Τον τελευταίο καιρό όλοι τα ‘χουνε χαμένα. Μας συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο χτυπήματα. Είχαμε την επιδημική κρίση, τα Τέμπη, τον καύσωνα με τις πυρκαγιές, την ακρίβεια από τους κερδοσκόπους και ήρθε το ανεπανάληπτο πλήγμα της θεομηνίας. Τι άλλο μένει;
Ένα φυσικό συμβάν, όταν ξεκινάει στον τόπο μας, όσο έντονο είναι, τόσο πιο πολύ μας αγγίζει. Αποτυπώνεται στη μνήμη μας ανεξίτηλα. Όταν είναι μακριά μας, το ζούμε λιγότερο έντονα. Συνήθως η ερμηνεία των καταστροφών από ένα φυσικό φαινόμενο γίνεται κατά τρόπο, ώστε να φταίει κάποιος άλλος, κύριος αντίπαλος, ο εχθρός και όχι ο υπεύθυνος.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο “Ιανός”, ένας μεσογειακός κυκλώνας, έπληξε με θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες τα Ιόνια νησιά, το Μαντούδι Φθιώτιδας και το Μουζάκι Καρδίτσας, όπου είχαμε εικόνες αποκάλυψης, ή θανάτους, πλημμυρισμένα σπίτια, αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη.
Τώρα η κακοκαιρία “Ντανιέλ”, ήταν εντάσεως τρεις φορές μεγαλύτερου μεγέθους του Ιανού. Η Θεσσαλία υπέστη ολική καταστροφή από τις πλημμύρες. Στα χωριά Μαραθιά, Καλογριανά, Βλοχός, Μεταμόρφωση κ.α. έπεσαν 600 χιλιοστά βροχής σε 3 ημέρες και η στάθμη των νερών ανέβηκε στα 4 μέτρα, εν αντιθέσει με τον Ιανό που ήταν 1,5 μέτρα. Οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες να σωθούν. Αγία τριάδα και Παλαμάς Καρδίτσας υπέστησαν ολική καταστροφή. Φερτά υλικά και πτώματα ζώων βρίσκονται κάτω από τις λάσπες, η δε επιστροφή των ανθρώπων, που έφυγαν είναι προβληματική.
Στο Δήμο Κιλελέρ 35 από τα 50 χωριά εγκαταλείφθησαν, οι δρόμοι καταστράφησαν. Τα χωριά στο Πήλιο απομονώθηκαν. Το περίφημο τοξωτό γεφύρι της Σαρακίνας, που η κατασκευή του χρονολογείται στον Πηνειό από το 1520 γκρεμίστηκε. Δεν βρίσκεται έδαφος να θάψουν τα πνιγμένα ζώα και υπάρχει κίνδυνος να ενσκύψουν μολυσματικές ασθένειες και επιδημίες, τα συμπτώματα της επόμενης κρίσης. Η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση θα χρειαστεί πολύς χρόνος να αποκατασταθούν όπως πριν.
Η φύση δεν ξεχνάει. Γυρίζει πίσω, εκεί από όπού ξεκίνησε. Η Θεσσαλία πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήταν θάλασσα. Φαίνεται από το όνομα της θέσις αλός: “Θεσσαλία, Άλς-αλός, η υδάτινη αλμυρή θαλάσσια έκταση μακριά από την ξηρά. Γνωστό και το επιτάλιον, που σημαίνει χωριό της Ολυμπίας επί της αλός.
Είμαστε υπόλογοι στο ‘‘ιερατείο’’ των Βρυξελλών, διότι δεν εφαρμόσαμε τις οδηγίες του, όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων για την απορροή των ποταμών και για την προφύλαξη από τους κινδύνους των πλημμυρών. Τι προέβλεπε το σχέδιο Καλλικράτης; Αυτοψία για διευθέτηση 4300 χλμ. ρεμάτων “έγινε μόνο για 150 χλμ. και ζητάμε τώρα κι άλλα χρήματα” ‘‘σπολλάτι μας”!!!