Mικρός νησιωτικός “παράδεισος” για την ανάπτυξη των άγριων πτηνών είναι η Κρήτη με τον αριθμό τους τα τελευταία χρόνια χάρις στα μέτρα προστασίας τους που έχουν ενισχυθεί να αυξάνεται και να διατηρείται σε καλά ποσοστά.
Στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης σε ό,τι αφορά τα άγρια πουλιά αναφέρθηκε ο κ. Σταύρος Χατζηδάκης ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
«Στην Κρήτη έχουμε όλα τα μεγάλα αρπακτικά και μπορεί να είναι η καλύτερη περιοχή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δύο είναι οι περιοχές ο Έβρος και η Κρήτη όπου έχουμε πολλά άγρια πτηνά. Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχουμε όλα τα μεγάλα αρπακτικά και κυρίως σε καλούς πληθυσμούς και μεγάλες πυκνότητες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ειδικότερα:
• ΓΥΠΑΕΤΟΣ: Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη ζουν 10 ζευγάρια, όταν πριν από χρόνια το είδος κινδύνευε με εξαφάνιση και είχαν μείνει μόνο δύο ζευγάρια.
• ΌΡΝΙΑ: Έχουν καταγραφεί 400 ζευγάρια με περίπου 1000 άτομα, με τον αριθμός τους να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα.
• ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ: Η καταγραφή δίνει 20 ζευγάρια σε ολόκληρη την Κρήτη.
• ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ: Υπολογίζεται ότι στο νησί υπάρχουν 25 ζευγάρια.
«Στην Κρήτη βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός του γύπα, του γυπαετού και είναι το μοναδικό νησιώτικο οικοσύστημα που έχει και Σπιζαετό και Χρυσαετό!» ανέφερε ο ορνιθολόγος.
Μια βασική αιτία της διατήρησης μεγάλου αριθμού άγριων πτηνών είναι ότι στον ορεινό όγκο του διατηρείται ο παραγωγικός ιστός. «Αυτή τη στιγμή παραγωγικός ιστός στην Πίνδο και στον Όλυμπο δεν υπάρχει. Αντίθετα στον ορεινό όγκο της Κρήτης βλέπουμε να υπάρχει κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα. Επίσης στην Κρήτη δεν έχουμε θηλαστικά. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα που υπάρχει ο Λύκος έγινε μαζική καταπολέμηση του με στρυχνίνη που δεν άφησε κυριολεκτικά τίποτα και κυριολεκτικά εξαφάνισε και τους πληθυσμούς των άγριων πουλιών. Μεγάλης αξίας είναι και το έντονο ανάγλυφο αλλά και ο πολύ καλός καιρός που επικρατεί με αποτέλεσμα τα άγρια πτηνά να μην ξοδεύουν μεγάλη ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας σπιζαετός στον Όλυμπο είναι ζήτημα αν γεννήσει 1-2 μικρά στην Κρήτη θα κάνει περισσότερα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι βασικοί κίνδυνοι για τα άγρια πουλιά είναι τα φυτοφάρμακα, το γεγονός ότι τα καλοκαίρια δεν βρίσκουν εύκολα νερό με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται αλλά και η υπέρμετρη ανθρώπινη παρουσία στις περιοχές που διαβιούν.