Συµπληρώθηκαν ογδόντα ολόκληρα χρόνια από το Ολοκαύτωµα της ∆αµάστας. Ενός όµορφου µικρού χωριού του νοµού Ηρακλείου το οποίο ισοπέδωσαν κυριολεκτικά οι γερµανικές δυνάµεις κατοχής στις 21 Αυγούστου 1944 και αφού πρώτα είχαν δολοφονήσει 30 νέους του χωριού στη θέση Κερατίδι λίγα χιλιόµετρα έξω από το χωριό. Την ίδια ηµέρα είχαν επίσης δολοφονηθεί από τα γερµανικά στρατεύµατα κατοχής και 19 νέοι του παρακείµενου χωριού Μάραθος.
Οι δολοφονηθέντες από τα γερµανικά στρατεύµατα κατοχής συµπατριώτες µας της ∆αµάστας και του Μάραθου δεν ήταν βέβαια τα µοναδικά θύµατα της ναζιστικής θηριωδίας.
Όπως αναφέρω στο βιβλίο µου «Το µνηµόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος ∆ρόµος – Πειραµατόζωο – Η Ελλάς», σύµφωνα µε τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθµός των θυµάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερµανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.
Ο αριθµός αυτός των θυµάτων αναλύεται ως εξής:
1) Νεκροί Πολέµου 1940-41: 13.327
2) Εκτελεσµένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) : 56.225
3) Θανόντες όµηροι (στα γερµανικά στρατόπεδα) : 105.000
4) Νεκροί από βοµβαρδισµούς: 7.120
5) Νεκροί σε µάχες Εθνικής Αντίστασης (σύµφωνα µε γερµανικά στοιχεία): 20.650
6) Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100
7) Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες: 600.000, και
8) Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000.
Οι γερµανικές οφειλές προς τη χώρα µας προέρχονται από:
1)Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.
2)Αποζηµιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βοµβαρδισµοί, τορπιλισµοί, βυθίσεις, αιχµαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδος στο Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερµανίας εναντίον µας.
3)Από τις πολεµικές επανορθώσεις που µας επιδίκασε η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να µας πληρώσει η Γερµανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονοµία και στη χώρα µας γενικότερα τα κατοχικά γερµανικά στρατεύµατα.
4)Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
5)Από την καταβολή αποζηµιώσεων στα θύµατα των θηριωδιών του γερµανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του ∆ιστόµου κλπ.
6)Από τις απαιτήσεις των θυµάτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί λόγω της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στη τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι οµοφυλόφιλοι κλπ που εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί διότι θεωρούντο σύµφωνα µε τη ναζιστική ιδεολογία ως κατώτερα όντα. Για την περίπτωση αυτή και µόνο αυτή η γερµανική πλευρά και µε αφορµή την υπόθεση Μέρτεν κατέβαλε στη χώρα µας σχετική αποζηµίωση.
Φέτος η Ένωση Θυµάτων Ολοκαυτώµατος ∆αµάστας µου έκανε την τιµή να µε συµπεριλάβει στους οµιλητές της Εσπερίδας που διοργάνωσε στις 20 Αυγούστου µε αφορµή την θλιβερή ογδοηκοστή επέτειο της δολοφονίας των 30 παλικαριών της ∆αµάστας.
Έτσι για άλλη µια φορά βρέθηκα στη ∆αµάστα καθώς ως βουλευτής Ηρακλείου αλλά και Ευρωβουλευτής είχα συµµετάσχει στο παρελθόν στις εκδηλώσεις τιµής και µνήµης των δολοφονηθέντων συµπατριωτών µας της ∆αµάστας και του Μάραθου.
Όπως ήταν φυσικό η Εσπερίδα επικεντρώθηκε για άλλη µια φορά στο ζήτηµα των γερµανικών αποζηµιώσεων.
Και αυτό καθώς µέχρι σήµερα και εντελώς προκλητικά η Γερµανία ισχυρίζεται ότι δήθεν το θέµα των πολεµικών επανορθώσεων έχει κλείσει. Αλλά όπως έλεγε επανειληµµένα και ο Μανώλης Γλέζος οι Γερµανοί οφείλουν να απαντήσουν πότε δήθεν έκλεισε το θέµα και µε ποιόν τρόπο.
Γιατί είναι δεδοµένο και δεν αµφισβητείται ότι οι γερµανικές πολεµικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι «ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιµες».
Στην οµιλία µου πέραν των άλλων ανέλυσα και την πρόταση που έχω διατυπώσει από το 2011 στο βιβλίο µου «Το Μνηµόνιο της χρεωκοπίας και ο άλλος δρόµος» (Εκδόσεις Λιβάνη, σελ.552-566) για εγγραφή των γερµανικών αποζηµιώσεων στον κρατικό προϋπολογισµό καθώς και για τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Ήδη από το 2011 µε το παραπάνω βιβλίο µου είχα επισηµάνει ότι η Πατρίδα µας προκειµένου να πιέσει αποφασιστικά τη Γερµανία να εξοφλήσει τις Οφειλές της έναντι της Ελλάδας θα πρέπει πέραν των άλλων να προβεί και σε δύο επιπλέον ενέργειες.
Στην εγγραφή των Γερµανικών Αποζηµιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισµό και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού ∆ανείου.
Εποµένως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερµανικό χρέος προς την Ελληνική ∆ηµοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό ∆ηµόσιο και κατ΄ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισµό, αφού πρόκειται για άµεσα απαιτητό ληξιπρόθεσµο χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονοµικών στην ΑΑ∆Ε να προβεί σε άµεσες ενέργειες για την είσπραξή του εν λόγω ληξιπρόθεσµου γερµανικού χρέους.
Η εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισµό του «αντίστοιχου γερµανικού χρέους προς την Ελληνική ∆ηµοκρατία» θα έχει ως αποτέλεσµα ο προϋπολογισµός της χώρας µας να µεταβληθεί σε πλεονασµατικό.
Ταυτόχρονα θα δηµιουργηθεί πρόβληµα στη Γερµανία καθώς οι αγορές θα θεωρήσουν ότι τελικά το δηµόσιο χρέος της Γερµανίας είναι πολύ µεγαλύτερο απ΄ αυτό που παρουσιάζεται επισήµως από το Βερολίνο µε αποτέλεσµα την αύξηση των επιτοκίων δανεισµού του γερµανικού δηµοσίου.
Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα το ζήτηµα της διεκδίκησης των γερµανικών αποζηµιώσεων αποτελεί ένα επίκαιρο όσο ποτέ εθνικό θέµα για το οποίο οφείλουµε να εντείνουµε τις προσπάθειές µας. ∆υστυχώς όµως για άλλη και φορά η κυβέρνηση δεν έπραξε το αυτονόητο. ∆ηλαδή την εγγραφή των γερµανικών αποζηµιώσεων στον κρατικό προϋπολογισµό έτους 2024 ο οποίος ψηφίστηκε την Κυριακή 17 ∆εκεµβρίου 2014.
Εµείς από την πλευρά µας κατά την διάρκεια της βουλευτικής µας θητείας το διάστηµα 2012-2014 είχαµε την ευκαιρία από την θέση του εισηγητή της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισµού τόσο για το έτος 2013 όσο και για το έτος 2014 να θέσουµε µετ΄ επιτάσεως τόσον εγγράφως όσο και προφορικώς το ζήτηµα της εγγραφής των γερµανικών αποζηµιώσεων στον κρατικό προϋπολογισµό των εν λόγω ετών.
Επιπλέον κάλεσα για άλλη µια φορά τον Υπουργό ∆ικαιοσύνης να δώσει άδεια για την εν Ελλάδι εκτέλεση της υπ΄ αρίθµ. 137/25-9-1997 αµετάκλητης Απόφασης του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς µε την οποία επιδικάστηκαν αποζηµιώσεις για τα θύµατα της σφαγής του ∆ιστόµου από τα ναζιστικά στρατεύµατα κατοχής τον Ιούνιο του 1944.
Οψόµεθα λοιπόν για το µέλλον καθώς όπως τόνισα κλείνοντας το κλίµα για την διεκδίκηση των γερµανικών αποζηµιώσεων είναι ακόµη πιο θετικό µιας και ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ανοίξει το ζήτηµα της καταβολής πολεµικών επανορθώσεων στην Ουκρανία εκ µέρους της Ρωσίας. Και µάλιστα όχι µόνο στα λόγια αλλά και µε πράξεις στις οποίες έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της και η γερµανική κυβέρνηση!!!
*Ο Νότης Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσµών της ΕΕ στο Πανεπιστήµιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα