Με εκατό κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή ακόμη και σε… Μπεταντίν λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων την ώρα που η προσέλευση των ασθενών συνεχώς αυξάνεται. Η δομή στηρίζεται στο φιλότιμο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων κ. Ανδρέας Λιοδάκης. Τα στοιχεία των κενών θέσεων του μόνιμου ιατρικού προσωπικού και των ελλείψεων που καταγράφονται στο Νοσοκομείο Χανίων βάσει του ισχύοντος οργανισμού, τα οποία απεστάλησαν πρόσφατα από την Ενωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. προς την Ομοσπονδία έχουν ως εξής: Στις Χειρουργικές Κλινικές από τους 13 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 7 γιατροί με τη Β’ Χειρουργική, σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη να κινδυνεύει με κλείσιμο καθώς οι 3 ειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 15 εφημερίες τον μήνα χωρίς ρεπό και άδειες! Στις Παθολογικές Κλινικές από τους 14 μόνιμους γιατρούς που έπρεπε να υπηρετούν, υπηρετούν οι 8, στην Καρδιολογική Κλινική από τους 9 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 5, ενώ το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών. Στη Μ.Ε.Θ. από τους 8 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 5, στην Οφθαλμολογική από τους 4 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 2 γιατροί, στο Ουρολογικό από τους 5 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 2 γιατροί, στο Μικροβιολογικό από τους 7 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 4, ενώ δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος γιατρός. Στην ΜΕΝΝ από τους 7 μόνιμους γιατρούς υπηρετούν οι 4 γιατροί, ενώ στην Αιματολογικη Κλινική υπηρετούν πλέον 4 γιατροί μετά το “ξεπάγωμα” των διορισμών που ήταν σε εκκρεμότητα. “ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ” στις κενές θέσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν προβλέπει προσλήψεις μονίμων γιατρών αλλά «με διατάξεις του προωθεί μετακινήσεις προσωπικού με εντελώς αυθαίρετο τρόπο από τη μία θέση στην άλλη προκειμένου να “μπαλωθούν” οι πιο κραυγαλέες κενές οργανικές θέσεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε, ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μία προσπάθεια να «παρακαμφθούν οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων, γιατί τα κενά που προβλέπονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς για το ιατρικό προσωπικό όλης της χώρας είναι περίπου 6.000 από τα 20.000 αναγνωρισμένα κενά του Ε.Σ.Υ. σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Γίνεται μία προσπάθεια να μετρούν ως θέσεις μόνο οι θέσεις που είναι ήδη καλυμμένες. Και όποιος συνταξιοδοτείται απ’ εδώ και πέρα αυτή η θέση θα θεωρείται κενή. Ομως προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Στο Νοσοκομείο Χανίων αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχουν 100 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ». Οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τον κ. Λιοδάκη είναι 10 τοποθετήσεις μονίμων γιατρών από τις 19 θέσεις διορισμών που είχαν ήδη εγκριθεί και εκκρεμούσαν από το 2011.
ΜΠΕΤΑΝΤΙΝ ΜΕ ΤΟ… ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ
Αμέτρητες είναι οι ελλείψεις και στην υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου ακόμη και σε βασικά υλικά όπως το Μπεταντίν. «Ενα μεγάλο θέμα τις τελευταίες ημέρες είναι το Μπεταντίν που βρίσκεται σε έλλειψη από την προηγούμενη εβδομάδα. Δυστυχώς, βασικά αναλώσιμα υλικά βρίσκονται από καιρό σε καιρό σε έλλειψη. Για την ακρίβεια, αυτήν τη στιγμή έχουμε περιορισμένα μπουκάλια Μπεταντίν για όλο το Νοσοκομείο. Αυτό συμβαίνει λόγω των “κουρεμένων” αποθεματικών αλλά και του χαμηλού προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, που δεν μπορεί να προχωρήσει σε παραγγελίες τέτοιες που θα εξασφαλίζουν μία επάρκεια υλικών για ένα ολόκληρο έτος. Από την άλλη οι περισσότερες εταιρείες δείχνουν απροθυμία στο να προμηθεύσουν μεγάλες ποσότητες, όπως έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω της αναξιοπιστίας που υπάρχει με τα χρωστούμενα του Νοσοκομείου», επεσήμανε ο κ. Λιοδάκης.
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.
Ακόμη σύμφωνα με τον πρόεδρο των Γιατρών Ε.Σ.Υ. στο Νοσοκομείο, εκτός λειτουργίας βρίσκεται ο Αξονικός Τομογράφος, που αντικαθίσταται με την λειτουργία εφεδρικού 15ετίας μηχανήματος από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ακόμη όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιοδάκης, καταγράφονται ελλείψεις σε μόνιτορ, ελλείψεις σε φιλμ στο Ακτινολογικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τυπωθεί ακτινογραφία, ενώ υπάρχουν κρεβάτια στη Μ.Ε.Θ. που είναι… ελαττωματικά, διότι όπως εξήγησε «είναι παλιά και χρειάζονται ανανέωση, ενώ υπάρχουν και μόνιτορ της Μονάδας που δεν λειτουργούν». Ελαττωματικός είναι και ο μαστογράφος καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μηχάνημα που έχει πρόβλημα, γιατί είναι παλιό και παθαίνει συχνές βλάβες, όπως και ο Αξονικός». Ακόμη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των γιατρών, συχνές ελλείψεις παρατηρούνται σε αναλώσιμα π.χ. γάντια, ράμματα, χαρτοβάμβακας, αυτοκόλλητες γάζες, ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό όπως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και ενδοφλέβια αναισθητικά αλλά και αντιδραστήρια (CRP, TKE).
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
«Εδώ και τέσσερα χρόνια το εισόδημα όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 40 – 60%, εάν σε αυτό προσθέσουμε την υπερεργασία λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ασθενών, συνθέτουν μια πολύ σκληρή και εξουθενωτική εργασία. Οι γιατροί στα δημόσια Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τον κάθε ασθενή που έρχεται σαν να ήταν δικός μας άνθρωπος. Το Νοσοκομείο Χανίων πραγματικά κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του και των γιατρών του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Γιατρών Ε.Σ.Υ. στο Νοσοκομείο και πρόσθεσε λέγοντας: «Υπό αυτήν την έννοια οι Χανιώτες πρέπει να εμπιστεύονται το δημόσιο Νοσοκομείο, αλλά αν θέλουν να μη ζήσουμε δύσκολες ημέρες στον τομέα της δημόσιας υγείας θα πρέπει ο κάθε ασθενής ξεχωριστά να αγωνιστεί για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που διαλύει ημέρα με την ημέρα τη δημόσια Υγεία».