Η λογική της σωστής πληροφόρησης μιας ορθής διακαναλικής συμπεριφοράς είναι έργο δημοσιογράφων, που κάνουν ρεπορτάζ και των διευθυντών προγραμμάτων των τηλεοπτικών εκπομπών. Γίνεται ενημέρωση των τηλεθεατών; Αναμφίβολα ναι. Τα κανάλια όμως, πλην εξαιρέσεων, μετά την επιστημονική και φιλοσοφική θεώρηση του σημαντικού υγειονομικού προβλήματος που απασχολεί τούτο τον καιρό τη χώρα, συνεχίζοντας το πρόγραμμά τους ενίοτε, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Παρουσιάζουν ψυχοπλακωτικά προγράμματα και όχι κάποια κωμικά αφηγήματα. Το ενδιαφέρον για την προστασία και διαφύλαξη της δημόσιας ψυχικής υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά.
Είναι απαράδεκτο όταν τα γεγονότα και οι σχολιασμοί σ’ αυτά, μας εμβολιάζουν με απαισιόδοξες προβλέψεις, αντί κατόπιν να μας γεμίζουν με κάποιο χιούμορ, μας σερβίρουν εκτός από παραπληροφόρηση και με ό,τι ψυχοπλακωτικά έργα έχουν γυρίσει κινηματογραφικοί παραγωγοί με σενάρια γραμμένα από ανεκδιήγητα και προβληματικά πρόσωπα. Το τραγικό είναι ότι προβάλλονται σε ώρες που πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα από το δέος της θραύσης που κάνει ο κορωνοϊός. Και για τούτο μας προειδοποιούν προβάλλοντας σύντομα διαφημιστικά σποτ με στιγμιότυπα τις πιο αποτρόπαιες σκηνές της ταινίας που θα προβληθεί. Aσε που πήξαμε στις ώρες του εγκλεισμού μας από επιδείξεις μαγειρικής και συνταγές ζαχαροπλαστικής. Με τι κριτήρια και ποια δικαιολογία εγκρίνονται απ’ τους καναλάρχες και προβάλλονται απ’ τους δ/ντές προγραμμάτων καταστρεπτικές και αποκρουστικές ταινίες απόκοσμων τεράτων με αιματοβαμμένες σκηνές;
Δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες που να υποχρεώνουν πώς παρουσιάζονται τα πράγματα της εποχής; Ορισμένοι απ’ αυτούς τους κυρίους μπορεί να χαρακτηρισθούν επικίνδυνοι ή προς το ηπιότερον ανόητοι. Υπ’ όψιν ότι όλα τα παιδιά είναι μπροστά στην τηλεόραση.
Επικρατεί, λοιπόν, στην τηλοψία μια νοσηρή κατάσταση, που επιβεβαιώνει τη γύμνια της σημερινής πολιτισμικής κουλτούρας, σαν να μην υπάρχει κανένας κρατικός παρεμβατισμός, πράγμα που μπορεί να υποθέσει ο καθένας, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Σμπαραλιάζουν τα νεύρα, θολώνει ο νους και ο ψυχισμός τραυματίζεται. Ποια η παιδεία μερικών ανθρώπων της τηλοψίας, που μέσω skype παρουσιάζουν “ειδήμονες”, να επηρεάζουν τις συνειδήσεις των καθηλωμένων στους καναπέδες; Ασε το ύφος των “τηλεπερσόνων”, που δεν έχουν άλλο μέλημα από την καλλιέργεια της εικόνας τους και την κάλυψη των αδυναμιών τους, βανδαλίζοντας την ελληνική γλώσσα με “μαργαριτάρια” και δεκάρα δεν δίνουν. Το μόνο που μετράει είναι το μακιγιάζ και το ντύσιμο!
Προτιμότερο είναι το άκουσμα των ειδήσεων να γίνεται ελεγχόμενα σε ορισμένες ώρες την ημέρα. Υστερα δεν χρειάζεται κανείς όταν συνομιλεί τηλεφωνικά με συγγενείς και φίλους, να μακρηγορεί και ν’ αφήνεται η συζήτηση να παίρνει διαστάσεις που διογκώνουν τα πράγματα και σκοτώνουν την ψυχή μας. Και να ευχόμεθα, τα υγειονομικά περιοριστικά μέτρα να μην παραταθούν πέραν του Μαΐου γιατί τότε θα ξεσπάσει κόπωση στην ψυχολογία των πολιτών, στο σύστημα υγείας, αλλά και κρίση στην οικονομία!