Στη Βουλή θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση- Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών- Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». «Στόχος μας είναι» όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, «να δώσουμε λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών, σε ό,τι αφορά λύση εκκρεμοτήτων προβλημάτων δεκαετιών».
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται «οι λεπτομέρειες εφαρμογής και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά δεν μπορούν να πολεοδομηθούν ποτέ με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, παρότι το κράτος τούς είχε δημιουργήσει, θεσμικά, την πεποίθηση ότι θα αποκατασταθούν οικιστικά».
Όπως εξήγησε ο κ. Ταγαράς, «δεν αναφερόμαστε σε αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτούς τους χώρους. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που η πολιτεία είχε δώσει διαχρονικά τη δυνατότητα της άσκησης δικαιώματος και κυριότητας σε κάποιους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, κι εφόσον κάποιοι είχαν προχωρήσει για παράδειγμα να έχουν και ρυμοτομικό σχέδιο πριν το 1975, σε αυτούς και μόνο σε αυτούς δίνουμε τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην περιοχή, αλλά υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις. Το 50% της έκτασης που έχουν ως κυριότητα σήμερα, παραδίδεται κατά μορφή και κυριότητα στο δημόσιο, το δε υπόλοιπο 50% θα μπορεί να πολεοδομηθεί, αλλά το μισό από αυτό θα πρέπει να είναι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου. Επίσης, ακόμη και στο υπόλοιπο ¼ που θα πολεοδομείται, η επιφάνεια επέμβασης θα αντικαθίσταται με ίση τουλάχιστον επιφάνεια καθ’ υπόδειξη του δασάρχη της περιοχής για να ισορροπήσει το ισοζύγιο της επέμβασης, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά «για πρώτη φορά, για οποιαδήποτε επέμβαση στο δάσος ή σε δασική έκταση, υποχρεωτικά αντικαθίσταται καθ’ υπόδειξη του οικείου δασαρχείου, πάντα με δάσος, που παραδίδεται σε διάστημα τριών χρόνων στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση για να κρατήσουμε το ισοζύγιο σε ό,τι αφορά την επιφάνεια του δάσους, πριν και μετά την επέμβαση».