Τα νοσοκομεία στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid19 αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι, οι χώρες με διαθέσιμες κλίνες παρεμβαίνουν, για να στηρίξουν τους γείτονές τους. «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τους γάλλους συναδέλφους μας, τους γείτονές μας, τους φίλους μας. Και φυσικά, ανεξάρτητα από το τι αναγράφεται στα διαβατήριά τους και το ποια είναι η γλώσσα τους, πρόκειται για ανθρώπους, τους οποίους πρέπει και θέλουμε να βοηθήσουμε και ως Ευρωπαίοι». Η Γερμανία παρέχει αυτήν τη στιγμή νοσηλεία σε δεκάδες ασθενείς με κορωναϊό από τη Γαλλία και την Ιταλία. Το Λουξεμβούργο έχει δεχτεί θύματα από τη Mulhouse στη Γαλλία, ενώ αυστριακά νοσοκομεία παρέχουν κι αυτά νοσηλεία σε Ιταλούς από περιοχές που εκκενώθηκαν. Η προσπάθεια αυτή δεν σταματά εδώ. Μαζί, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία έχουν προσφέρει σχεδόν 4 εκατομμύρια μάσκες και δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές στολές στο ιταλικό ιατρικό προσωπικό. Παράλληλα, η Γερμανία έχει χορηγήσει εκατομμύρια γάντια και μάσκες στην Αυστρία και τη Σουηδία. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει προσφέρει 20.000 ποδιές στις ιταλικές και τις ισπανικές αρχές. Μαζί, οι χώρες είναι ισχυρότερες, και γι’ αυτό η ΕΕ οργανώνει τώρα από κοινού αγορά μασκών, αναπνευστήρων και ιατρικού εξοπλισμού. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές συνεργάζονται διασυνοριακά, αναζητώντας θεραπείες και ένα εμβόλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει μέτρα για την ενίσχυσή τους. Η αλληλεγγύη δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου για τους Ευρωπαίους που βρέθηκαν αποκλεισμένοι εκτός ΕΕ εν μέσω της πανδημίας. Τα κράτη μέλη, μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, επαναπάτρισαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ. Δώδεκα χώρες οργάνωσαν πτήσεις επαναπατρισμού, για τη μεταφορά των δικών τους πολιτών και υπηκόων της ΕΕ. Κι άλλες πτήσεις θα φέρουν τις επόμενες μέρες πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις πατρίδες τους. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην ύφεση και τι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν!
Sassoli: σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, χρηματοδοτήστε την ανάκαμψη
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli μετά το Eurogroup ψέγει την ανικανότητα των εταίρων του να βρουν λύσεις για την επανεκκίνηση των οικονομιών και λέει: «Τη στιγμή αυτή πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, οι οικογένειές μας, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον, καθώς σε όλες τις χώρες αυτή η κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Ευρώπη ανέλαβε δράση, οι αντιδράσεις της ήταν στο ύψος το περιστάσεων. Σκεφτείτε τη ‘χαλάρωση’ των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες μας να παρέμβουν με δραστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και πολίτες. Ωστόσο, όπου η Ευρώπη επενέβη, οι απαντήσεις ήταν αδύναμες ή ανύπαρκτες. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης1. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και να μην βρεθούμε ανίκανοι να αντιδράσουμε.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είπε χθες ότι 2,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Πόσοι εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν στην Ευρώπη; Έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και τη δύση. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει και εφαρμόσει σημαντικά μέτρα: υποστήριξη στα εθνικά συστήματα για τον περιορισμό της ανεργίας (SURE), βελτίωση των όρων χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν, επαναχρηματοδότηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς και το ‘μπαζούκα’ της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών και την εξαγορά δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων.
Οι κυβερνήσεις και οι πολίτες πρέπει να δείξουν πίστη στη δύναμη της Ευρώπης, η ο οποία έχει εξασφαλίσει 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον».
Παραίτηση κορυφαίου επιστήμονα της Ε.Ε.
Ο Mauro Ferrari επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας εκτοξεύει κατηγορίες για το χειρισμό του συμβουλίου ως προς πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, αλλά οι πρώην συνεργάτες τον κατηγορούν για «έλλειψη εμπλοκής»1. Η απόρριψη ήταν ομόφωνη για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος πανδημίας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των έγκυρων Φαινάνσιαλ Τάιμς από Βρυξέλλες στις 8/4/2020. Ο Mauro Ferrari εγκατέλειψε την Τρίτη ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα της ΕΕ, και ξεκίνησε μια επίθεση κατά του χειρισμού της πανδημίας από κοροναϊό. Ωστόσο, το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΣΕ κατηγόρησε τον καθηγητή, Ιταλό-Αμερικανό πρωτοπόρο της νανοϊατρικής, για «πλήρη έλλειψη εκτίμησης» για το σκοπό του ΕΣΕ.
1. https://multimedia.europarl.europa.eu/el/covid19-solidarity-among-eu-neighbours_N01-PUB-200407-EUSO_ev
2. https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20200408IPR76803/sassoli-statheite-sto-upsos-ton-peristaseon-chrimatodotiste-tin-anakampsi
3. https://www.politico.eu/article/germany-offers-unlimited-help-to-keep-coronavirus-battered-economy-afloat/
4. https://www.ft.com/content/58873953-d93c-4fae-b6c8-cf080ad753f5