83 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α
Συµπληρώθηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 ογδόντα τρία ολόκληρα χρόνια από την εισβολή του Χίτλερ στην Ελλάδα.
Η ναζιστική επίθεση ενάντια στην Πατρίδα µας ξεκίνησε στις 5.15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941. Μάλιστα οι Γερµανοί δεν τήρησαν καν τη διακοίνωση που είχαν επιδώσει στην ελληνική κυβέρνηση µε την οποία ανακοίνωναν ότι θα αρχίσουν εχθροπραξίες στις 6.00 το πρωί της 6ης Απριλίου.
Η ναζιστική επίθεση ξεκίνησε στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και όπως έγινε στην Πίνδο και στη Βόρειο Ήπειρο έτσι και στα οχυρά του Ρούπελ ο ελληνικός στρατός µε απαράµιλλη ανδρεία πάλεψε ενάντια στις ναζιστικές ορδές και τους έδωσε να καταλάβουν στην πράξη τι σήµαινε η ρήση που λίγο καιρό πριν φέρεται ότι είχε πει ο Τσόρτσιλ, ότι δηλαδή «οι ήρωες πολεµούν σαν Έλληνες».
Και ενώ ο Χίτλερ περίµενε ότι θα έκανε περίπατο και τα κατακτούσε σε λίγες ηµέρες την Ελλάδα τελικά µε τεράστιες απώλειες µπόρεσε να ολοκληρώσει την πλήρη κατάκτηση της Ελλάδας την 1η Ιουνίου 1941 όταν έληξε και η Μάχη της Κρήτης. Έτσι καθυστέρησε σχεδόν δύο µήνες µε αποτέλεσµα να χάσει πολύτιµο χρόνο για την επίθεση κατά της Ρωσίας. Αυτό λοιπόν το δίµηνο ήταν κρίσιµο γιατί τον έπιασε ο ρωσικός χειµώνας στα περίχωρα της Μόσχας.
Αν όµως η Ελλάδα είχε πέσει σε µια βδοµάδα τότε η γερµανική επίθεση κατά της Ρωσίας µε την επιχείρηση Μπαρµπαρόσα θα ξεκινούσε γύρω στα µέσα Απριλίου αντί στα µέσα Ιουνίου 1941, ήτοι δυο µήνες νωρίτερα οπότε και η έκβαση της γερµανικής εισβολής στην τότε ΕΣΣ∆ πιθανόν θα ήταν διαφορετική και ενδεχόµενα και η τύχη του ίδιου του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου.
Εποµένως τόσο η ∆ύση όσο και η Ρωσία οφείλουν πολλά στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του Άξονα γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουν όχι µόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Τόσο σε σχέση µε το ζήτηµα της καταβολής των γερµανικών αποζηµιώσεων όσο και σε σχέση µε την αντιµετώπιση εκ µέρους τους της Τουρκίας η οποία ερωτοτροπούσε µε τον Χίτλερ την ώρα που οι Έλληνες πάλευαν ενάντια στους ναζί στο Ρούπελ. Μια Τουρκία η οποία τελικά στις 18 Ιουνίου 1941, λίγες ηµέρες δηλαδή πριν τη γερµανική εισβολή στη Ρωσία, υπέγραψε Σύµφωνο Φιλίας µε τον Χίτλερ.
Οι συνέπειες της γερµανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν καταστροφικές για την Πατρίδα µας και τον λαό µας.
Όπως αναφέρω στο βιβλίο µου, «Το µνηµόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος ∆ρόµος – Πειραµατόζωο – Η Ελλάς», σύµφωνα µε τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθµός των θυµάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερµανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.
Ο αριθµός αυτός των θυµάτων αναλύεται ως εξής:
1)Νεκροί Πολέµου 1940-41: 13.327,
2)Εκτελεσµένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) : 56.225,
3)Θανόντες όµηροι (στα γερµανικά στρατόπεδα) : 105.000,
4)Νεκροί από βοµβαρδισµούς: 7.120,
5)Νεκροί σε µάχες Εθνικής Αντίστασης (σύµφωνα µε γερµανικά στοιχεία): 20.650,
6)Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100,
7)Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες: 600.000, και
8)Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000.
Οι γερµανικές οφειλές προς τη χώρα µας προέρχονται από:
1)Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.
2)Αποζηµιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βοµβαρδισµοί, τορπιλισµοί, βυθίσεις, αιχµαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδος στο Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερµανίας εναντίον µας.
3)Από τις πολεµικές επανορθώσεις που µας επιδίκασε η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να µας πληρώσει η Γερµανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονοµία και στη χώρα µας γενικότερα τα κατοχικά γερµανικά στρατεύµατα.
4)Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
5)Από την καταβολή αποζηµιώσεων στα θύµατα των θηριωδιών του γερµανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του ∆ιστόµου κλπ.
6)Από τις απαιτήσεις των θυµάτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί λόγω της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στη τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι οµοφυλόφιλοι κλπ που εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί διότι θεωρούντο σύµφωνα µε τη ναζιστική ιδεολογία ως κατώτερα όντα. Για την περίπτωση αυτή και µόνο αυτή η γερµανική πλευρά και µε αφορµή την υπόθεση Μέρτεν κατέβαλε στη χώρα µας σχετική αποζηµίωση.
Όµως µέχρι σήµερα και εντελώς προκλητικά η Γερµανία ισχυρίζεται ότι δήθεν το θέµα των πολεµικών επανορθώσεων έχει κλείσει. Αλλά όπως έλεγε επανειληµµένα και ο Μανώλης Γλέζος οι Γερµανοί οφείλουν να απαντήσουν πότε δήθεν έκλεισε το θέµα και µε ποιόν τρόπο.
Γιατί είναι δεδοµένο και δεν αµφισβητείται ότι οι γερµανικές πολεµικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι «ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιµες».
Ήδη από το 2011 µε το βιβλίο µου «Το Μνηµόνιο της Χρεωκοπίας και ο Άλλος ∆ρόµος, Πειραµατόζωον η Ελλάς» είχα επισηµάνει ότι η Πατρίδα µας προκειµένου να πιέσει αποφασιστικά τη Γερµανία να εξοφλήσει τις Οφειλές της έναντι της Ελλάδας θα πρέπει πέραν των άλλων να προβεί και σε δύο επιπλέον ενέργειες.
Στην εγγραφή των Γερµανικών Αποζηµιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισµό και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού ∆ανείου.
Εποµένως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερµανικό χρέος προς την Ελληνική ∆ηµοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό ∆ηµόσιο και κατ΄ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισµό, αφού πρόκειται για άµεσα απαιτητό ληξιπρόθεσµο χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονοµικών στην ΑΑ∆Ε να προβεί σε άµεσες ενέργειες για την είσπραξή του εν λόγω ληξιπρόθεσµου γερµανικού χρέους.
Η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισµό του «αντίστοιχου γερµανικού χρέους προς την Ελληνική ∆ηµοκρατία» θα έχει ως αποτέλεσµα ο προϋπολογισµός της χώρας µας να µεταβληθεί σε πλεονασµατικό µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα spreads κλπ.
Ταυτόχρονα θα δηµιουργηθεί πρόβληµα στη Γερµανία καθώς οι αγορές θα θεωρήσουν ότι τελικά το δηµόσιο χρέος της Γερµανίας είναι πολύ µεγαλύτερο απ΄ αυτό που παρουσιάζεται επισήµως από το Βερολίνο µε αποτέλεσµα την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού του γερµανικού δηµοσίου.
Τέλος επαναφέρω την πρότασή µου για δηµιουργία Υφυπουργείου για τις γερµανικές αποζηµιώσεις και διορισµού υπερκοµµατικού Υφυπουργού, όπως τόνισα σε οµιλία µου σε Ηµερίδα µε θέµα τη ∆ιεκδίκηση των Γερµανικών Αποζηµιώσεων που οργάνωσε την Παρασκευή 8 ∆εκεµβρίου 2023 η Ένωση Θυµάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος και ο ∆ήµος Καλαβρύτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων µνήµης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωµα των Καλαβρύτων.
*Ο Νότης Μαριάς είναι πρόεδρος του Κόµµατος ΕΛΛΑ∆Α – Ο ΑΛΛΟΣ ∆ΡΟΜΟΣ,
καθηγητής Θεσµών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής