Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ντουμπάι: Η βιώσιμη πόλη

Η Bιώσιμη πόλη είναι ένα οικολογικό πείραμα κατοικιών που απέχει λιγότερο από 25 χλμ από το Ντουμπάι. Πραγματοποιείται σε μια περιοχή, που μέχρι πρότινος ήταν έρημος. Ο Καρίμ Ελ Ζισρ διευθυντής του Θαλάσσιου Ινστιτούτου, ενός ερευνητικού κέντρου που βρίσκεται στην πόλη θεωρεί ότι αυτό το πρότζεκτ θα αλλάξει ριζικά την εικόνα που θα έχουμε για την κατοικία στο μέλλον:

«Η Βιώσιμη Πόλη προέκυψε από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, πριν από 10 χρόνια, όπου αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό μοντέλο που να συνδυάζει ταυτόχρονα την επιχειρηματική αλλά και την οικολογική πλευρά».
Και έτσι προέκυψε από την έρημο, αυτή η όαση. Ένας ζωντανός, δημιουργικός κόμβος μικροεπιχειρήσεων και οικογενειών:

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο φιλικοί προς το περιβάλλον μπορούμε. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα καλύτερο μέρος από τη Βιώσιμη Πόλη. Προσπαθούμε να ψήνουμε μικρές παρτίδες. Το κάνουμε συνεχώς. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν πετάμε τίποτε και όλα είναι πάντα φρέσκα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προμήθειές μας σε λαχανικά και φρούτα. Προσπαθούμε να τα βρούμε από ντόπιους παραγωγούς σε συνεχή ροή, ώστε να μην πετάμε τίποτε» επισημαίνει η Όλα Σίνο, συνδιοκτήτρια της καφετέριας, Spill the bean.

Η Βιώσιμη Πόλη κατοικείται από 3.000 άτομα που ζουν σε 500 βίλες και 80 διαμερίσματα. Είναι πλήρης. Ηλιακά πάνελ καλύπτουν τις στέγες των σπιτιών, τα πάρκινγκ αυτοκινήτων και τις εταιρίες, παράγοντας αρκετή ενέργεια, που δεν μολύνει καθόλου την ατμόσφαιρα. Η πόλη αυτή δεν καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση παράγει. Συστήνει ένα διεθνές μοντέλο για βιώσιμο τρόπο ζωής υψηλής ποιότητας.

Το Ντουμπάι έχει μόλις εξαγγείλει το 50ετές του εθνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι το 10% των σπιτιών πρέπει να είναι αυτόνομα σε νερό, τροφή και ενέργεια:

«Το πλαίσιο αυτού του πεντηκονταετούς πλάνου, ένα από τα άρθρα αναφέρει ότι πρέπει να φτιάξουμε συγκροτήματα αυτόνομων κατοικιών. Γι’ αυτό το λόγο αναβαθμίζουμε την πρώτη ομάδα κατοικιών» αναφέρει ο Ιβάνο Ιανέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρο Άνθρακα του Ντουμπάι.

Η Στέφανι Σάτσαμπελ, ιδρύτρια της Πλατφόρμας Βιωσιμότητας των ΗΑΕ τονίζει: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι ασχολείται πολύ σοβαρά με το θέμα της βιωσιμότητας. Δεν μιλούν μόνο για αυτό, ούτε το διαφημίζουν. Βάζουν χρήματα για να κάνουν την πόλη έναν πιο βιώσιμο προορισμό».

Μέρος της επένδυσης αφορά την κατασκευή 500 χλμ ποδηλατοδρόμων, μέχρι το 2022. Το ήμισυ του έργου έχει ήδη γίνει, όπως αυτό το δημοφιλές μέρος στο Αλ Κούντρα. Δημιουργικά πρότζεκτ και επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται παντού. Η σχεδιάστρια Αλάνα Σορόκιν χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα πλαστικά στη σειρά ρούχων για τη θάλασσα «Joseph and Alexander»:

«Η βιώσιμη μόδα είναι σημαντική για να κάνεις την διαφορά, όσον αφορά την υγεία του πλανήτη και για να διαδώσεις το μήνυμα της βιωσιμότητας και βέβαια της μόλυνσης που προκαλούν τα πλαστικά».

Η Expo του 2020 που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι θα εστιάσει στα ζητήματα της βιωσιμότητας, της κινητικότητας και των νέων ευκαιριών που ανοίγονται. Μέρος αυτής της αποστολής είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του 85% των αποβλήτων για να μην καταλήξουν στο χώρο υγειονομικής ταφής. Δημιουργούν περισσότερα πράγματα από τα ελάχιστα.

«Υποστηρίζουμε ότι η Βιώσιμη Πόλη δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Αν δεν δούμε άλλες 1000 Βιώσιμες Πόλεις δεν θα αλλάξουν τα πράγματα για τον πλανήτη μας. Το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας μας δεν είναι αυτό που βλέπετε εδώ, αλλά αν υπάρξει αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου από εμάς αλλά και από άλλους» αναφέρει ο Καρίμ Ελ Ζισρ, διευθυντής του Θαλάσσιου Ινστιτούτου.

Το ερώτημα είναι: Είναι εφικτό στο μέλλον να έχουμε σπίτια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια; Και πότε θα συμβεί αυτό;

«Έχει φτάσει η ώρα. Το όχημά μου φορτίζει, αυτή την στιγμή. Υπάρχουν πρωτοβουλίες για όσους υιοθετήσουν νωρίς αυτές τις καινοτομίες. Στην περίπτωσή μου, μου αρέσει να παρκάρω το αυτοκίνητό μου στο γεμάτο κόσμο εμπορικό κέντρο, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ όλοι περιμένουν στην ουρά. Αλλά ταυτόχρονα γελάω, όταν το μεσοκαλόκαιρο, στο σπίτι μου που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, στο έξυπνο σπίτι μου έρχεται ένας λογαριασμός που δεν είναι ο μισός αλλά το 1/10 του λογαριασμού του γείτονα» υπογραμμίζει ο Ιβάνο Ιανέλι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα