Βεβαίως και υπάρχουν. Για παράδειγµα στην περίοδο της πανδηµίας η Περιφέρεια έδωσε γύρω στα 60 εκατ. ευρώ µη επιστρεπτέες προκαταβολές σε πληττόµενες επιχειρήσεις. Αυτές ήταν φωτογραφικά συγκεκριµένες, κατά κύριο λόγο ξενοδοχειακές µονάδες, µεγάλης δυναµικότητας. ∆εν ήταν ούτε τα 5 ενοικιαζόµενα δωµάτια ενός µικρού επιχειρηµατία, ούτε κάποιο µικροµάγαζο. Όλοι αυτοί ήταν έξω από τον στρατηγικό σχεδιασµό της Περιφέρειας. Αυτό λοιπόν το ευρωπαϊκό πρόγραµµα θα µπορούσε η Περιφέρεια να το µοίραζε σε όλες τις µικρές πληττόµενες επιχειρήσεις. Ποιος εµπόδισε τον κ. Αρναουτάκη να δώσει αυτά τα χρήµατα σε 1000 επιχειρήσεις κι όχι σε 60; Να πούµε επίσης ότι τα χρήµατα αυτά είναι δικά µας, χρήµατα των φορολογούµενων πολιτών κι αυτά τα χρήµατα θα πρέπει να επιστρέφονται στην πλειοψηφία του κόσµου. ∆εν µπορεί να επιδοτείται µια 5στερη ξενοδοχειακή µονάδα µε 70 – 80% κι ο ταλαίπωρος µικροεπαγγελµατίας να φορολογείται από το 1 ευρώ. Αυτή τη στρατηγική µπορούµε να τη σπάσουµε και στην πορεία να την ανατρέψουµε!

• Πολλοί καταλογίζουν στην περιφερειακή Αρχή Αρναουτάκη έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών και µια διαχειριστική λογική. Συχνά ακούµε τον περιφερειάρχη να λέει προς τους δηµάρχους “φέρτε µου µελέτες κι εγώ θα σας στηρίξω”. Εσείς πως βλέπετε αυτή τη σχέση;
Υπάρχει µια σύµπλευση τόσο της δηµοτικής όσο και της περιφερειακής διοίκησης, τα βρίσκουν στα περισσότερα για να διοχετευτούν τα χρήµατα εκεί που θέλουν. Υπάρχει και στρατηγικά αυτή η σύµπλευση. Την προηγούµενη τετραετία είδαµε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Χανίων να υπάρχουν 6 δηµοτικές παρατάξεις που οι περισσότερες δεν διαφωνούσαν σχεδόν πουθενά όπως δεν διαφωνούσαν και τα κόµµατα που τους υποστήριζαν. Το ίδιο συνέβη και µε την περιφερειακή Αρχή: πριν τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τώρα τον στηρίζουν Ν∆-ΠΑΣΟΚ και ένα κοµµάτι του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν κατεβάζουν έναν υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει δηλαδή όχι µόνο σύµπλευση αλλά και προσυνεννόηση για τα περισσότερα έργα. Ό,τι υπάρχει έλλειψη κάποιων µελετών υπάρχει. ∆εν είναι όµως αυτό το ζητούµενο, γιατί έχει φανεί ότι όταν θέλουν να κάνουν ένα έργο το κάνουν µε fast track διαδικασίες βλ. Φαλάσαρνα, ενώ έργα ζωτικής σηµασίας χρονίζουν. Π.χ. η παράκαµψη Τοπολίων, όπου ένα έργο 6 µηνών έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια και δεν έχει γίνει.

• Συµµερίζεστε την θέση ότι ο περιφερειάρχης είναι περιφερειάρχης Ηρακλείου κι όχι Κρήτης;
∆εν τη συµµερίζοµαι. Το Ηράκλειο γεωγραφικά είναι στο κέντρο του νησιού. Πληθυσµιακά είναι µεγαλύτερο από όλους τους νοµούς κι εκεί υπάρχει η µοναδική βιοµηχανική δραστηριότητα στην Κρήτη, υπάρχει ισχυρός πρωτογενής τοµέας αλλά και λειτουργεί ως διαµετακοµιστικό κέντρο. Άρα ό,τι και να λέµε εδώ δικαιωµατικά τα περισσότερα χρήµατα θα πέφτουν εκεί. Το δυστύχηµα είναι ότι εκεί βρίσκονται και πολλοί µεγάλοι επιχειρηµατικοί όµιλοι, για τους οποίους γίνονται πολλές εξυπηρετήσεις.

• Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που βάζει η “Λαϊκή Συσπείρωση” για την Κρήτη;
Η αντισεισµική θωράκιση των κτηρίων και ειδικότερα των σχολείων. ∆εν µπορούµε να ακολουθούµε κανονισµούς ούτε του ΄59, ούτε του ΄75, ούτε του ΄82. Και δεν µπορεί να προχωράµε µε ρετουσαρίσµατα. ∆εύτερον, αντιπληµµυρικά έργα, καθώς έχουµε πικρά πείρα από το ΄19. Τρίτον, αντιπυρική προστασία. Περπάτησα πριν από λίγους µήνες στον Εθνικό ∆ρυµό Σαµαριάς – που υποτίθεται είναι το πιο προστατευµένο µέρος και οι πευκοβελόνες ήταν στο µισό µέτρο. ∆εν µιλάµε τώρα για την αγροτική οδοποιία ή για κρουνούς που δεν υπάρχουν ή για λιµνοδεξαµενές που δεν χρησιµοποιούνται κ.λπ.

• Γιατί να εµπιστευτεί ο ψηφοφόρος τη “Λαϊκή Συσπείρωση”;
Γιατί εµείς δεν είµαστε δεσµευµένοι από κανένα οικονοµικό συµφέρον και δεν µπορεί κανείς να µας προσάψει, είτε για τους εκλεγµένους είτε για τους υποψηφίους, ότι έχουµε κάποια δέσµευση από συµφέροντα ή ότι λοξοκοιτάζουµε προς τα εκεί. Επίσης, έχουµε αποδείξει και µέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συµβούλιο ότι δεν λείπουµε από κανέναν αγώνα. Αυτές τις εγγυήσεις δεν µπορεί να τις παρέχει κανείς άλλος. Κι αυτό το εισπράττουµε στις συναντήσεις µας µε τον κόσµο. Είναι κάτι που µας το αναγνωρίζουν, µας το πιστώνουν και ευελπιστούµε σε αυτές τις εκλογές να δυναµώσει η φωνή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα