@ Πήγε ο Πετράκης το πρωί στο γραφείο του γεμάτος χαρά, διότι η Σούλα από το Αμάρι, γυναίκα του πια, μετά από τόσες περιπέτειες για να την κατακτήσει, του ανακοίνωσε ότι θα λάβει μία νέα επιστρεπτέα η οποία όμως δεν είναι προς επιστροφή. Ενίσχυση την ονόμασαν, η οποία θα βοηθήσει κάπως τη δύσκολη κατάσταση στο μαγαζί.
@ Τι μαγαζί έχει η Σούλα; Δεν παίζει και μεγάλο ρόλο. Η κατάσταση με το που γυρίσει το κλειδί στην πόρτα της ατομικής επιχείρησης, είναι από σοκαριστική μέχρι αυτοκτονική.
@ Όμως ο Πετράκης, συνεχίζει να δηλώνει ευτυχής. Ανοίγει οσονούπω η ΤΑΧΙΣ πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα, οπότε όπως λέει στο εντευκτήριο της εταιρείας που εργάζεται, θα βγάλει την κουκούλα από το NISSAN θα πάρει πινακίδες για τρεις μήνες που διαρκεί η επιδότηση και θα το ξεκαπνίσει το τετράτροχο.
@ Η Σούλα βέβαια είναι αντίθετη. Χρόνια τώρα… Σε όλα τα θέλω του Πετράκη, η Σούλα αντίθετη… Επιμένει και αυτή τη φορά, πως αυτά τα χρήματα από τα επιδοτούμενα καύσιμα, μαζί με την επιδότησή του πετρελαίου και την επιδότηση του ενοικίου, πρέπει να τα μαζέψουν, ώστε όταν δοθεί το δελτίο κοινωνικού τουρισμού, να πεταχτούν μέχρι τη Γαύδο, για κάνα τριήμερο.
@ Θα μου πεις τώρα… Δίκιο έχει ο Πετράκης, που την ανεβάζει και την κατεβάζει, μιζερόπληκτη. Τρεις μέρες Γαύδο, μέχρι να πάνε θα έχουν γυρίσει κι οι επιδοτήσεις θα εξαϋλωθούν, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει πάνω στην κότα τρεις φορές.
@ Συναντήθηκαν το βράδυ στο σπίτι… Η Σούλα έκλεισε το μαγαζί κι έτρεξε να κάνει κοκούνιγκ απέναντι από την νέα τους 55’ όπου ο Σασμός τα δίνει όλα για όλα… Το ζεύγος αποφάσισε να παραγγείλει μία σπέσιαλ με το κουπόνι της Κυριακάτικης εφημερίδας.
@ Κανείς από το ζεύγος όμως, δεν είχε διαβάσει ότι για να εξαργυρωθεί το πιτσονοκούπονο, έπρεπε η παραγγελία να έχει γίνει από την πλατφόρμα του e-food και όχι κατευθείαν από το μαγαζί. Η Γκρίνια πήγε σύννεφο, η Σπέσιαλ με σουτζούκι επιπλέον, κρύωσε μέχρι τα μούτρα της Σούλας να επανέλθουν στους φυσιολογικούς σπασμούς και το ερωτικό αποτύπωμα του Μαθιού τελικά χάθηκε από το οπτικό πεδίο, λόγω της μιζέριας της Σούλας,.
@ Ήταν η στιγμή που χτύπησε το κουδούνι και μπήκε φουριόζος ο αδερφός από το Αμάρι. Ο Μανωλάκης… Στο ΕΠΑΛ πηγαίνει, όλο κοπάνες είναι κι από νεύρα άλλο τίποτα. Ειδικά τώρα που του χάλασε το Παπάκι και δεν έχει φράγκο για το συνεργείο.
@ Για δε ζητάς από τον πατέρα σου; Με απορία τον ρώτησε ο Πετράκης για να λάβει την αποστομωτική απάντηση. «Πλάκα κάνεις; Στο ταμείο ανεργίας είναι ο ξενοδοχοϋπάλληλος και τον ειδοποίησαν κι από πάνω ότι η επιδότηση από το λάδι θα είναι πετσοκομμένη. Μες τα νεύρα ο γέρος. Δε μιλιέται σου λέω».
@ Ο Πετράκης δαγκώνοντας ένα κομμάτι κρύα πίτσα, αναρωτήθηκε μέσα του, που είχαν πάει όλα τα χρήματα από το αγροτικό που πούλησε ο πεθερός του. Σκέφτηκε να ρωτήσει τη Σούλα, όμως φοβήθηκε τη εμπόλεμη σύρραξη που ενδεχομένως θα ξεκινούσε.
@ Αυτό το «τι σε νοιάζει εσένα τι κάνει ο πατέρας μου», του χτυπούσε στα μελίγγια. Όταν δηλαδή ο πεθερός με στυλάκι ρωτούσε τον Πετράκη, πως πάει το γραφείο, αν πληρώνεται στην ώρα του, αν έχει κοινό ταμείο με την κορούλα του, αν παίζει ακόμα στο NEXBET και άλλα τινά;;;; Τότε ο πεθερούλης έχει το αλάθητο;
@ Ο Πετράκης λίγο μετά που ξεκίνησε η πανδημία, σκέφτηκε να πουλήσει ένα δυαράκι που είχε στη Νέα Χώρα. Όμως του ζητούσαν πολλά χαρτιά να φτιάξει, τοπογραφικά, κτηματολόγια, ενεργειακά πιστοποιητικά. Τα βαριέται όλα αυτά και το δυαράκι έμεινε στα αζήτητα. Ο Μανωλάκης τον ρώτησε, αν μπορεί να έρθει να μείνει στα Χανιά στο δυαράκι, τζάμπα εννοείται, γιατί στο χωριό και στο ΕΠΑΛ, όπως εξήγησε, το μέλλον του διαγράφεται προβληματικό.
@ «Εσύ είσαι προβληματικός Μανωλάκης μου, διότι δεν διαβάζεις, την κοπανάς συνέχεια, δε θες και να δουλέψεις κι όπως έμαθα από τον κουμπάρο, είσαι συνέχεια στο ΚΙΝΟ και τζογάρεις». Η λεκτική αυτή επίθεση του Πετράκη στον αδελφούλη δεν άρεσε στη Σούλα και μετά την πατάτα με το κουπόνι, τις χαμένες σκηνές του Μαθιού στο Σασμό, την πίτσα που κρύωσε και τα μούτρα που επικρατούσαν στο σαλόνι, το έδεσε το γλυκό και ξεκίνησε την επίθεση.
@ «Βρε Πετράκη. Βρε Μωράκι. Βρε ατίθασο πλάσμα που το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι το αραλίκι. Θες να φας κάνα φούσκο άλα Γουϊλ Σμιθ και σοκαριστεί η πολυκατοικία; Τον αδερφό μου δεν θα τον κρίνεις και δεν θα τον ειρωνεύεσαι».
@ Ο Πετράκης, άλλαξε κανάλι για να μην αλλάξει σπίτι και βγει στην ψύχρα της νυχτιάς. Το ΟΡΕΝ συνέχιζε τον μαραθώνιο ενημέρωσης για τον πόλεμο. Απορροφήθηκε από τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ, όταν ο ήχος της πόρτας τον επανάφερε στην πραγματικότητα.
@ «Που πας Σούλα τέτοια ώρα;». Σηκώθηκε από τον καναπέ, ρίχνοντας κατά λάθος την παγωμένη πίτσα στη φλοκάτη.
@ Η Σούλα, κοίταξε μια την πίτσα που ερωτοτροπούσε με τη φλοκάτη και μια τον Πετράκη από πάνω μέχρι κάτω. Τράβηξε την πόρτα πίσω της με θόρυβο λέγοντας στον Μανωλάκη να προχωρήσει μπροστά.
@ Στο σαλόνι, ακουγόταν οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, μα ο Πετράκης δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Είχε καθίσει πάνω στη φλοκάτη και είχε μπουκωθεί την κρύα γεμάτη χνούδια σπέσιαλ με σουτζούκι πίτσα, ως ένδειξη απόλυτου εκνευρισμού.
@ Πήρε το κινητό στα χέρια του και κάλεσε τον αριθμό της Σούλας.
@ Η Σούλα δεν απάντησε.
@ Ο Πετράκης, συνειδητοποίησε, ότι βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Μαριούπολη, το Κίεβο, η Ουκρανία, μπορεί να ήταν χιλιόμετρα μακριά του, όμως οι δυνάμεις του Σουλαμιζέροφ… είχαν καταλάβει τον εγκέφαλο του.
@ Μη επιστρεπτέες, επιδότηση για τα καύσιμα, επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδότηση για το ενοίκιο, κουπόνια πίτσας και άλλων τζανγκ φουντ, νέα τηλεόραση 55άρα, κουπόνι κοινωνικού τουρισμού, δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σώσουν τα σύνορα της αγάπης του με τη Σούλα.
@ Οι κανονιοβολισμοί της μιζέριας της Σούλας και η φοβικότητα του ίδιου του Πετράκη στο να την αντιμετωπίζει, δεν έστρωσαν ποτέ τραπεζομάντηλο στο τραπέζι, για διαπραγματεύσεις. Ένας Μανωλάκης, ένας πεθερός, ήταν ικανοί να φέρουν τα πάνω κάτω. Οι συχνές επαναλήψεις αυτού του σκηνικού δημιούργησαν έναν προσωπικό πόλεμο στον κόσμο του Πετράκης, με αποτέλεσμα κανένας πόλεμος, σε καμία 55άρα να μην μπορεί να τον συγκινήσει.
@ Είχε τελικά πολύ δίκιο ο νονός του Πετράκη ο Πετεινοστελής όταν του έλεγε τα λόγια του Γάλλου ποιητή Πωλ Βαλερύ. «Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν».
@ Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είχε δίκιο ο Βίκτωρ Ουγκώ όταν επέμενε πως: «Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη». Χωρίς αγάπη συνεννόηση δεν υπάρχει.