Τα “κενά” και τα “γκρίζα σημεία” στη νομοθεσία αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καλλιέργεια και διάθεση της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας. Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε σε εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στα Χανιά.
H εκδήλωση με θέμα: “Βιομηχανική κάνναβη, το φυτό και τα δεδομένα για την καλλιέργεια στον Ελλαδικό χώρο σήμερα”, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Αλληλοδιδακτικών Κύκλων Γεωργίας” που διοργανώνουν η συλλογικότητα “Χωριά ΒΔ Κρήτης” και η συλλογικότητα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου “Terra Verde” (Γη Πράσινη). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βιολόγος και καλλιεργητής βιομηχανικής κάνναβης κ. Μιχάλης Αδαμάκης. «Ζούσα στο εξωτερικό και βλέποντας την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ελλάδα αποφάσισα να επενδύσω σε αυτόν τον τομέα καλλιεργώντας 1 στρ. στην περιοχή της Γεωργιούπολης. Δεν είχα εμπειρίες ως αγρότης και στην αρχή είχα κάποιες δυσκολίες στην καλλιέργεια μέχρι να εξοικειωθώ. Το ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια και κάποιες χρονιές πήγαμε πολύ καλά, κάποιες άλλες όχι και τόσο για διάφορους παράγοντες που δεν μπορείς να το προβλέψεις. Σίγουρα η Ελλάδα και η Κρήτης λόγω κλίματος ενδείκνυται για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης» τόνισε στα “Χ.ν.” ο κ. Αδαμάκης.
Αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος του γίνεται μέσα από “Terra Verde” (για ροφήματα, τρόφιμα κ.α) και εξειδικευμένα καταστήματα που πουλούν προϊόντα κάνναβης. «Προσπαθούμε να διοχετεύσουμε το προϊόν στην αγορά αλλά ψάχνουμε και συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά από το εξωτερικό και πολλές εισαγωγές ανάλογων ειδών. Δυστυχώς το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι μια “γκρίζα ζώνη” και τα “κενά” στη νομοθεσία που δεν βοηθάνε τον Έλληνα παραγωγό να παράξει και να διοχετεύσει το προϊόν του» είπε ο καλλιεργητής. Ο ίδιος πάντως παρά τις δυσκολίες παρακινεί και άλλους παραγωγούς να μπουν στην καλλιέργεια καθώς «ο κόσμος ενημερώνεται και αποενοχοποιεί σιγά-σιγά τη βιομηχανική κάνναβη.
Μπορεί όταν το θέμα έρχεται σε συζήτηση να βλέπεις “γελάκια” και να ακούς “υπονοούμενα” αλλά γενικά όσο περνάει ο καιρός υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Παρότι η ελληνική νομοθεσία δεν βοηθάει, αποθαρρύνει παραγωγούς αλλά και μεγάλους επενδυτές, εγώ θα ενθάρρυνα όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το αντικείμενο».