Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε αναταράξεις πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει να κάνει ακόμα δρόμο για να γίνει ανθεκτική στα σοκ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση (είναι αυτό που χρειάζεται). Έχει ασκηθεί πολλή κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ, πώς λειτουργεί η νομισματική ένωση και με το πέρασμα του χρόνου, από τότε που ξεκινήσαμε τη νομισματική ένωση, την οικοδομήσαμε, την ενδυναμώσαμε και άρα νομίζω ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η τωρινή φάση της ευρωζώνης έχει να κάνει με τη σταθερότητα και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών.
«Η Ευρώπη βγαίνει από μια κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης εκτός από μία, ενισχύεται και διευρύνεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή φάση για να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» είπε ο Ντάισελμπλουμ στο CNBC από τη Λίμα του Περού, όπου έγινε η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να οικοδομήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών για να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που η χρηματοδότηση έρχεται στην οικονομία μας και χρειάζεται επίσης να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Άρα για την Ευρώπη, το θέμα είναι να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη, να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη «αψηφούν τους απαισιόδοξους» ενώ αρκετές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής καταγράφουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Προκειμένου, ωστόσο, να καταστούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης βιώσιμοι, η Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα «εμπόδια» στην οικονομία της, είπε.
«Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον κόσμο να ξεκινά επιχειρήσεις και ευκολότερο να λαμβάνει χρηματοδότηση. Εάν αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μικρά, διαρθρωτικά θέματα στην οικονομία μας, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.