Να λυθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χανίων, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης
Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρουν οι βουλευτές: « Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ως αποτελέσματα της πολιτικής υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων.
Οι συνέπειες της δραματικής κατάστασης του Νοσοκομείου Χανίων, που στενάζει από τις ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες του, βαρύνουν τους ίδιους τους εργαζόμενους – με την εντατικοποίηση, τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και την καταπόνησή τους- και έχουν αρνητικό αποτύπωμα για τις ανάγκες των 170.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο, αριθμός που αυξάνεται τη θερινή περίοδο με τον τουρισμό. Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ, από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κανένα μέτρο.
Ειδικότερα, σε σειρά κλινικών έχει απομείνει λιγότερο από το 30% των προβλεπόμενων από το οργανόγραμμα γιατρών, ενώ τα κενά που προκύπτουν π.χ. από συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται. (Μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου είχαν συνταξιοδοτηθεί 7 γιατροί, ενώ ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ακολουθήσει άλλοι 4.).
Οι δύο χειρουργικές κλινικές από την 1η Ιουλίου, συγχωνεύτηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών, που επιβάλλουν την πλήρη ανάπτυξη και στελέχωσή τους. Ενδεικτικά στη Β’ Χειρουργική από τις 6 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις έχουν μείνει μόνο 3 γιατροί με αποτέλεσμα να μη βγαίνει ούτε το πρόγραμμα των εφημεριών.
Επιπλέον, η Β’ Παθολογική λειτούργησε με ελαττωμένο προσωπικό κατά την πανδημία, το οποίο μειώθηκε κι άλλο το τελευταίο εξάμηνο. Τώρα, από τις 7 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 3 και από αυτές η 1 έχει καθήκοντα και στην covid. Με 2 γιατρούς είναι αδύνατον να λειτουργήσει η κλινική, ενώ η πληρότητα και των δύο παθολογικών είναι πάνω από 100%, γιατί ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός για σχεδόν όλα τα νοσήματα. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην πλήρη εξουθένωση, καθώς δεν υπάρχει ρεπό για τις παθολογικές κλινικές. Οι ίδιοι γιατροί έχουν επιφορτιστεί σε μόνιμη βάση και με την κάλυψη περίπου του 50% της δουλειάς των Τ.Ε.Π., εξυπηρετούν και τα επείγοντα.
Ίδια είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες κλινικές. Στην ορθοπεδική κλινική προβλέπονται 9 γιατροί, αλλά υπηρετούν μόνο 3, στο Γαστρεντερολογικό 3 γαστρεντερολόγοι καλύπτουν την κλινική Covid, στο ογκολογικό από τις 5 θέσεις υπάρχουν 2 γιατροί, χωρίς ειδικευόμενο, που καλύπτουν χημειοθεραπείες, νοσηλείες, κτλ. Στη νευρολογική υπήρχαν 6 γιατροί και τώρα είναι 4, ενώ η διευθύντρια σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί. Στα Τ.Ε.Π. προβλέπονται 8 γιατροί και έχουν απομείνει 3. Στο ψυχιατρείο προβλέπονται 7 γιατροί, αλλά έχουν μείνει 2 και οι ειδικευόμενοι προς το παρόν. Στο μικροβιολογικό από τους 7 γιατρούς έχουν μείνει 2 μόνιμες και μια επικουρική γιατρός. Στην Παιδιατρική έγιναν από τον Δεκέμβρη 5 παραιτήσεις ειδικευόμενων γιατρών, λόγω των εξοντωτικών συνθηκών. Στην Ορθοπεδική συνταξιοδοτήθηκαν και παραιτήθηκαν τρεις γιατροί. Στην ψυχιατρική κλινική η κατάσταση κρούει των κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων. Τραγική είναι η κατάσταση και στην Πνευμονολογική κλινική. Ταυτόχρονα, σοβαρές είναι και οι ελλείψεις για το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κλινικών.
Πέρα από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, που τους φτάνει στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης, οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν και τα άλλα προβλήματα της ζωής της λαϊκής οικογένειας που συνεχώς εντείνονται. Οι αποδοχές των ιατρών του κλάδου ΕΣΥ έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές με τους νόμους 4093/2012 της κυβέρνησης της ΝΔ και τον νόμο 4472/2017 της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ η αμοιβή της εφημεριακής απασχόλησης παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε υγειονομικούς που επιθυμούν να εργαστούν στα Χανιά, καθώς το κόστος διαβίωσης (στέγαση, σίτιση) είναι αρκετά αυξημένο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κορυφώνεται το κύμα της ακρίβειας, και οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ ακριβά για την κάλυψη των αναγκών τους σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά λαϊκά αγαθά, για την επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη.
Τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ. Νοσοκομείο Χανίων καταδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις αναλήθειες της κυβέρνησης για το δήθεν θωρακισμένο σύστημα Υγείας. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και πάνω από 30.000 θανάτους, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η πλήρης κατάρρευση του συστήματος Υγείας δεν ήταν αποτέλεσμα της στιγμής, αλλά η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, με τα Νοσοκομεία να απαξιώνονται, με την Υγεία να μετατρέπεται σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για τον λαό.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε :
– Να στελεχωθεί άμεσα το Νοσοκομείο Χανίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων.
– Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων, εργολαβικών εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Να διαμορφωθούν ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας, τα προβλεπόμενα ρεπό.
– Να εξασφαλιστεί απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
– Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και να αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας που δίκαια τα διεκδικούν. Να επεκτείνει τα Β.Α.Ε. στα νοσοκομεία».
Για τις αναστολες ούτε λόγος σωστά;