Ο πολιτισμός των Βεδουίνων προσελκύει τουρίστες στο Ντουμπάι, καθώς επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στην έρημο της αραβικής φυλής.
Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το Ντουμπάι είναι μια πόλη χτισμένη στην έρημο, αλλά οι παραδόσεις της είναι σταθερά ριζωμένες στην κουλτούρα των Βεδουίνων μιας περασμένης εποχής.
Η καμήλα ή «πρόβατο της ερήμου» όπως είναι γνωστή, είναι ένα σύμβολο αυτής της ισχυρής σύνδεσης και το να τις επισκεφθεί κανείς στο «Camel Racing Club» (Κλαμπ Αγώνων Καμήλας) του Ντουμπάι είναι μια πρόσκληση ανοιχτή για όλους.
Τα γενναιόδωρα βραβεία που προσφέρονται στην ιπποδρομία «Al Marmoom» προσελκύουν ιδιοκτήτες καμήλας από όλη την Αραβική χερσόνησο.
Καθοδηγούν τις καμήλες στον αγώνα, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο που κατευθύνει το ρομπότ αναβάτη που έχουν πάνω στην καμπούρα τους.
Το γεγονός είναι εντυπωσιακό και προσφέρει μια αληθινή ματιά στον παραδοσιακό πολιτισμό.
Ο γενικός διευθυντής του κλαμπ, Αλί Σαϊντ Μπιν Σαρούντ, εξηγεί: «Όταν οι τουρίστες έρχονται στους χώρους όπου γίνονται οι αγώνες καμήλας, βλέπουν κάτι νέο. Βλέπουν πως οι άνθρωποι φροντίζουν τις καμήλες και πως οι καμήλες αναμετρώνται μεταξύ τους. Βλέπουν επίσης πως η κοινωνία των Εμιράτων προωθεί τις καμήλες».
Και ακριβώς στη διπλανή πόρτα, είναι το μεγαλύτερο γεγονός στο πολιτιστικό ημερολόγιο των Βεδουίνων.
Το Φεστιβάλ Κληρονομιάς «Al Marmoom» είναι ο ετήσιος εορτασμός του παραδοσιακού αραβικού πολιτισμού της ερήμου και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων του Ντουμπάι.
Ο παραδοσιακός χορός «ayala», ή χορός με ξύλινες ράβδους πραγματοποιείται από δύο σειρές χορευτών που αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Είναι κοντά, κάτι που υποδηλώνει την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των φυλών.
Τις παλιές εποχές, οι οικογένειες στην έρημο ζούσαν μια νομαδική ζωή και οι καμήλες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι. Για τους παραδοσιακούς κατοίκους των Εμιράτων, οι καμήλες δεν χρησιμοποιούνταν μόνο ως μέσα μεταφοράς, ήταν μέλη της οικογένειας. Βασίζονταν σε αυτές για το γάλα και για το κρέας, και τις αντιμετώπιζαν ως κατοικίδια ζώα.
Ο διευθυντής του κλαμπ προσθέτει: «Είμαστε συνηθισμένοι στους αγώνες καμήλας. Είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Στο παρελθόν είχαμε μια ζωή Βεδουίνων. Μεγαλώσαμε, βλέποντας τους πατεράδες μας να ιππεύουν καμήλες. Μεγαλώσαμε κάνοντας εξάσκηση και προπόνηση για τους αγώνες καμήλας. Η πρακτική μας αυτή ήταν αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσαμε».
Όταν η τεχνολογία προσέφερε νέους τρόπους μετακινήσεων, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προώθησε τους αγώνες καμήλας για να συνεχίσει να τιμά τη θέση τους στη κοινωνία των Εμιράτων.
Ο Αλί Σάιντ Μπιν Σαρούντ λέει: «Ο Σεϊχης Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του, έφερε πίσω στην κοινότητά μας τους αγώνες καμήλας, επανακτώντας την αξία των καμήλων, γιατί ανήκαν στο περιβάλλον μας και στους πατέρες και στους παππούδες μας».
Η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι, οι Μακτούμ, στηρίζουν ακόμα ενεργά τους αγώνες καμήλας και τον ρόλο τους στη διατήρηση των εθίμων και των πρακτικών των προγόνων τους.
Η Ούρσουλα «Ούσι» Μούσχ, μια Γερμανίδα ομογενής, είναι μεταξύ εκείνων που πρεσβεύουν τον πολιτισμό των Εμιράτων. Μετά την πρώτη επίσκεψή της το 1993, έκανε αυτή την ερημική κατασκήνωση το σπίτι της πριν από περίπου 20 χρόνια, αφού την υποδέχτηκε μια τοπική οικογένεια. Εκτρέφει καμήλες και μοιράζεται αυθεντικές εμπειρίες με επισκέπτες.
Η Γερμανίδα σημειώνει: «Το πάθος μου ή το μήνυμά μου είναι ότι θέλω να δώσω στους ξένους, σε άλλους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν κάτι από την αραβική φιλοξενία, από την παράδοσή τους, από τον πολιτισμό τους, να τα δείξω όλα αυτά σε άλλους ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία. Αυτό ήθελα να κάνω από την αρχή, η εκτροφή ήταν το χόμπι μου, το πάθος μου και στη συνέχεια οι αγώνες ήρθαν τυχαία».
Έμαθε για την κουλτούρα της ερήμου από την τοπική οικογένειά της, όπως έμαθαν και εκείνοι.
Η Ούρσουλα τονίζει: «Η καμήλα σου δίνει επίσης ένα είδος ελευθερίας. Είναι ένα χαλαρό και περήφανο ζώο και τα Εμιράτα είναι επίσης υπερήφανα γι’ αυτό. Κι εγώ επίσης».
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η καμήλα έχει διατηρήσει μια τόσο σημαντική θέση στην πολιτιστική ταυτότητα του Ντουμπάι, τόσο καιρό αφότου οι τοπικές οικογένειες σταμάτησαν να εξαρτώνται απ’ αυτές για επιβίωση.