Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Νηστεία: Οπως διώχνει ο ήλιος την ομίχλη

Από τις 15 Νοεμβρίου άρχισε η προετοιμασία μας για τη Μεγάλη Εορτή, της του Χριστού Γεννήσεως. Από δε της 21ης του ιδίου μηνός, ψάλλονται οι καταβασίες των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται, δοξάσατε», και από της 26ης τρέχοντος μηνός μέχρι και της 24ης Δεκεμβρίου ψάλλεται το Κοντάκον «Η Παρθένος σήμερον τον προαιώνιον Λόγον…»

Ομορφη η περίοδος αυτή μέχρι και τα Χριστούγεννα και το Αγιον Δωδεκαήμερον, γεμάτη ευκαιρίες «διά του μέλλοντος κληρονομείν σωτηρίαν» (Εβρ. 1,14). Γεμάτη από μέσα, και αγιοπνευματική τροφοδοσία, για την καλύτερη και τελεσφερότερη συμμετοχή μας στην κοσμοσωτήρια Μεγάλη Εορτή.
Ένα από τα πολλά αυτά μέσα είναι και η νηστεία. Ενα μέσον πολύ παρεξηγημένο και αρκετά παραγκωνισμένο, ειδικά στην καταναλωτική και αχόρταγη εποχή μας. Μια νηστεία ωφέλιμη όχι μονάχα ψυχικά αλλά και σωματικά. Γι’ αυτές τις δυο μεγάλες αξίες, θα αφιερώσουμε το γραφτό μας αυτό:
1. Νηστεία, μητέρα της υγείας: «Η νηστεία γιατρεύει. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να αναγνωρισθεί ως μέθοδος θεραπείας. Σήμερα, εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Αυστραλία και είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο θεραπείας -νηστεία χάριν της υγείας- παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Σοβιετικός καθηγητής Γιούρι Νικολάεφ, τον οποίον προσκάλεσε στη χώρα μας το Ιπποκράτειο Κέντρο Ελλάδος.
Η θεραπευτική αγωγή με νηστεία, έχει καλά αποτελέσματα, στα καρδιακά νοσήματα, στην υπέρταση στα νοσήματα του πεπτικού συστήματος, στις αρθρίτιδες, στους ρευματισμούς, στο βρογχικό άσμα, στις αλλεργίες, στους καλοήθεις όγκους, στα δερματολογικά, στον θυρεοειδή, στις νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, στην εξάρτηση από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, όταν ο εξαρτημένος ευρίσκεται στην πρώτη φάση.
Αρχή του Ιπποκράτη: Ο κ. Νικολάεφ, για να τεκμηριώσει τις απόψεις του, ανέφερε μια προσωπική του εμπειρία από την Ψυχιατρική Κλινική, στην οποία είναι διευθυντής: “Στους ψυχιατρικά αρρώστους, πριν από 50 χρόνια χορηγούσαν τροφή καταναγκαστικά, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ήθελαν. Θεώρησα τη μέθοδο αυτήν αντιεπιστημονική. Αποφάσισα να εφαρμόσω τη νηστεία. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς έγιναν καλά και άρχισαν, μάλιστα, να εργάζονται κανονικά. Επίσης, οι ψυχικά άρρωστοι που εφάρμοσαν τη νηστεία και είχαν στο ιστορικό τους και άλλες παθήσεις, παρουσίασαν βελτίωση. Ζήτησα, λοιπόν, άδεια από την πολιτεία να εφαρμόσω τη νηστεία, ως μέθοδο θεραπείας, και σε άλλα νοσήματα”…
Αφορμή της “ανακάλυψης” “Νηστεία χάριν της Υγείας”, ήταν ο Ιπποκράτης. Παλαιά, δηλαδή, η συνταγή. “Είχα διαβάσει τον Ιπποκράτη στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική, που μιλούσε για νηστεία. Αποφάσισα, λοιπόν, να εφαρμόσω την μέθοδο”, είπε χαμογελώντας ο Σοβιετικός καθηγητής. Συνέχισε χαριτολογώντας: “Δεν χρειάζεται, βέβαια, να αρρωστήσετε για να νηστέψετε”. Και κατέληξε δίνοντας την συμβουλή: “Με περιοδικές νηστείες διατηρείτε καλή υγεία. Κυρίως προτείνουμε τη νηστεία για την πρόληψη των ασθενειών”». (Μεσημβρινή, 16/11/1990).
2. Νηστεία, ιατρός των ψυχών: «Η νηστεία είναι αρχή και θεμέλιο κάθε πνευματικής εργασίας. Η νηστεία, που είναι ο ιατρός των ψυχών ημών, έχει συνήθειαν, άλλου Χριστιανού να ταπεινώσει την σάρκα και άλλου να καταπραΰνει τον θυμό. Από άλλον διώχνει τον ύπνον και άλλον να φέρει εις προθυμίαν διά να κάμει το καλόν και άλλου να καθαρίζει τον νουν του, και να τον κάμνει ελεύθερον από τους πονηρούς λογισμούς. Και άλλου να δαμάζει την αδάμαστον και ακράτητον γλώσσαν, και να την κρατεί με τον φόβον του Θεού, ωσάν σαλιβάρι (χαλινάρι), και να μην την αφήνει παντελώς να λέγει λόγους αργούς ή σαπρούς. Και άλλου εμποδίζει τα μάτια να μην κοιτάζουν εδώ κι εκεί και να περιεργάζονται τι κάμνει ο ένας και ο άλλος, αλλά κάμνει τον καθένα να προσέχει εις τον εαυτόν του, και να ενθυμείται τα ιδικά του αμαρτήματα και ελαττώματα.
Η νηστεία λεπτύνει κατ’ ολίγον το σκέπασμα της αμαρτίας, όπου ευρίσκεται επάνω εις την ψυχήν και αποδιώκει από αυτήν το νοητόν σκότος, καθώς διώχνει ο ήλιος  την ομίχλην.
Η νηστεία μάς κάμνει να βλέπομεν νοερώς τον πνευματικόν αέρα, εις τον οποίον λάμπει πάντοτε ο νοητός ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός» (Άγιος Συμεών, ο Νέος Θεολόγος).
Καλήν Αγίαν Τεσσαρακοστήν και καλά Χριστούγεννα με υγεία και «εν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. 17,21).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα