Έργα και ημέρες της Ελλάδας καταγράφονται, μετά τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια και την επανάκαμψη του covid-19 με το ζήτημα του πολυεθνικού κολοσσού της Novartis. Το Δικαστικό Συμβούλιο εκλήθη να διαμορφώσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση επί ενός ανακριτικού υλικού χιλιάδων σελίδων εντός ενός τακτού χρονικού διαστήματος. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα Novartis απασχολεί την πολιτική και νομική ζωή της χώρας επί χρόνια με κύριο ερώτημα αν πρόκειται για σκάνδαλο ή σκευωρία.
Αυτό το δίλημμα που προβάλλεται από ελληνικά κόμματα δεν υπάρχει για τους Αμερικανούς, καθ’ όσον το ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ αναφέρεται στο σημείο που αφορά τον συμβιβασμό της Νovartis με την κεφαλαιαγορά, ότι «παρακίνησαν τους ξένους αξιωματούχους, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνησή τους, στους οργανισμούς και στα όργανα, να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους…, προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas».
Από δημοσίευμα του Bloomberg η θυγατρική της “Novartis Hellas” πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών, δέχθηκε τις αθέμιτες πρακτικές μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να κλείσουν οι έρευνες θα καταβάλλει στην Ελλάδα κατά το Ρόϋτερ 225 εκ. δολάρια για ποινικές ευθύνες.
Το τι συνέβη στην πραγματικότητα, αν το ζήτημα Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία θα το μάθουμε από την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίον παραπέμπονται ο πρώην αναπλ. υπ. Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος και η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κα Τουλουπάκη. Ο κ. υπουργός για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και η κα Τουλουπάκη για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας της υπόθεσης Ξανθού – Κουρουμπλή για οριακή πλειοψηφία 3-2.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπαγγελόπουλο να παραγγέλνει στην κα Ράικου επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, να στείλει την υπόθεση Novartis “αμιλητί” στη βουλή, ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά η κα Ράικου αντί τούτου παραιτήθηκε.
Η ιστορία των 10 κατηγορηθέντων για τη Novartis διερευνάτο επί 5 χρόνια και απ’ την ανάκριση βγήκε το συμπέρασμα, ότι δεν έχουν ευθύνη οι εννέα, εκτός από έναν και η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο. Έτσι μετά την αμετάκλητη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου οι κατηγορηθέντες δικαιούνται να ομιλούν περί σκευωρίας και όχι περί σκανδάλου.
Τώρα πώς θα πάμε σε εκλογές με ανοιχτό το ειδικό δικαστήριο είναι άλλο ζήτημα που θα το χειριστούν τα κόμματα κατά το δοκούν.