Σύνηθες το φαινόμενο καταστρατήγησης του Σ/τος από βουλευτές και υπουργούς, που ορκίζονται, είτε διά θρησκευτικού είτε διά πολιτικού όρκου, ότι θα τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας.
Τούτο έγκειται στην κατάθεση ανομοιογενών τροπολογιών κατά την ψήφισιν νομοσχεδίων με στοιχεία τελείως άσχετα προς το αντικείμενο του Ν/Σ. Αντιγράφω απ’ το άρθρο 74 παρ. 5 Σ/τος: «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου, ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται προς συζήτησιν… αν δεν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξιν συζήτησης στην ολομέλεια…»
Αυτές οι “παρεισφρύσεις”, που συνεχίζονται κατά παράδοσιν, είναι: ξεπερασμένη θεώρηση της κυβέρνησης, για τον λόγο ότι λείπει ο τρόπος, να ελέγχονται από κάποιο δικαστήριο. Στη χώρα μας φαίνεται, ότι δεν υπάρχει όχι συνοχή, αλλά ούτε ολοκληρωμένη κατάρτηση νομοθετημάτων στα οποία υφίστανται κενά για ευνόητους λόγους. Η μαζική κατάθεση τροπολογιών στο παρά πέντε χωρίς νομότυπη επεξεργασία, αποτελεί την αιτία που προκάλεσε και την αύξηση της οικονομικής κρίσης με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το μεμπτόν του φαινομένου είναι ότι τα ρουσφετολογικά αυτά παράθυρα, οι αντισυνταγματικές τροπολογίες, κατατίθενται την τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής και χρησιμοποιούνται για την πελατειακή εξυπηρέτηση από κάθε υπουργό ή βουλευτή προς εξασφάλισιν συμφερόντων των ψηφοφόρων στις εκλογικές τους περιφέρειες. Συνέβη και τώρα η κατάθεση “σωρηδόν” ρουσφετολογικών ρυθμίσεων για την διευθέτηση θεμάτων της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή από 15 βουλευτές και 4 υπουργούς διά τροπολογιών παρά τη δήλωση του υπ. κ. Φαμέλου, ότι απόφαση του Υπ. Συμβουλίου είναι να μην γίνει δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία, προκειμένου «να θωρακίσουμε τη λειτουργία της βουλής αυτή την ιδιότυπη περίοδο» όπως είπε. Τούτο προκάλεσε αντιδράσεις και διαξιφισμούς μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, που με τις τροπολογίες τους έλυναν “πολλά κοινωνικά ζητήματα” όπως όρους δόμησης και ρυμοτομικών σχεδίων, δασικές εκτάσεις, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις σεισμοπλήκτων, αποδοχές υπαλλήλων και άλλες φωτογραφικές διατάξεις, έτοιμες από καιρό. Μία βουλευτής κατέθεσε στην κύρωση της Συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος, τροπολογίες που όλες επέλυαν θέματα μόνο του Νομού Κεφαλληνίας.
Και οι “νέοι ποινικοί κώδικες” ήρθαν την τελευταία ώρα, ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έπρεπε να συζητηθεί με νηφαλιότητα και όχι μετά την εξαγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών. Τη συνήθεια της νομοθετικής ρύθμισης διά τροπολογιών δεν την απέφυγε και η κυβέρνηση της αριστεράς, οι παράγοντες της οποίας λένε: “Κατηγορούμεθα ότι κάνουμε ό,τι και οι άλλοι”. Εν προκειμένω η Ν.Δ. αρνήθηκε να συμπράξει στη συζήτηση και ψήφιση των παντελώς αδικαιολόγητων και καταχρηστικών τροπολογιών. Διά του Γραμματέως της Κ. Ομάδος της δήλωσε ότι «είναι απολύτως αντίθετη σε μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν…» και ότι «την επομένη της 7ης Ιουλίου η κοινοβουλευτική διαδικασία θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς…»
Περασμένα ξεχασμένα τα δικά τους! Το 2014 επί Σαμαρά είχαν κατατεθεί σε 59 Ν/Σ 282 τροπολογίες. Μόνο τον Νοέμβριο πριν διαλυθεί η βουλή, σε Ν/Σ του υπ. Παιδείας κ. Λοβέρδου, κατατέθησαν πάνω από 60 τροπολογίες άσχετες μεταξύ τους, που έγιναν όλες αποδεκτές.
Η συνήθεια των άσχετων τροπολογιών συγκροτεί ένα μίγμα που δεν υποβαθμίζει μόνο την ποιότητα της νομοθεσίας, αλλά προσβάλλει και το κράτος δικαίου.