«Τώρα, είναι η ώρα των άμεσων λύσεων, για τις οποίες δουλεύουν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις», σχολιάζει ο π. Υπουργός Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος είδες από κοντά χθες την εικόνα της καταστροφής σε Πλατανιά, Πατελάρι, Αλικιανό, Φουρνέ και Σκηνέ.
Ο ίδιος όμως τονίζει πως στη συνέχεια «και μάλιστα το συντομότερο, πρέπει να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα σύνθετο που αν δε λυθεί δε θα επιτρέψει την ουσιαστική και μόνιμη αποκατασταση των ζημιών σε εύθετο χρόνο : Πρόκειται για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη «αυτό που καθιστά το πρόβλημα δραματικό, είναι το γεγονός ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει γρήγορες λύσεις. Θα χρειαστούν πολλοί μήνες, αν όχι λίγα χρόνια, για την ανάθεση των μελετών, την υλοποίησή τους, την έγκρισή τους, την προκήρυξη των έργων διευθέτησης και την ολοκλήρωσή τους. Το πρόβλημα αυτό λοιπόν ξεπερνά τις τοπικές δυνατότητες γιατί χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία : Να θεσπισθεί κατ’ εξαίρεσιν επείγουσα διαδικασία για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων όπου έχει προηγηθεί φυσική καταστροφή, με αντιμετώπιση του προβλήματος του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων (μεταξύ των δυο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένη Διοίκησης) και με ορισμό ομάδων ειδικών στελεχών της διοίκησης που θα συντονίσουν το έργο».
Σύμφωνα με τον Χανιώτη πολιτευτή, «μια ακόμη διάσταση που δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι αυτή στην αγροτική παραγωγή: Έχουμε μεγάλη ζημιά σε φυτικό κεφάλαιο για το οποίο θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Πέραν αυτού, πολυ μεγάλες ζημιές κινδυνεύει να υποστεί λόγω της αδυναμίας μεταφοράς η παραγωγή των κηπευτικών στην περιοχή του Σελίνου, αλλά και τα συσκευαστήρια στα πορτοκαλοχώρια. Εκτός από τις υποδομές, χρειάζεται σχέδιο και για την επόμενη ημέρα του παραγωγικού δυναμικού του νομού».