Σπάνια ντοκουµέντα από τα “Πρακτικά γερµανικών δικαστηρίων για εγκλήµατα πολέµου στην Κρήτη” εµπεριέχει το οµώνυµο βιβλίο που παρουσιάσθηκε χθες το απόγευµα στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων.
Μια προσπάθεια της “ Εταιρείας Ίδρυσης και ∆ιοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης” στα πλαίσια της Ηµέρας Μνήµης του Ολοκαυτώµατος των τριών χωριών του Σελίνου – Κουστογέρακου, Λιβαδά, Μονής- (29 Σεπτεµβρίου 1943).
Πρόκειται για ένα βιβλίο 350 σελίδων που ολοκληρώθηκε σε µια περίοδο τεσσάρων ετών και παρουσιάζει πρακτικά γερµανικών δικαστηρίων που έκριναν µεταπολεµικά Γερµανούς ναζιστές για εγκλήµατα πολέµου. Περιλαµβάνει 8 κείµενα εµπεριστατωµένων επιστηµονικών άρθρων, επίµετρο µε ριζίτικα τραγούδια του Στ. Αποστολάκη, ευρετήριο ονοµάτων κα.
Παίρνοντας το λόγο ο ∆ρ. Κωνσταντίνος Ζορµπάς, γεν. διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδηµίας υπογράµµισε πως το βιβλίο αποτελεί «µια µαρτυρία της ενότητας της Κρήτης και της δύναµης της συνεργασίας». Ανέφερε πως µετά το τέλος του πολέµου το Ελληνικό κράτος υπέβαλε αιτήµατα προς την Οµοσπονδιακή ∆ηµοκρατία της Γερµανίας για τη διερεύνηση εγκληµάτων από τα στρατεύµατα κατοχής και την απόδοση ευθυνών». Ο µεταφραστής των γερµανικών εγγράφων ∆ρ Γιώργος Ηλιόπουλος, ∆ιδάσκων στο Πανεπιστήµιο Αθηνών µίλησε για τη δουλειά του πάνω στο βιβλίο σηµειώνοντας πως «ήταν µια κατάθεση ψυχής». Ακολούθως ο δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού προχώρησε σε µια οµιλία µε έντονα βιωµατικά στοιχεία από τον παππού του, την ταινία “Τελευταίο Σηµείωµα” του Π. Βούλγαρη στην οποία µετείχε ο ίδιος και ένα 93χρονο γείτονα του στην περιοχή των Βουκολιών τον Κυριάκο Κουτρουλάκη ο πατέρας του οποίου εκτελέστηκε µπροστά στα µάτια του όταν ήταν 10 ετών, όλα µε αναφορές στην περίοδο της γερµανικής κατοχής.
Την επιµέλεια της έκδοσης είχε ο κ. Γεώργιος Ι. Λουπάσης, φιλόλογος, που παρατήρησε για τις αποφάσεις δικαστηρίων ότι «ο αναγνώστης δεν πρέπει να εκπλαγεί ότι όλες ήταν απαλλακτικές! Και ήταν απαλλακτικές όχι γιατί οι δικαστές που δίκασαν δεν πείστηκαν για την τέλεση των καταγγελόµενων εγκληµάτων, αλλά επειδή, επινοήθηκε εκ µέρους τους η δικαιολογία ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους, που ήταν υποχρεωµένοι να εφαρµόσουν επί ποινή θανάτου».
Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών µε καταγωγή από το Σέλινο δήλωσε την συγκίνηση του για τη συµµετοχή στην έκδοση «που είναι πολύ σπουδαία, όχι τόσο πολύ γιατί ενισχύει τη συλλογική µνήµη και εµποδίζει τη λήθη να κατισχύσει. Αλλά γιατί προάγει την κατανόηση του “τι” και “ποίοι” είµαστε.»
Τελευταίος οµιλητής ο κ. Εµµανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, ∆ιδάσκων στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, που ανέφερε µεταξύ άλλων πως τα δικαστικά αρχεία µπορούν να αποδειχτούν πολύτιµα και να αποκαλύψουν τα αληθινά κίνητρα των ναζί.
Στον χαιρετισµό του κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, Πρόεδρος της “Εταιρείας Ίδρυσης και ∆ιοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης” αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε µε τον τ. πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο (το 2018) και στον οποίο παρουσίασε την πρόταση για να κηρυχθεί η αγροτική φυλακής της Αγιάς σε ιστορικό µνηµείο.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Ν. Καλογερής τονίζοντας πως «οι αφηγήσεις των επιζησάντων και τα πολυάριθµα µνηµεία που συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό του Ν. Χανίων µαρτυρούν θηριωδίες χωρίς προηγούµενο».
Το ‘‘παρών’’ έδωσαν ο δήµαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, ο πρόεδρος του ∆.Σ. του ίδιου ∆ήµου κ. Μιχάλης Τωµαδάκης, η δηµ. Σύµβουλος Χανίων κ. Σοφία Ελευθεριάδου – Παπαδάκη, ενώ χαιρέτισε στο τέλος ο µητροπολίτης Κισσάµου και Σελίνου Αµφιλόχιος.