Καλώς ήλθατε στην επαρχία Γκιόνγκι της Νότιας Κορέας. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, χάρις στα ποτάμια, τις λίμνες και τα βουνά της. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Νότιας Κορέας ζει εδώ. Το όνομά της σημαίνει η περιοχή που περιβάλει την Σεούλ. Περιβάλει λοιπόν την πρωτεύουσα και φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Βόρεια Κορέα. Πέρα από την μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά είναι το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Νότιας Κορέας. Πρωτοστατεί στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Η Κοιλάδα Τεχνολογίας Πανγκιό. Την αποκαλούν συχνά Silicon Valley της Νότιας Κορέας. Βρίσκεται στην επαρχία Γκιόνγκι που είναι στην πρωτοπορία των καινοτομιών αιχμής. Διαμορφώνει καθοριστικά την εικόνα του μέλλοντός μας. Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Νότιας Κορέας, δηλαδή η Samsung, η LG και η SK Hynix έχουν τα ερευνητικά τους κέντρα στην Κοιλάδα Τεχνολογίας Πανγκιό. Η πλειοψηφία των 1300 εταιριών που είναι εγκατεστημένες εδώ είναι start-up τεχνολογίας.
Μία από τις νέες τεχνολογίες που δοκιμάζονται εδώ είναι το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό της Νότιας Κορέας. Ονομάζεται Zero Shuttle. Ένας από τους ανθρώπους που το σχεδίασαν είναι ο Λιμ Κιουνγκ Ιλ:
«Η Κοιλάδα Τεχνολογίας Πανγκιό είναι το καλύτερο συγκρότημα τεχνολογίας πληροφοριών για τις αναπτυσσόμενες start-up στην Κορέα. Μπορούμε να τεστάρουμε το Zero Shuttle σε κανονικές συνθήκες, στον δρόμο, καθώς υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στην Κοιλάδα Τεχνολογίας».
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του λεωφορείου είναι να ενταχθεί στις δημόσιες μεταφορές της Νότιας Κορέας. Ένας από τους παράγοντες επιτυχίας της Πανγκιό είναι το κάμπους με τις start up, που φιλοξενεί και ενισχύει εταιρίες υψηλής τεχνολογίας με δημιουργικές ιδέες:
«Στην Πανγκιό, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο πόλης με μεγάλες εταιρίες, start-up τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού, που μας έχει κάνει ηγέτες στον τεχνολογικό τομέα στην Νότια Κορέα. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση» επισημαίνει ο Ιμ Τσανγκ Γιο, Επικεφαλής του τμήματος Καινοτομίας στην Κοιλάδα Τεχνολογίας Πανγκιό.
Ένας από τους αναδυόμενους τομείς είναι η βιοτεχνολογία. Η τοπική start up Ybrain έχει σχεδιάσει έναν κεφαλόδεσμο για νευρολογικές ασθένειες και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Κιγουάν Λι μας εξηγεί:
«Ουσιαστικά, η συσκευή παράγει μικρές ηλεκτρικές κενώσεις. Το ρεύμα διαπερνά το κρανίο σας και διαμορφώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, της άνοιας και της σχιζοφρένειας».
Ο κεφαλόδεσμος χρησιμοποιείται σε πάνω από 40 νοσοκομεία γύρω από τη Σεούλ και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η Επαρχία Γκιόνγκι βλέπει στο μέλλον. Ετοιμάζεται για κάτι πρωτοποριακό. Θα προσφέρει σε όλους τους νέους 24 ετών ένα βασικό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν ή όχι, επισημαίνει ο κυβερνήτης της Γιάε Μιουνγκ Λι: «Στο μέλλον, οι μηχανές και η τεχνητή νοημοσύνη θα παράγουν όλα τα προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει ένα βασικό εισόδημα. Η επαρχία Γκιόνγκι εφαρμόζει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι θα έχει επιτυχία. Ο κόσμος, οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».
Στο πλαίσιο της προώθησης ενός βασικού εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, η επαρχία Γκιόνγκι φιλοξενεί ένα διεθνές συνέδριο. Συμμετέχουν πάνω από 30 πόλεις και χώρες. Η Άνι Μίλερ, πρόεδρος του Βρετανικού Ιδρύματος Βασικού Εισοδήματος του πολίτη τονίζει: «Θα ήθελα πολύ να συμβαίνει και στη χώρα μου. Ζηλεύω την επαρχία Γκιόνγκι, που έχει πάρει την πρωτοβουλία. Είναι κάτι εξαιρετικό. Ο Κυβερνήτης Λι είναι οραματιστής. Έχει την ικανότητα να κάνει τους υπόλοιπους ανθρώπους, να βλέπουν την κοινωνία με έναν διαφορετικό τρόπο».
Το μέρισμα για νέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα πιλοτικά προγράμματα του είδους του σε όλο τον κόσμο. Αφορά 170.000 νέους. Θα λαμβάνουν περίπου 200 ευρώ κάθε τρεις μήνες. Μπορεί να μην φτάνουν να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης αλλά θα τους βοηθήσουν στις εργασιακές τους αναζητήσεις.
Το βασικό εισόδημα θα πληρώνεται στο τοπικό νόμισμα και θα μπορούν να το δαπανούν μόνο σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής. Η ιδέα είναι να υπάρχει διπλό όφελος και να ενισχυθεί και η τοπική οικονομία.
Η επαρχία Γκιόνγκι φιλοξένησε πέρσι τις ειρηνευτικές συνομιλίες Νότιας και Βόρειας Κορέας. Η ιστορική σύνοδος έγινε στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Στόχος όλων είναι να υπάρξει ειρήνη στην χερσόνησο και να μπορέσουν οι δύο λαοί να μοιραστούν τις τεχνολογικές καινοτομίες, που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη επαρχία.