Το σοβαρό ζήτημα της προστασίας των χιλιάδων Ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά με επωνυμίες που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» καθώς και τα χιλιάδες Ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» έθεσε με Παρέμβαση- Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 13/2/2019. Όμως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις απάντησε με αοριστολογίες στην Ερώτηση του Νότη Μαριά δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στο σοβαρό αυτό ζήτημα.
Στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η αμοιβαία αναγνώριση των αγαθών εφαρμόζεται στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης ή καλύπτονται μόνο εν μέρει από αυτή. Το γεγονός ότι ένα προϊόν κυκλοφορεί ήδη νόμιμα στην αγορά ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Δυστυχώς η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας, αφήνει εκτεθειμένες τις Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας μας σε εμπορικές ονομασίες, σε εμπορικά σήματα και επωνυμίες, όπως «Μακεδονικό κρασί», «Μακεδονικός χαλβάς» κλπ και αυτό γιατί νομιμοποιεί με το άρθρο 3 παρ. 4 το δικαίωμα στις εταιρείες των Σκοπίων να χρησιμοποιούν επίσης αντίστοιχες επωνυμίες με το όνομα Μακεδονία. Η σύγχυση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τρία χρόνια».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε απευθυνόμενος στον Β. Ντομπρόφσκις: «Σας ερωτώ κύριε Ντομπρόφσκις πως πρόκειται η Κομισιόν να προστατεύσει τις Ελληνικές επιχειρήσεις που νόμιμα χρησιμοποιούν την ονομασία της Μακεδονίας μας σε εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων των Σκοπίων που παρανόμως χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία. Θέλουμε μια απάντηση στο θέμα αυτό, είναι ιδιαίτερα σοβαρό, το αναμένουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, οι επιχειρηματίες όλης της Ελλάδος. Παρακαλώ να έχουμε μια ρητή απαντηση για να σταματήσει η σύγχυση γύρω από το ζήτημα αυτό. Έκκληση προς εσάς κ. Ντομπρόφσκις;».
Η εντελώς αόριστη του κ. Ντομπρόφσκις έχει ως εξής: «Η αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι όμως κάτι το αυτόματο και δεν δημιουργεί προβλήματα στους ελέγχους που μπορεί να κάνουν τα κράτη μέλη. Η προστασία του δημοσίου συμφέροντος πάντα παραμένει αρκεί να είναι τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη».