6.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

“Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο”

Την εποχή που οι δίσκοι αποτελούνταν συνήθως από 12 τραγούδια, δηµιουργοί και τραγουδιστές κατέληγαν ευχαριστηµένοι αν, δυο, τρία, άντε τέσσερα από αυτά γίνονταν µεγάλες επιτυχίες και έπαιζαν στα ραδιόφωνα. Οι προσδοκίες ξεπερνιόνταν όταν ο αριθµός αυτός µεγάλωνε, ενώ λίγοι είναι οι δίσκοι που όλα ή σχεδόν όλα τα τραγούδια τους γνώριζαν επιτυχία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο δίσκος “Τώρα”, που κυκλοφόρησε το 1980.

Αποτελείται από 12 τραγούδια σε στίχους και µουσική (εκτός από ένα) του Κώστα Τουρνά: “Αυτή που έφυγε”, “∆εν µετανιώνω”, “Τώρα”, “Γεφύρι της ζωής σου” (µουσική: ∆ηµήτρης Ψαριανός), “Κάνε ό,τι σου αρέσει”, “Πίσω µην ξαναγυρνάς”, “Πες πως φταίω εγώ”, “Μη µε τυραννάς”, “Μην της το πεις”, “U.F.O.”, “Όλη µου η ζωή”… Αυτά είναι 11 και όχι 12 θα πει κάποιος που µέτρησε κιόλας τους τίτλους. Σωστά. Θα αναφερθούµε ξεχωριστά στο τραγούδι “Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο” για δυο λόγους: Ο πρώτος διότι αποτελεί το τραγούδι της στήλης αυτή τη βδοµάδα. Ο δεύτερος διότι πρόκειται για ένα πραγµατικά ξεχωριστό τραγούδι. Ένα τραγούδι που δεν ακολούθησε αλλά σηµάδεψε την εποχή του.

Στον “Αχιλλέα” ο Κώστας Τουρνάς προσεγγίζει µε ευαισθησία και τρυφερότητα το θέµα της οµοφυλοφιλίας, «αγγίζοντας» παράλληλα τα θέµατα της προσφυγιάς και του ρατσισµού. Ένας πρόσφυγας οµοφυλόφιλος µε αρχαιοελληνικό όνοµα, που πιθανότατα δεν είναι το δικό του, ζει αποµονωµένος αντιµετωπίζοντας την απόρριψη και την χλεύη, µε µοναδικό στήριγµα την αγάπη της µάνας:

Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο

εδώ και χρόνια ζει στην Αθήνα

σ’ ένα υπόγειο σκοτεινό

γωνιακό κάπου στη Σίνα

Μαζί του ζει κάποιος Μηνάς

γι’ αυτούς τους δυο και τι δεν λένε

οι πιο σεµνοί της γειτονιάς

ξέρουν επίθετα που καίνε

Είναι κάτι παιδιά που δε γίνονται άντρες

και δε ζουν τη ζωή τη δικιά σου…

Είναι κάτι παιδιά που δε γίνονται άντρες

θα µπορούσαν να είναι παιδιά σου…

 

Ο Κώστας Τουρνάς έχει αποκαλύψει ότι το πρόσωπο από το οποίο άντλησε έµπνευση για να γράψει τον “Αχιλλέα” ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, ο δηµοφιλής τραγουδιστής, ηθοποιός και σπουδαίος διασκεδαστής, από τους πρωτοπόρους του ζωντανού σόου στην Ελλάδα. Ο Μαρίνος είχε µιλήσει δηµόσια για τον σεξουαλικό του προσανατολισµό, χρόνια πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος του Τουρνά, µια κίνηση που απαιτούσε τσαγανό και θάρρος αν αναλογιστεί κανείς τον συντηρητισµό της κοινωνίας τότε.

«Είχα το ερέθισµα από άνθρωπο που ήξερα και δούλευα µαζί του και ήταν οµοφυλόφιλος, τον Γιώργο Μαρίνο. Ζούσε µία ζωή την οποία ο ίδιος την είχε οµολογήσει, δεν την έκρυβε. Ο “Μηνάς” που λέει µέσα το τραγούδι ήταν το ταίρι του Γιώργου και η “Λέλα” ήταν η αδερφή µου, η οποία δε ζει πια. Η θεµατολογία του τραγουδιού ήταν ταµπού για την εποχή. Η φράση κλειδί σε αυτό το τραγούδι είναι το “θα µπορούσαν να είναι παιδιά σου”», έχει πει ο Τουρνάς.

Η “φράση κλειδί” θα µπορούσε να ερµηνευτεί έτσι: Μην κατακρίνεις και µην απορρίπτεις τον “Αχιλλέα”, θα µπορούσε να είναι «παιδί σου», δηλαδή γιος, αδελφός, συγγενής. Θα µπορούσε όµως να είναι και το «παιδί» που εξαιτίας της απάνθρωπης συµπεριφοράς των «µεγάλων» και «φυσιολογικών», παραµένει -ανεξαρτήτως ηλικίας- ένα παιδί που έχει ανάγκη την αποδοχή και την «αγκαλιά» που δεν γνώρισε και δεν παύει να αναζητά.

Καλές ακροάσεις µέχρι την επόµενη ιστορία µε ρεφρέν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα