13.4 C
Chania
Δευτέρα, 3 Μαρτίου, 2025

Nord Stream 2: Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για επαναλειτουργία του

Μυστικές συνομιλίες με στόχο την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με αμερικανική συμμετοχή στα έσοδα, διεξάγονται μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της BILD και των Financial Times.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελβετία συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, προκειμένου ρωσικό φυσικό αέριο να ρεύσει και πάλι προς την Ευρώπη, μέσω του Nord Stream 2. Ο αγωγός καταλήγει στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, έχει ωστόσο υποστεί σοβαρές ζημιές στην Βαλτική Θάλασσα και η επισκευή του υπολογίζεται ότι θα κοστίσει «τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων». Σύμφωνα με την BILD, οι ΗΠΑ διεκδικούν ρόλο μεσάζοντα. «Οι δύο δυνάμεις θα υπογράψουν σύμβαση προμήθειας, με τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή ο οποίος θα ρυθμίζει την παροχή στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, έναντι προμήθειας», γράφει η εφημερίδα.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στο Σταϊνχάουζεν της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και οι έδρες του Nord Stream 2 και της Gazprom, με την συμμετοχή μεταξύ άλλων του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ και του Ματίας Βάρνινγκ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Nord Stream 2, παλαιού κατασκόπου της Stasi και στελέχους του αμφιλεγόμενου Ιδρύματος για την Προστασία του Κλίματος που είχε ιδρυθεί στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία με ρωσική επιδότηση ενόψει της λειτουργίας του αγωγού.

 

Η BILD διευκρινίζει πάντως ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει σε αυτή τη φάση να εμπλακεί επισήμως, αλλά θα συμμετάσχουν αμερικανικοί επενδυτές. Κρίσιμο θεωρείται το ορόσημο της 9ης Μαΐου 2025, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο της Ελβετίας έχει δώσει έως τότε προθεσμία στην εταιρία του Nord Stream 2 να αποτρέψει την χρεοκοπία, η οποία συνεπάγεται την υποχρεωτική πώληση των αγωγών. «Το δικαστήριο ανέφερε ως σκεπτικό για την προθεσμία που παραχώρησε την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση, την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών», σημειώνει ο εφημερίδα, η οποία πάντως διευκρινίζει ότι οι Ρίτσαρντ Γκρενέλ και Ματίας Βάρνινγκ αρνήθηκαν ότι συμμετέχουν σε τέτοιες συνομιλίες. Το ίδιο δήλωσε και η γερμανική κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα