«Η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά στις διερευνητικές επαφές, κρατώντας μικρό καλάθι για όσους εκφράζονται υπεραισιόδοξα, αλλά με την βεβαιότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας» ανέφερε στη Βουλή η βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στη βουλή στο νομοσχέδιο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη:
«Είναι μια ωραία μέρα για την βουλή σήμερα. Είναι μια ωραία μέρα διότι πράγματι, ψηφίζουμε – και θα ψηφίσουμε ενωμένοι – ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει στην Ελλάδα να μεγαλώσει την κυριαρχία της. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, όχι μόνο στην συμβολική αξία του πράγματος, όχι μόνο στα λόγια, αλλά ουσιαστικά, πρακτικά, κυριαρχικά, η Ελλάδα το 2021 επεκτείνει την επικράτεια της.
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, και το οποίο ίσως είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να το παραδεχθεί, είναι ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και προσεκτικά χαραγμένης διπλωματικής στρατηγικής που εδώ και 18 μήνες αποδίδει καρπούς. Και όχι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού που θα έπλητταν την αξιοπιστία της χώρας και την ισχύ των επιχειρημάτων μας» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στη βουλή στο νομοσχέδιο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Επίσης η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σημειώνοντας ότι «οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται για να μπορεί η κάθε πλευρά να καταθέσει τις απόψεις της με στόχο μία πιθανή επίλυση των θεμάτων ή τουλάχιστον με στόχο να έχουμε ένα συνυποσχετικό για να μπορέσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο».
«Με βάση την Συνθήκη Montego Bay προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές. Τι λέει λοιπόν αυτή η συνθήκη σε δύο διαφορετικά άρθρα; Ότι αν δύο χώρες δεν έχουν την ίδια άποψη περί της ιδίας υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ, τότε είναι υποχρεωμένες να διαλεχθούν μεταξύ τους, και αν δεν καταφέρουν να βρουν κάποια συνεννόηση, τότε πρέπει να συμφωνήσουν να πάνε στην διεθνή δικαιοσύνη. Αυτό λέει η Συνθήκη Montego Bay. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κείμενο διεθνούς δικαίου το οποίο να λέει ότι μια χώρα είναι υποχρεωμένη να συζητήσει μονομερείς διεκδικήσεις της άλλης χώρας» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι ορθώς η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές. «Γιατί οι διερευνητικές επαφές είναι «στενός κορσές» για την Τουρκία; Γιατί δύο φορές η Τουρκία, θα μου επιτρέψετε να πω, έστριψε δια του αρραβώνος και δεν προσήλθε στις διερευνητικές επαφές; Διότι ακριβώς οι διερευνητικές επαφές έχουν αυτό το πλαίσιο συνομιλιών. Και επειδή είναι πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο, και αυτό είναι πράγματι πολύ δύσκολο για την Τουρκία, κυρίως με όλα αυτά που έχει κατά καιρούς θεωρήσει ότι έχει δικαίωμα να υποστηρίζει, η Τουρκία δυσκολεύεται και έτσι με κόπο και πόνο προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα όμως, δεν άλλαξε σε τίποτα στάση. Ό,τι είπε ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς το ίδιο πράγμα εφαρμόζεται σήμερα. Και αυτή ήταν η θέση της Ελλάδος από την αρχή, δεν έκανε καμία κωλοτούμπα, αποσύρθηκαν τα πλοία, και αφού έγινε αυτό, εμείς είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση και σιγουριά» είπε.
Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη συνάντηση Τσαβούσογλου –Χάικο Μάας τόνισε «παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή χθες τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ήταν αναμενόμενες δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται. Είπε όμως κάτι, το οποίο δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύ. Και όταν θα γίνει η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του, θα πρέπει να μας εξηγήσει αν χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ή την κατάλαβε και έμεινε μουγκός; Διότι αν την κατάλαβε και έμεινε μουγκός, τότε εμείς έχουμε δικαίωμα σε ολόκληρη την Ε.Ε. να βγούμε και να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η θέση εταίρου εντός της Ε.Ε. Ξεκάθαρα πράγματα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δε νοείται μία χώρα εκτός Ε.Ε. να απειλεί μία χώρα εντός Ε.Ε. και ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω, κ. συνάδελφοι, ότι επειδή τα τουρκικά είναι μια δύσκολη γλώσσα και επειδή η μετάφραση στα γερμανικά ενίοτε μπορεί να έχει κενά, ότι η απάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών είναι, ότι η φράση αυτή δεν μεταφράστηκε. Θέλω να το ελπίζω ειλικρινώς. Εάν όμως δεν είναι έτσι, τότε ναι η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα την δυσαρέσκειά της απέναντι στην χθεσινή θέση».
Η βουλευτής της ΝΔ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νήσων, θέτει θέμα εναερίου χώρου, θέτει θέμα μειονοτικό δηλαδή τα θέτει όλα κάθε φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο. Η Ελλάδα λοιπόν προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, κρατώντας μικρό καλάθι, για όσους εκφράζονται υπεραισιόδοξα, αλλά