@ H κάθοδος Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη, είναι η ύστατη προσπάθεια που επιχειρεί ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ώστε να ξανακερδίσει, όχι μόνο τις εντυπώσεις των Κρητών στο Πράσινο επί δεκαετίες νησί αλλά να πείσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Με στόχο, να σπάσει ο διπολισμός της αδράνειας, του συντηρητισμού που επικρατούν, σύμφωνα με όσα επικοινωνεί με τους Κρήτες στην περιοδεία του στο νησί. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμπιστεύεται τα ένστικτα των Κρητών για τη λατρεία που είχαν στον πατέρα του αλλά και στον Πράσινο Ήλιο, ευελπιστώντας να αναχαιτίσει την εδραιωμένη πρόσφατη μνήμη των Κρητών και όχι μόνο, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα όσα συνέβησαν καθ΄ όν χρόνο ήταν πρωθυπουργός της Χώρας. Η Κρήτη, το Πράσινο όπως ανέφερα νησί για πολλές δεκαετίες, φυσικά και είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω. Φυσικά οι Κρήτες πληρούν τις προϋποθέσεις στο να συμβάλλουν ενεργά ώστε να ξαναφτιαχτεί μια παράταξη δυναμική και ισχυρή, που θα εκφράζει τον ελληνικό λαό, θα εκφράζει τον ελληνισμό και θα δώσει πάλι προοπτική, χαρά και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας, σύμφωνα και με τα όσα υπερασπίζεται ο κ. Παπανδρέου. Όμως για να συμβεί αυτό μέχρι την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών, τίθεται το ερώτημα αν μπορεί ο ίδιος, να πείσει τους Κρήτες ότι, το Ροζ μπορεί να ξαναγίνει πράσινο και οι μνήμες τόσων χρόνων για όλα όσα συνέβησαν με αφετηρία την πρωθυπουργία του να αμβληθούν, να ξεθωριάσουν. Κάτι που προσωπικά θεωρώ δύσκολο, ενώ απεναντίας θεωρώ εύκολο το ΠΑΣΟΚ να ξαναπάρει μπρος και να αποτελέσει βραχονησίδα επικίνδυνη για την πλεύση της σημερινής κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω την αίσθηση ότι εκλογές δε θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας, αλλά λίγο μετά το τέλος της προσωπικής προσπάθειας επανατοποθέτησης του στο πολιτικό γίγνεσθαι του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή τις εκλογές για την προεδρεία του κόμματος.
@ Στην Πλατεία 1866 λειτουργεί μία παράξενη αγορά, πλαστής αγάπης, η οποία έχει θύτες ορισμένες επιτήδειές γυναίκες από άλλες χώρες και θύματα μοναχικούς γερόντους από τον τόπο μας. Πέμπτη και Δευτέρα δύο φορές την εβδομάδα που μας πέρασε, έτυχε να βρεθώ στο πάρκινγκ της συγκεκριμένης πλατείας και διαπίστωσα με τα μάτια μου, αυτό που είχα ακούσει κατά καιρούς. Γυναίκες δηλαδή, να πλέκουν στα δίχτυα τους άνδρες προχωρημένης ηλικίας, με στόχο να αποκομίσουν χρήματα, είτε επειδή οι ίδιοι θα τους τα δώσουν είτε διότι με κάποιο τρόπο θα τους τα αφαιρέσουν. Την Πέμπτη, όπως βρισκόμουν μέσα στο αυτοκίνητο και περίμενα να έρθει ο συνεπιβάτης μου, βλέπω μία γυναίκα να κουβεντιάζει καθήμενη σε παγκάκι με έναν γέροντα. Να του κρατάει το χέρι, να του μιλά ψιθυριστά στο αυτί και άλλα τέτοια. Ο γεροντής κάποια στιγμή ανοίγει το πορτοφόλι και της δίνει κάποιο χαρτονόμισμα. Μετά η γυναίκα του λέει να ξανανοίξει το πορτοφόλι και του έδειχνε από που να βγάλει χρήματα. Ο γεροντής είχε μία αμηχανία και ανασφάλεια στις κινήσεις του με τη γυναίκα, να νιώθω, ότι τον πιέζει. Βγαίνω από το αυτοκίνητο, πλησιάζω τον γεροντή και τον ρωτάω αν η γυναίκα είναι φίλη ή συγγενής του όπως επίσης το αν τα χρήματα που της δίνει, θέλει να τα δώσει. Η γυναίκα κάτι προσπάθησε να ψελλίσει, δεν της άφησα όμως πολλά περιθώρια, με τον ηλικιωμένο να μου λέει ότι δεν την ξέρει και πως τον πιέζει να της δώσει χρήματα. Απευθυνόμενος στη γυναίκα της είπα να εξαφανισθεί και να δώσει το μήνυμα και σε φίλες της που μπορεί να έχουν την ίδια δραστηριότητα στην Πλατεία, ότι κανένας γεροντής δεν είναι μόνος του, ούτε είναι ανήμποροι προς εκμετάλλευση άνθρωποι. Ίσως ο ταξίαρχος κ. Λυμπινάκης να συμφωνούσε για ενισχυμένη πεζή περιπολία αστυνομικών στη συγκεκριμένη και όχι μόνο πλατεία, με στόχο να αποδείξουμε όλοι μαζί, πως οι ηλικιωμένοι μας δεν είναι μόνοι τους, δεν είναι μοναχικοί περιπλανώμενοι ως εν δυνάμει θηράματα, απροστάτευτα θύματα σε μία πόλη που γεννήθηκαν και ζουν μέχρι να κλείσουν τα μάτια τους.
@ Επίσης μία απορία, για την οποία δε θέλω απάντηση μιας και γνωρίζω ακριβώς τι έχει συμβεί. Απλά παρά το ότι γνωρίζω, η απορία γεννήθηκε και σας την μεταφέρω. Πως είναι δυνατό σε μία εκδήλωση τοπικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα στην Ασή Γωνιά, στον Αποκόρωνα, να υπάρχουν φιλοξενούμενοι Μανιάτες, να τιμώνται ήρωες της επανάστασης, να τιμάται η αδελφοποιημένη σχέση δύο περιοχών και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, της εκκλησίας, να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Να τα βρουν για το ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, για την πιο καλή εικόνα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν, για την καλύτερη φιλοξενία που θα μπορούσαν να επιδείξουν. Διότι φιλοξενία δεν είναι μόνο να κοιμίζεις και να ταΐζεις. Είναι κι οι πρεπιές που βγαίνουν παραέξω και τις λαμβάνουν ως αντίδωρα οι φιλοξενούμενοι. Ας ευχηθούμε να ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που σε μία εκδήλωση και φιλοξενία τιμής, υπήρξε διάσταση, διάσπαση και απρέπεια. Υπήρξαν φωνές που θέλησαν να συνενωνόσουν, υπήρξαν φωνές που θέλησαν να τσιτώσουν, υπήρξαν και φωνές που υπόσχονται εκδικητικές συμπεριφορές για το αύριο… Προς θεού κύριοι και κύριοι. Ουδείς μόνιμος ουδείς ανεξέλεγκτος, ουδείς άμεμπτος. Οπότε χαλαρώστε τα ένστικτα και αναδείξτε την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά του τόπου μας και των ανθρώπων της. Πάντως, αν κάτι νιώθω έντονα την ανάγκη να πως, είναι ότι, σε έναν τόπο, δεν είναι κακό ο ένας να ακούει τους πιο πολλούς μιας και από τους πολλούς βγαίνει πάντα μπροστά ο ένας.
@ Οσοι κινείστε επί της Εθνικής στο ύψος Πλατάνι όπου εκτελούνται έργα, κρατάτε αποστάσεις, μειώστε ταχύτητα διότι προβλέπω να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.
@ Δεν είναι ανάγκη να μπερδεύεται στα πλοκάμια της αντιπαράθεσης, μεταξύ εμβολιασμένων και μη, η πίστη των θρησκευόμενων. Είναι άλλο πράγμα η εκκλησία, άλλο οι ιερείς και αρχιερείς, άλλο η πίστη μας, άλλο η ορθοδοξία. Μακάρι να ήταν όλα ένα και αδιαίρετα μεταξύ τους. Οι συνθήκες όμως οδήγησαν δυστυχώς, λέω και πάλι δυστυχώς, σε πολλές παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Όσοι λοιπόν θέλετε να πείτε κάτι για κάποια απόφαση της επίσημης ηγεσίας της εκκλησίας, ή για κάποιον αρχιερέα, ή για απλό κληρικό, δεν είναι ανάγκη να τσουβαλιάζεται στην άποψη σας όλη την ορθοδοξία, όλη την ουσία της πίστης μας. Ξεχωρίστε τα στο μυαλό σας και θα διαπιστώσετε πως οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις θα ελαττωθούν. Άλλο μου φταίει ή δε συμφωνώ με έναν Θεσσαλό κι άλλο μου φταίει όλη η Θεσσαλία.
@ Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας σε καταστήματα εμπορικά και εστίασης είναι όντως συνεχείς και πολυάριθμοι. Φυσικά και να γίνονται τα προβλεπόμενα. Γνώμη μου όμως είναι, να μην εξαντλούν κάποιες φορές την αυστηρότητα τους ορισμένοι ελεγκτές, σε περιπτώσεις που πραγματικά το όριο μεταξύ παράβασης ή μη δεν είναι ευδιάκριτο. Μάλιστα σε εποχές, που η οικονομική κρίση συνεχίζεται έχοντας δημιουργήσει σε αρκετές περιπτώσεις τεράστια προβλήματα επαγγελματικά και οικογενειακά. Ουδείς λέει οι ελεγκτές να γίνουν εξομολόγοι ή ψυχοθεραπευτές. Μπορούν όμως να είναι εύστοχοι στους ελέγχους τους χωρίς να χάνουν την ανθρωπιά τους σε κάποιες περιπτώσεις.
@ Μια απορία να σας θέσω, έτσι απλά για homework… Πώς είναι δυνατό, ο άνθρωπος που στο διάβα των χρόνων έχει αποδείξει το πόσο αγαπάει τα άλλα ζώα, να δυσκολεύεται να αγαπήσει τον συνάνθρωπο του.
Μάλλον το σχόλιό σας είναι υποκειμενικό και εκτός της πολιτικής ιστορίας