Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Είμαι, ήμουν, θα είμαι πάντα υπερασπιστής των επιχειρηματικών βημάτων, συμφωνιών, προσπαθειών, που στόχο έχουν να αναπτύξουν το έργο και το μέγεθος επιχειρήσεων, ανεξάρτητα του κλάδου που δραστηριοποιούνται. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, με χαροποιεί που η Παγκρήτια Τράπεζα ήρθε σε συμφωνία εξαγοράς με την τράπεζα HSBC σε ότι αφορά στα υποκαταστήματα της στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο όμως με ενοχλεί είναι το καθεστώς ανασφάλειας που καλούνται οι εργαζόμενοι να βιώσουν, μέχρι τις τελικές αποφάσεις της συγκεκριμένης συμφωνίας, μεταξύ των δύο τραπεζών. Όπως επίσης με ενοχλεί, η ανά περίπτωση «εντολή-συμβουλή» διοικήσεων και εργοδοτών προς εργαζόμενους, σχετικά με το ότι δεν πρέπει να επικοινωνούν με δημοσιογράφους.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο CEO της HSBC Ελλάδος, Peter Yeates, επικοινωνώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους εργαζόμενους της HSBC στην Ελλάδα, τους ανακοίνωσε αφενός τα νέα της συγκεκριμένης διατραπεζικής συμφωνίας, όμως όπως τους αναφέρει: «…Δε θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στην απασχόληση σας και οι καθημερινές δραστηριότητες θα συνεχιστούν ως συνήθως…». Αυτή η φράση, άμεσες αλλαγές, αναρωτιέμαι αν είναι, ότι καλύτερο για το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας που οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν… Τέλεια προσέγγιση για να επικοινωνεί μία διοίκηση, τα νέα σε υπαλλήλους της… (Ειρωνικά το αναφέρω)

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Από την άλλη, ο συγκεκριμένος CEO συστήνει στους εργαζόμενους να μην απαντήσουν σε καμία ερώτηση ΜΜΕ και αν κάποιος δημοσιογράφος το πράξει αυτό, να ενημερώσουν οι υπάλληλοι τον αρμόδιο επικοινωνίας. Δηλαδή τι;;;; ο δημοσιογράφος απλά να ρωτήσει κάτι σχετικό με το πιθανό μέλλον των εργαζομένων ή αν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Τους συστήνει ο CEO σιωπή… ΟΚ ΟΚ ΟΚ… Το μήνυμα ελήφθη και είναι απόλυτα ταιριαστό με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και αφορούν το αίσθημα ανασφάλειας, που επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων. Όχι φυσικά λόγω εξελίξεων στις εταιρείες, αλλά κυρίως επειδή οι εργαζόμενοι ακούν όλο και πιο συχνά τη φράση: «Δε θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές…». Ερώτηση… Αν τελικά η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών προχωρήσει και πέσουν οι τελικές υπογραφές, μέχρι εκείνες τις ημέρες, που σύμφωνα με την HSBC θα είναι περί τα μέσα του 2023, οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι τους σε μία υπέροχη, δημιουργική διάθεση;;; Φυσικά μαζί με τους υπαλλήλους της HSBC την ίδια ανασφάλεια θα αισθάνονται κι οι εργαζόμενοι της Παγκρήτιας Τράπεζας. Πόσο δύσκολο είναι στις συμφωνίες -μην μου πείτε πως είμαι αιθεροβάμων- από την αρχή μέχρι και το τέλος, να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζόμενων; Πόσο τελικά είναι δύσκολο; Διότι ηθικό και ανθρώπινο, σίγουρα είναι.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Μία φράση που ακούστηκε στον αέρα της τοπικής μας κοινωνίας, πρέπει να απαντηθεί… «Φτάσαμε στις εποχές που οι πόλεμοι γίνονται θέαμα τηλεοπτικό, οι πολίτες κάνουν πορείες δίπλα στις κατοχικές δυνάμεις και τα μηνύματα στα κινητά από τους αμάχους δίνουν και παίρνουν». Δίνουμε απάντηση λοιπόν στην ελαφρότητα της συγκεκριμένης διατύπωσης, διαπίστωσης. Ο πόλεμος είναι πόλεμος και καμία εποχή δεν αλλάζει τα αποτελέσματα του ή τον κάνει πιο υποφερτό, πιο ανάλαφρο. Ο πόλεμος είναι πόλεμος… Στην Γερμανική κατοχή του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, κινητά δεν υπήρχαν, αλλά τα μηνύματα ήταν χιλιάδες, γραμμένα είτε στους πολύγραφους, είτε σε τοίχους με μπογιά, είτε ακουγόντουσαν από τα ΧΩΝΙΑ τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ακούγονται όσο πιο μακριά γινόταν τα διάφορα συνθήματα, από αγωνιστές της αντίστασης. Δηλαδή από απλούς άνθρωπους της διπλανής πόρτας. Τηλεοράσεις φυσικά δεν υπήρχαν και τα ραδιόφωνα είχαν χάσει τη φωνή τους, τις κεραίες τους, από τους κατακτητές και φυσικά η κάθε διασπορά είδησης είτε με μηνύματα στον πολύγραφο, είτε με γράψιμο στους τοίχους είτε με τα ΧΩΝΙΑ, ήταν εν μέσω θανατηφόρων κινδύνων, σφαιρών, εκτελεστικών αποσπασμάτων, εκκαθαρίσεων και φυσικά, φυσικά, φυσικά των γνωστών και μη εξαιρετέων Ρουφιάνων, των Προδοτών.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Σε ότι αφορά τις πορείες που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία του 2022 κατά των Ρωσικών Στρατευμάτων, δίπλα σε Τανκ και όλμους, δεν είναι θέαμα πρωτόγνωρο. Στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου 1943 μία πορεία καταπνίγεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν όχι μόνο τις σφαίρες αλλά και βαρύ οπλισμό και άρματα. Οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους του Κέντρου της πρωτεύουσας, για να πουν ΟΧΙ στην απόφαση των Γερμανών να δώσουν την κατοχική διοίκηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης στους Βούλγαρους, οι οποίοι κατείχαν ήδη περιοχές όμορα των Σερρών. Πορείες επίσης έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Μακεδονίας. Οπότε, καλό θα ήταν να μην ακούγονται ειρωνικά σχόλια, περί «μαλθακών πολέμων», ειδικά αν οι εκφραζόμενοι με τοιούτο λόγο, είναι τόσο ιστορικά όσο και πατριωτικά, Μαλθακοί οι ίδιοι.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Πόσο μεγάλη υπηρεσία στην Ειρήνη και στην ανθρωπότητα, θα παρείχαν όλοι όσοι έχουν θετική άποψη για κάθε Πούτιν και κάθε έναν που επιβάλλει τον πόλεμο, τη βία και σπέρνει τον όλεθρο, αν σταματούσαν να μιλούν… Ας κάνουν σιωπή, ας βάλουν φίλτρο στο λόγο τους, συλλογιζόμενοι, πως μετά από κάθε πόλεμο, η φόρα των ανθρώπων να σηκωθούν ώστε να στήσουν ξανά τις ζωές τους, είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να παρασυρθούν όλοι μα όλοι οι «αντιφρονούντες» της ζωής, της λογικής, της αντίληψης, του τι σημαίνει ζωή. Η συγγραφέας Άλκη Ζέη είχε αναφέρει σχετικά με τις σκέψεις και τα βιώματα των Ελλήνων στον πόλεμο: «Απ΄ τη μια …ήτανε η πείνα, η φρίκη, ο φόβος. Κι απ΄ την άλλη, όμως, η ανάταση, η ελπίδα, ότι κάτι όμορφο θα συμβεί μετά». Αυτή η συναισθηματική αντιδιαστολή που επικρατεί στην ψυχή και το μυαλό όσων βρίσκονται εν μέσω πολέμου, ας γίνει η αφορμή να σιωπήσουν οι μαϊντανοί των αναλύσεων του κάθε Πούτιν και του κάθε κατακτητή.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Σχετικά με τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με ισχύ 21 μεγαβατώρες, στη θέση Λαύριο, τελικά υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση τόσο από το δήμο Πλατανιά όσο και από το δήμο Καντάνου Σελίνου. Κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης για το θέμα, αναφέρθηκε ότι έπρεπε να έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση από το Πολυτεχνείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η αρνητική γνωμοδότηση των δήμων στηρίζεται επίσης στο ότι η περιοχή είναι επιφορτισμένη αλλά και περιβαλλοντικά ευαίσθητη. Διατυπώθηκε παράλληλα η ανάγκη για σωστό σχεδιασμό, όπως κι η αναφορά στη μία και βασική αρχή για κάθε δημοκρατική κοινωνία, για κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Η αρχή αυτή αναφέρει, πως για όλα τα μεγάλα έργα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνόλου της Κοινωνίας.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η Σοφία Μαλανδράκη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία πρωτίστως επισήμανε ότι οι παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας ήταν θετικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως όπως εξήγησε, σε μία περιοχή όπου υπάρχει ήδη αδειοδότηση για δεκατρείς ανεμογεννήτριες σε έκταση 14 περίπου χιλιομέτρων, θα πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός για το αν θα γίνει τελικά Βιομηχανική Περιοχή για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή όχι. Η ίδια είναι κατά της προοπτικής να γίνει η συγκεκριμένη περιοχή ΒΑΠΕ ειδικά χωρίς σχεδιασμό.

@ Σε μία συζήτηση που είχαμε, η Σοφία Μαλανδράκη υποστήριξε με θέρμη τις Πράσινες Πολιτικές για την Ενέργεια, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ. Όμως τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει, όπως υποστηρίζει, δίχως τον απαραίτητο σοβαρό σχεδιασμό κι αυτό φυσικά αφορά σε όλα τα μεγάλα έργα. Σημαντικό είναι, όπως είπε, στους σχεδιασμούς για ανάπτυξη ΑΠΕ να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα που αφορούν τόσο στη χλωρίδα, πανίδα όσο και στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος γενικότερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα