Ξεχωρίζουν κατά την κρίση μου δύο ειδήσεις.
@ Η πρώτη αφορά τον προβληματισμό που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με το μέλλον της οικονομίας της, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται και οδεύει, ακολουθώντας τις εξελίξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο κι αν προσπαθεί να δείξει εύχαρις, ανέμελος, αισιόδοξος, είναι σοβαρά προβληματισμένος, δεδομένου ότι μία κρίση οικονομική εκ νέου στην Αμερική, θα οδηγούσε σε μία παγκόσμια αστάθεια με πολύ-επίπεδες εκρηκτικές καταστάσεις. Την ίδια ώρα, προσπάθειες κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες Γενικός Γ. Γ του ΟΗΕ ο οποίος από τη μία εκφράζει αισιοδοξία για λύση σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου, αλλά και σε ότι αφορά τις φωνές που μιλούν για επισιτιστική κρίση, από την άλλη όμως είναι κατηγορηματικός ότι λύση και ισορροπία είναι ορατές, όπως ο λαός μας θα έλεγε, με τα κιάλια… είναι δηλαδή μακριά από το σήμερα. Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα, σχετικά με κίνδυνο έλλειψης προϊόντων. Παραδέχεται όμως ο υπουργός, ότι σε όλα τα fora και τις συσκέψεις ανά τον κόσμο το πρώτο ζήτημα που απασχολεί είναι μία επικείμενη επισιτιστική κρίση. Ο προβληματισμός, μέρα με την ημέρα εγείρει νέες συζητήσεις, νέες αναλύσεις, ακόμα και νέες τρομολαγνικές διαπιστώσεις και συνωμοσιολογίες.
@ Η δεύτερη είδηση, αφορά στο πως διαμορφώνεται η κατάσταση στους δήμους όλης της χώρας, στον ορίζοντα της αυτοδιοίκησης πόσο πυκνά είναι τα σύννεφα που συγκεντρώνονται, με τους κεραυνούς και τις αστραπές να απειλούν σε πρώτο επίπεδο τους ίδιους τους δημάρχους. Η αυξήσεις στα υλικά κατασκευών, στα καύσιμα, στην ενέργεια, φέρνουν τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών ανά την επικράτεια και όπως κουβεντιάζουν μεταξύ τους οι δήμαρχοι είτε τηλεφωνικά, είτε διαδικτυακά, είτε διά ζώσης, πολύ φοβούνται ότι την κατακραυγή από τον κόσμο, τους πολίτες θα την εισπράξουν πρώτα αυτοί και μετά αν μείνει οργή και κάποιοι άλλοι σε πιο κεντρικό επίπεδο. Υπάρχουν μάλιστα ψιλοκουβεντούλες, για το αν θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα κόμμα της αυτοδιοίκησης, των δημάρχων δηλαδή, ώστε να αποκτήσουν, αν το καταφέρουν, μία πιο στιβαρή φωνή (βοηθάει και η απλή αναλογική) πέρα από τα δημαρχιακά μέγαρα και εντός του Κοινοβουλίου. Είναι βέβαια συζητήσεις σε πρώιμο και κατά τη γνώμη μου ατελέσφορο, στάδιο. Όμως και μόνο που ακούγονται τέτοιου είδους ειδησούλες, το πολιτικό κλίμα, τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο όσο και σε εθνικών εκλογών επίπεδο, να είστε σίγουροι ότι κλυδωνίζεται.
@ …άντε να γράψω και τούτο… Επειδή ορισμένοι πάνε για κουρά και βγαίνουν κουρεμένοι, καλό είναι να αντιληφθούν πως, βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Οι ζέστες δίνουν και παίρνουν. Τα προβλήματα επιβαρύνουν την καθημερινότητα, με την ανασφάλεια που διασπείρουν πολλές ειδήσεις (λογικό είναι δεδομένων των καταστάσεων) να φουντώνει το νευρικό σύστημα των πολιτών. Η κριτική ικανότητα των περισσοτέρων βρίσκεται δονούμενη από πολλά ρίχτερ, οπότε… καλό θα ήταν, να μην υπάρχουν βολές και ναρκοθετήσεις από εκλεγμένους, προς τους λειτουργούς ή τους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Γράφτε το αυτό που λέει ο παλιός, διότι οσονούπω, οι αντοχές θα ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια και μπορεί να ξεκινήσουν μάχες οι οποίες μόνο καλό δε θα προσφέρουν στο γενικότερο σύνολο. Μου έλεγε ένας δάσκαλος μου: «ή βγάλε το σκασμό ή κινήσου φρονίμως, όταν βλέπεις ότι τα αίματα είναι αναψοκοκκινισμένα».