Απέχοντας μια ανάσα από την πόλη των Χανίων αλλά… έτη φωτός από άποψη υποδομών και αναπτυξιακών έργων κάτοικοι και επαγγελματίες των Μουρνιών, που μίλησαν στα “Χ.ν.”, εξέφρασαν τη νοσταλγία τους για την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου “Ελευθερίου Βενιζέλου”.
Oπως όλοι οι πρώην περιαστικοί δήμοι, η περιοχή βίωσε τα προηγούμενα χρόνια τη σκληρή πραγματικότητα της μετάβασης από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη»: το κέντρο αποφάσεων μεταφέρθηκε από τη συνοικία των Μουρνιών στην οδό Κυδωνίας στο κέντρο των Χανίων και η ανταπόκριση των υπηρεσιών στα προβλήματα καθημερινότητας των κατοίκων μειώθηκε αισθητά. Παράλληλα, χρόνια προβλήματα που δεν είχαν βρει λύση διογκώθηκαν: έλλειψη χώρων στάθμευσης, κακό οδικό δίκτυο, ελλιπής φωτισμός κ.ά.
«Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει. Ο κεντρικός δρόμος δεν φωτίζεται και με τη στάθμευση των αυτοκινήτων γίνεται χαμός!», σχολίασε ο Γιάννης που ως συνταξιούχος δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. «Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι η έλλειψη πάρκινγκ σε συνδυασμό με το γήπεδο!», ανέφερε ο Σπύρος που τον συναντήσαμε σε καφενείο στην κεντρική πλατεία των Μουρνιών. Όπως εξήγησε το γήπεδο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, αθλητών, φιλάθλων, αλλά και γονιών που φέρνουν τα παιδιά τους στις Ακαδημίες και που σταθμεύουν όπου βρουν για να εξυπηρετηθούν. Τόσο ο κ. Γιάννης όσο και ο κ. Σπύρος επεσήμαναν πάντως ότι την εποχή του «Καποδίστρια» η περιοχή ήταν περισσότερο φροντισμένη και ότι με τον «Καλλικράτη» παραμελήθηκε. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος πλέον είναι τα Χανιά και οι περιφερειακοί πρώην Δήμοι έχουν πρόβλημα. Λάκκους, σκουπίδια τα πάντα έχουμε! Περιμένουμε από τη νέα Διοίκηση του Δήμου να ασχοληθεί με τους περιφερειακούς πρώην Δήμους», υπογράμμισε ο Στέλιος σχετικά με το θέμα. Στην κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στον δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία της Υπαπαντής, αναφέρθηκε ο Λευτέρης ζητώντας τουλάχιστον να φτιαχθεί αυτός ο δρόμος. «Μετά τον “Καλλικράτη” ερημώσαμε όπως ερήμωσαν και οι περισσότεροι πρώην περιαστικοί Δήμοι», σχολίασε η Βικτώρια που διατηρεί βιβλιοπωλείο στην περιοχή. Ουσιαστικά, όπως τόνισε, αυτό που χάθηκε με την αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη ήταν η αμεσότητα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης μεταξύ κατοίκων και επαγγελματιών και υπηρεσιών. Τόνισε, δε, ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί «Καποδίστρια», ο Δήμος πλέον λειτουργεί συγκεντρωτικά και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις της κάθε περιοχής. Έθεσε, επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την παιδική χαρά που βρίσκεται στον δρόμο για το νοσοκομείο και η οποία, όπως τόνισε, χρειάζεται αναβάθμιση και μέριμνα σε θέματα ασφάλειας, φωτισμού κ.ά. «Η παιδική χαρά είναι ένα σοβαρό θέμα όπως και το πρόβλημα του πάρκινγκ. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα με τους δρόμους υπάρχει γενικότερα στα Χανιά», σημείωσε η Κατερίνα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή. Η έλλειψη χώρου στάθμευσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής για τον Αποστόλη που διατηρεί κατάστημα στην κεντρική πλατεία των Μουρνιών: «Το βράδυ παρκάρουν ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια! Επίσης, υπάρχει ζήτημα με την αστυνόμευση, δεν υπάρχει ασφάλεια».
«Για εμένα το κυκλοφοριακό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και είναι καθημερινό γιατί έρχονται γονείς που πάνε τα παιδιά τους στις Ακαδημίες και περιμένουν στο αυτοκίνητο να τελειώσουν. Ακόμα και το λεωφορείο που περνάει έχει πρόβλημα να περάσει κάποιες φορές», σχολίασε η Μαρία. Για τον φωτισμό τόνισε ότι βελτιώθηκε στην κεντρική πλατεία αλλά απουσιάζει από τον κεντρικό δρόμο και άλλα σημεία της γειτονιάς. «Πέρα από την κεντρική πλατεία υπάρχει και η άλλη πλατεία των Μουρνιών που όσο στέκει είναι εξαιτίας μας, λόγω δηλαδή κάποιων ιδιωτών. Κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται», υπογράμμισε ο Παναγιώτης ενώ τόνισε ότι επί Καποδιστριακού Δήμου «Ελευθερίου Βενιζέλου» «η κατάσταση ήταν δέκα φορές καλύτερα!». «Οι ζημιές τότε φτιάχνονταν αμέσως. Ο εργολάβος έρχονταν μέσα σ’ ένα τέταρτο. Τώρα φέξε μου και γλίστρησα!», είπε καταλήγοντας ο Παναγιώτης.
Δεν είναι μόνο οι Μουρνιες που νοσταλγουν τους Καποδιστριακους Δημους κ αλλες περιοχες όπως η Γεωργιουπολη…..το Ακρωτηρι….υπήρχε μεγαλυτερη αμεσοτητα στη ληψη αποφασεων πραγμα που δεν υπάρχει πλεον με τους Καλλικρατικους Δημους!!!!!!!