Με την αφορμή της πρόσφατης (21.1.15) για πολλοστή φορά προβολής του ντοκιμαντέρ του έγκριτου σεναριογράφου – σκηνοθέτη Αθηνών κ. Φώτη Κωνσταντινίδη για τη ζωή και το έργο του μεγάτιμου ήρωα και ευεργέτη των Σφακίων όλης της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδος, αείμνηστου Γεωργίου Ξενουδάκη θα ήθελα να καταθέσω λίγες σκέψεις.
Είναι άραγε τυχαίο ότι προβάλλεται αυτό το ντοκιμαντέρ; Πόσες φορές και μάλιστα από το δορυφορικό (παγκόσμιας προβολής) κανάλι της Βουλής των Ελλήνων; Βεβαίως και όχι, η διαχρονικότητα των αμέτρητων μηνυμάτων και νουθεσιών του ήρωα Γ. Ξενουδάκη είναι δεδομένη και πασιφανής, αν ο καθένας μας κάνει τον κόπο και διαβάσει – μελετήσει το βιβλίο των λόγων του Γ. Ξενουδάκη στη Βουλή των Ελλήνων (1885) και ειδεί το προαναφερόμενο ντοκιμαντέρ (αν κάποιος δυσκολεύεται να βρει, είμαι στη διάθεσή του).
Οποιος ενδιαφερθεί προς τούτο επιστήμονας, ιστορικός ή απλός πολίτης, μπορεί να είναι βέβαιος ότι πολλά έχει να μάθει και να ωφεληθεί απ’ αυτά.
Το περί ου ο λόγος ντοκιμαντέρ διδάσκει εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, φιλοπατρία, ομόνοια και όλα εκείνα τα ιδανικά που χρειαζόμαστε όλοι οι σημερινοί Ελληνες και κυρίως η παραπαίουσα νεολαία μας. Μπορούμε να βρούμε πρότυπα και ήρωες που θα μας οδηγήσουν στην αληθινή πρόοδο και τη συνετή διακυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και του εαυτού μας.
Ας μου επιτραπεί να υπομνήσω ολίγα από τα μηνύματα των λόγων που με στεντόρεια φωνή, κρητική λεβεντιά, φιλοπατρία και τον αδαμάντινο χαρακτήρα που διέθεται ο Γεώργιος Ξενουδάκης, που εξέπεμψε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων (1885):
α) «Παρακαλώ κ. βουλευταί, να μη δώσητε κομματική χροιά εις τους λόγους μου, διότι δεν εστάλην ν’ ανήκω εις πολιτικά κόμματα, αλλά να παρακολουθώ το γενικόν συμφέρον του Ελληνισμού και της πατρίδος μου Κρήτης».
β) …«Πρόκειται κ. βουλευταί περί της τύχης και της ελευθερίας και της δούλης Ελλάδος, και ουχί περί κομμάτων και φατριών. Δεν παίζομεν και δεν πρέπει να διαπληκτιζόμεθα…».
γ) «Μη λοιπόν από την άπληστον πολιτικήν της Ευρώπης περιμένετε, μη ματαιοπονείτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς, ους από 60 έτη δεν κατορθώσατε να στερεύσετε, αλλά την αυταπάρνησιν και την γενναιότητα».
δ) …«Προσέξατε την Μακεδονίαν, αλλά και την Κρήτην. Εάν αι ελληνικαί αυταί χώραι κατακτηθώσιν, η νυν Ελλάς απώλετο (προσοχή)».
ε) …« Βλέπετε λοιπόν κύριοι βουλευταί, ότι η απόφασίς σας, η χθεσινή δεν ήτο διά το πρόσωπον, αλλά διά την αρχήν, της αντιπροσωπείαν της δούλης μεγάλης Ελλάδος…».
Σημείωση σχολιογράφου: Η πολυπόθητη ιδέα και μέριμνα περί μεγάλης Ελλάδας ήτο μέλημα του Γεωργίου Ξενουδάκη από το 1885 όχι μετά το 1897, όπως νομίζουν.
Δεν θα παραθέσω άλλα αποσπάσματα από τους λόγους του Γ. Ξενουδάκη στη Βουλή των Ελλήνων για να μην κουράζω. Θα ήθελα μόνον να επισημάνω τη διαχρονικότητα των σκέψεων, των λόγων, αλλά και των έντιμων και ανιδιοτελών νουθεσιών που, κατά τη γνώμη του γράφοντος είναι λίαν επίκαιρα, τόσο για τους ταγούς, εκκλησιαστικούς και πολιτικούς της πολύπαθης πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων.
Τελειώνοντας ας μου επιτραπεί να αναφωνήσω, αυτά που μας είπε ο μεγάτιμος αυτός ήρωάς μας:
– Εγρεο φίλα μάτερ.
– Κρήτη ει τι ήμαρτον συγγνώθι.
*ερευνητής της ζωής και
του έργου του Γ. Ξενουδάκη, Ηράκλειο