Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Νίκου Γ. Μιχελάκη: Οι Ρίζες της Ελιάς

» «Έκαστος εφ ώ ετάχθη»

 

Τι να πρωτογράψω, να πρωτοθαυμάσω, να συγχαρώ, να βραβεύσω και να επαινέσω για τον Φίλο, τον Χαμογελαστό, τον Ακαταπόνητο εργάτη της επιστήμης, της έρευνας, της Αγάπης για την Ελιά, της οποίας καμία πτυχή δεν έμεινε ανεξερεύνητη, τον δρ Νίκο Γ. Μιχελάκη! Διετέλεσε επί 25 χρόνια ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Ιδρυτής και επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), από το 2002. Επιστήμονας με όλη τη σημασία της λέξεως. Επίσταμαι ίσον είμαι κύριος κάτοχος της Γνώσης του αντικειμένου. Γνωρίζω πλήρως το αντικείμενο από πάσης πλευράς.

Ο συγγραφέας συλλέγει τεκμήρια από παντού! Υπεισέρχεται σε άλλες επιστήμες, όπως Βοτανική, Γεωλογία, Μυθολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία, Θρησκειολογία και άλλες. Το νέο του βιβλίο ‘’ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ’’ που μας προσφέρει μέσα από τις 188 σελίδες του, αφορά την ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία και την Οικονομία.

Τα περιεχόμενά του κατά ενότητες είναι: 1. Βοτανική 2. Γεωλογικά τεκμήρια 3. Μυθολογικές αναφορές 4. Αρχαιολογικά ευρήματα 5. Ιστορικές μαρτυρίες 6. Καταγωγή και εξάπλωση 7. Η έξοδος από τη Μεσόγειο 8. Ελιά και λάδι στη διατροφή 9. Ελαιόλαδο και υγεία 10. Ελιά και λάδι στον αθλητισμό 11. Ελιά και λάδι στις θρησκείες 12. Το ελαιόλαδο στο φωτισμό 13. Το ελαιόλαδο στον καλλωπισμό 14. Οι απαρχές της εμπορίας 15. Οι τεχνικές της καλλιέργειας 16. Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου 17. Χρήσεις ξύλου, κλαδιών και φύλλων 18. Πλούσια βιβλιογραφία από 72 πηγές, Ελληνικές και Διεθνείς. Είναι γεμάτο με φανταχτερές φωτογραφίες και πίνακες με σημαντικά στατιστικά και οικονομικά στοιχεία. Αναφέρω ενδεικτικά 1.Την επτάφωτη λυχνία έξω από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο και στους Χριστιανικούς Ναούς που συμβολίζουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, τα Επτά μυστήρια της Εκκλησίας, τη Γλώσσα, τις ερμηνείες των Γλωσσών, το χάρισμα της Σοφίας, της Γνώσης, της Διδασκαλίας και 2. Την κατανομή ελαιολάδου στον κόσμο: Ευρώπη 75%, Αφρική 14%, Ασία 8%, Αμερική 2%, Ωκεανία 1%. Το βιβλίο είναι θησαυρός γνώσεων για τον αναγνώστη, περιλαμβάνει επιστημονικές γνώσεις, ήθη και έθιμα, παράδοση και πολιτισμό, ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Για τους λάτρεις της Φύσης και προπάντων της Ευλογημένης και Ιερής Ελαίας, ‘’της Ήμερης Ελαίας’’ εκ της οποίας παράγεται το χρυσάφι που λέγεται ‘’Ελαιόλαδον’’. Το καθαρό λάδι συμβολίζει την καθαρότητα των προθέσεών μας. Όλες οι ενότητες ερεθίζουν τον κάθε αναγνώστη ανάλογα των ενδιαφερόντων και των κλήσεων του.

Είναι γνωστό ότι ο θεός ευλόγησε το Σίτον τον Οίνον και το Έλαιον, απαραίτητα στοιχεία της ζώης, για αυτό και έχει ενδιαφέρον κάποιος να μελετήσει τις ενότητες το λάδι στην Υγεία, την Οικονομία και την Θρησκεία Δεν ξέρω αγαπητέ φίλε Νίκο, εάν στη μακρόχρονη έρευνά σου για την Ελιά και τις Ρίζες της, βρήκες καμία με το όνομα ‘’Χρυσολιά’’ στο οποίο έχω αναφερθεί στο παρελθόν σε σχετικό κείμενο για τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα (Χ.Ν. 6/10/2021). Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι υπάρχει μια ελιά Θρύλος, με την ονομασία ‘’Χρυσολιά’’, στου Μπαμπαλή το Χάνι Αποκορώνου, η οποία ‘’αγνοείται’’ και ‘’κακοποιείται’’ σχεδόν ένα αιώνα. Από το 1951 θυμάμαι ότι οι κάτοικοι έσκαβαν σε βάθος μέτρων για να βρουν το χρυσάφι αλλά, άνθρακας ο θησαυρός. Δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί η Χρυσολιά από τους Ελαιοκομικούς Δήμους της Κρήτης και ίσως να φέρω και εγώ μέρος της ευθύνης.

Ποιός ξέρει πριν από πόσα χρόνια βρίσκεται η ελιά αυτή εκεί, στο μέσο μια γόνιμης τεράστιας λεκάνης με πλούσιο υδροφόρο υπέδαφος, από την Κράπη των Σφακίων μέχρι την Απτέρα Αποκορώνου. Ένας απέραντος ελαιώνας. Θα μπορούσε να λειτουργήσουν γεωργοκτηνοτροφικές φάρμες στην περιοχή με ένα νέο τουριστικό προϊόν σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής Καλυβών, Αλμυρίδας, Κεφαλά, Γεωργιούπολης και Καβρού. Φίλτατε Νίκο, ευχαριστώ σε από καρδιάς για την αποστολή της πολύτιμης αυτής ερευνητικής έκδοσης αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου σου, Άρτεμις. Εύχομαι να έχεις υγεία, να είσαι πάντα μια ελαία ‘’κατάκαρπη’’. Μιμείσαι την αειθαλή ελιά και επιθυμείς την αφθονία των καρπών της. Καμαροχαίρομαι σας. ΥΓ: Δηλώνω δια της παρούσης ότι επιθυμώ να δημοσιευθεί το θέμα ‘’Η Χρυσολιά στους Αγίους Πάντες, Μπαμπαλή το Χάνι’’ στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) για περαιτέρω εξακρίβωση χρονολογικών στοιχείων και προστασία της.

 

*Ο Πέτρος Πανηγυράκης είναι δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα