Η αντιπολίτευση, αξιολογώντας την πολιτική κατάσταση, υποστήριζε μετά βεβαιότητος, ότι ο κατάλληλος χρόνος για την κυβέρνηση, να κάνει εκλογές, ήταν το β’ εξάμηνο του 2018.
Δεν θ’ άφηνε να συμπληρωθεί η 4ετία, πριν ο κόσμος συνειδητοποιήσει τη μείωση των συντάξεων από 1/1/19, ούτε την αύξηση των φορολογικών βαρών διά της μείωσης του αφορολόγητου.
Για την κυβέρνηση τα πράγματα εξελίσσονται κατά τρόπον, που την εξυπηρετούν, να παραμείνει στην εξουσία, μέχρι το Καλοκαίρι του 2019. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να παραταθεί η πρωθυπουργία του, όσο πάει πιο μακρυά με τα επιχειρήματα, ότι συνετέλεσε να βγουμε απ’ τα μνημόνια, ότι θα ‘χει επέλθει κάμψη της επιτήρησης και θα χρηματοδοτούμεθα απ’ την ελεύθερη αγορά.
Ανεξάρτητα, όμως, με το πώς θα εξελίσσονται τα οικονομικά, έχει προκύψει το “Μακεδονικό” που για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια οι Σκοπιανοί έχουν γίνει ενδοτικοί και δεν θα ‘θελε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιήσουν άλλοι την επίλυση του χρονίζοντος θέματος, θεωρώντας επωφελή την ευκαιρία για τη χώρα. Εξάλλου στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που εξετάζεται απ’ την Επιτροπή στη Βουλή προσετέθη και το διεθνές σκάνδαλο της NOVARTIS. Αυτά τα γεγονότα καθιστούν αποτρεπτικές τις προεκλογικές κινητοποιήσεις, γιατί οδηγούν σε περαιτέρω οικονομικό εκτροχιασμό και σε πολιτικές αδιεξόδους.
Υστερα στο κόμμα και στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφωνούντες για να απαλλαγεί ο κ. Τσίπρας απ’ αυτούς προκηρύσσοντας αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές, αφού και ο ετερόκλητος ιδεολογικά και πολιτικά σύμμαχός του, δεν σκοπεύει προς το παρόν να τον δυσκολέψει.
Η παραμονή της χώρας για τόσον καιρό στην ύφεση, πρωτοφανές στα οικονομικά χρονικά, οφείλεται στο φαινόμενο της διαρκούς υποχώρησης των κυβερνώντων, τους οποίους άλλους ο κ. Τσίπρας κατέκρινε, αλλά ο ίδιος την ασπάστηκε, αφού κατάφερε ν’ απαλλαγεί απ’ τους διαφωνούντες συνεργάτες του στους οποίους ώφειλε την ανέλίξή του στην εξουσία.
Τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εξαρτάται, όμως, ποιους θ’ ανασχηματίσει. Τους τεχνοκράτες, να βρει άλλους, που θ’ αποδώσουν καλύτερα;
Τους συνεργαζόμενους, τους απείθαρχους, ή ακομα και τους υποτακτικούς; Αναδόμηση το έλεγε ο Ανδρέας, ανασύνθεση όσοι έγιναν μετά απ’ αυτόν πρωθυπουργοί. Ποια ονομασία θα ανακαλύψει ο Αλέξης;
Η “λαϊκή εντολή” έκανε για πρώτη φορά αριστερό φορέα της εξουσίας. Ασκείται έκτοτε χωρίς να ερωτάται κανείς άλλος. Αγωνίζεται ο “εκλεκτός του λαού” να κάνει τους Ελληνες να παράγουν πλούτο, ν’ αυξηθεί το ΑΕΠ, να γίνει ο Π/Υ πλεονασματικός, να επαναφέρει κάτι νέο σαν την “ΑΤΑ” σε μισθούς και συντάξεις. Εκδήλωσε ο κ. Τσίπρας την αισιοδοξία του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Πάτρα, υποσχόμενος «παρά τη δυσκολία της καταστάσης να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να μειώσει τη φορολογία, να αποκαταστήσει τα εργασιακά, καθεστώτα»,να βάλει δηλαδή “φόκο” στην ατμομηχανή!
Πάντως η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή. Αυτά που έκανε και κάνει ο κ. Τσίπρας είναι οι επιθυμίες των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανακάλυψαν, ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα εφάρμοζε τα σχέδιά τους. Επειδή αν και αριστερός, όλα τού ’ρχονται “δεξιά”!!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Διαβάζοντας το άρθρο σας και τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις σας επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψη μου.Έχετε δίκιο ότι ο κ.Πρωθυπουργός θα το τραβήξει όσο πάει πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν την “μυθολογία” και το ότι η χώρα έπρεπε να είχε τελειώσει με τα μνημόνια την άνοιξη του 2015.Επίσης θα πρέπει να ξεχάσουν ότι η χώρα μας αν και χώρα της Ε.Ε.”λειτουργεί”με αποκρουστικούς κεφαλαιακούς ελέγχους , ότι λόγω φορολογικού συστήματος(όχι μόνον) η πατρίδα μας απουσιάζει από τον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και ότι 60.000 επιχειρήσεις Ελλαδικών συμφερόντων απέδρασαν για άλλες πολιτείες ,παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες θέσεις εργασίας κλπ.Σε μια διχασμένη κοινωνία,”εμείς η αυτοί” είπε ο κ.Τσίπρας,που αίμορραγεί χάνοντας τα νιάτα της και τα καλύτερα μυαλά της , ο δρόμος με αυτές τις προϋποθέσεις θυμίζει via dolorosa . Τα εθνικά θέματα όπως το σκοπιανό θέλουν στρατηγική και αποφασιστικότητα και να μήν επιτρέψουμε σε κάποιους για τα δικά τους συμφέροντα να κάνουν με ξένα κόλυβα μνημόσυνο.Η στάση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου στο “σχέδιο Ανάν” πρέπει να μας προσανατολίζει. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την “επιτυχημένη” ,όπως ελέχθη,επίσκεψη του ισλαμοφασίστα σουλτάνου στην Ελλάδα…..Νομίζω ότι μια σόφρωνα ηγεσία δεν ανοίγει τα εθνικά της θέματα όταν βρίσκεται σε κρίση.Με ιδιαίτερη εκτίμηση.
κ. Καγιαλέ, γεια σας,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια σας στα άρθρα μου στα «Χ.Ν.» και χαίρομαι ιδιαιτέρως που συμφωνούμε σε τόσο σοβαρά θέματα. Βλέπετε η πατρίδα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και δεν μας επιτρέπεται να ασχοληθούμε με την πεζή πραγματικότητα.
Θα χαρώ να διαβάσω και άλλη κριτική σας.
Ευχαριστώ και πάλι
Χρήστος Πλέσσας
15/2/2018