Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα µηνύµατα από τον Οργανισµό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), καθώς 12 χρόνια από την ίδρυσή του φαίνεται να αδυνατεί να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο ως ένα άτυπο ‘‘Yπουργείο Κρήτης’’, όπως είχε χαρακτηριστεί.
Ο Ο.Α.Κ. ιδρύθηκε το 2013 επί θητείας του αείµνηστου Μανούσου Βολουδάκη στο Υφυπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, κι έναν µεγάλο αγώνα για να διατηρηθεί η έδρα του στα Χανιά.
Τα χρόνια κύλησαν και ο Οργανισµός πέρασε περιόδους απαξίωσης αλλά και “αναλαµπής”, για να φτάσουµε στο σήµερα, όπου η λειτουργία του σε πολλά επίπεδα προκαλεί ερωτηµατικά και απογοήτευση.
Πρώτη και κύρια αρµοδιότητά του, τα υδραυλικά έργα στο νησί. Όσα “τρέχουν” αυτή τη στιγµή, υλοποιούνται είτε µέσω Σ∆ΙΤ, είτε απευθείας από την κυβέρνηση, µε τον Ο.Α.Κ. να επιδίδεται σε ένα… κυνήγι αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυό του.
Στα “χέρια” του Οργανισµού βρέθηκε και η… καυτή πατάτα της λειψυδρίας. Κι εδώ εµφανείς οι αδυναµίες διαχείρισης της κατάστασης. Γνωστή η τραγωδία του φράγµατος Βαλσαµιώτη αλλά και οι αστοχίες στην περίπτωση του Αποσελέµη, όπου ο Ο.Α.Κ. αµέλησε να προβλέψει την τροφοδοσία του από τα διαχρονικά πλούσια αποθέµατα του Αλµυρού ποταµού.
Στο τραίνο της ενεργειακής αναβάθµισης των αντλιοστασίων του, ο Ο.Α.Κ. δεν επιβιβάστηκε ποτέ και σήµερα το χρέος προς τη ∆.Ε.Η. έχει εκτροχιαστεί, αγγίζοντας τα 15 εκατοµµύρια ευρώ κατά πληροφορίες.
Ταυτόχρονα, ο Οργανισµός συµµετέχει σε µια (κάθε άλλο παρά δηµόσια) συζήτηση για ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Κρήτη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζεται. Θα απορροφηθεί ο Ο.Α.Κ. από τον νέο φορέα; Θα καταργηθεί; Θα υποβαθµιστεί; Κάνει σωστά που περιµένει την απόφαση της Ολλανδικής εταιρείας που θα καθορίσει το µέλλον του ή θα έπρεπε να βγει στα “κάγκελα” µαζί µε όλο το προσωπικό του νοµού Χανίων ζητώντας άµεσα στελέχωσή του και να βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση περί περαιτέρω υποβάθµισης;
Αλλά και στον τοµέα των άλλων υποδοµών, ο Ο.Α.Κ. προβληµατίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το ζήτηµα του Κολυµβητηρίου της Νέας Χώρας, όπου ανέλαβε µια πρωτοβουλία να συντάξει µια µελέτη ανακατασκευής, έχασε υπερπολίτιµο χρόνο και κατέληξε να παρουσιάσει ως µονόδροµο το λουκέτο στο κολυµβητήριο χωρίς εναλλακτική για τους αθλητές.
Η περίπτωση του Κολυµβητηρίου δείχνει δυστυχώς πως ο Ο.Α.Κ. αντί να παράγει ανάπτυξη, γεννά προβλήµατα και δεν διαφαίνεται καµία βελτίωση στον ορίζοντα, πόσω µάλλον όταν η υποστελέχωσή του παραµένει ένα άλυτο πρόβληµα για το οποίο δεν ακούγεται η παραµικρή φωνή διαµαρτυρίας.
Ένα µεγάλο στοίχηµα για τα Χανιά χάνεται, µαζί µε πολλαπλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Σε µια εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην Κρήτη σε θέµατα υποδοµών και ενέργειας, το ‘‘Yπουργείο Κρήτης’’ δείχνει να έχει ένα κενό χαρτοφυλάκιο.