Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο αγροτουρισμός έχει μέλλον

Ιστορία του νησιού, ποιότητα προϊόντων και προσωπικότητα των Κρητικών. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη ενός αγροτουριστικού μοντέλου στην Κρήτη. Ο Μario Tortella, που δραστηριοποιείται χρόνια στον αγροτουρισμό στη γειτονική Ιταλία ήταν καλεσμένος του “ΚΕΚ Διάσταση” προκειμένου να μιλήσει σε καταρτιζόμενους πάνω στο αντικείμενό του. Στην περιοχή που δραστηριοποιείται, Abruzzo, υπάρχουν 3.000 τα αγροκτήματα και 500 αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Abruzzo είναι ο αγροτουρισμός» εξηγεί στα “Χ.Ν.”. Οι λόγοι που ο τομέας αυτός παρουσιάζει μια ανάπτυξη της τάξης του 10% σε συνθήκες κρίσης στη γειτονική χώρα είναι σύμφωνα με το συνομιλητή μας το ότι «αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτόν τομέα με πολύ πείσμα γιατί είχαμε κουραστεί να βλέπουμε τον κόσμο “κάτω” από τη βιομηχανία». Θέλαμε να τραβήξουμε τον κόσμο στις καθαρές γεύσεις, στα καθαρά προϊόντα, στις μη βιομηχανοποιημένες παραγωγές. Μας έχει κουράσει να χρησιμοποιεί η βιομηχανία το όνομα των προϊόντων μας -ούτε καν τα προϊόντα μας- ώστε να παράγει με σκοπό το κέρδος. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε ένα τεράστιο κύμα υπέρ του αγροτουρισμού που παρουσιάζει μια ανάπτυξη της τάξης του 10% ετησίως» δηλώνει ο κ. Tortella. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως σκέπτεται ο κ. Tortella και πως εννοεί την ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι το παρακάτω.

«Μου έδειξαν μια φωτογραφία στο Αμάρι από μια ελιά ηλικίας 2.300 ετών όπως μου είπαν. Τους έδωσα μια συμβουλή. Μαζέψτε το λάδι αυτής της ελιάς, εμφιαλώστε το και βγάλτε το σε πλειστηριασμό. Η τιμή θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ το λίτρο γιατί πουλάς την ιστορία 2.300 ετών και όχι απλά ένα λάδι. Δεν μπορεί το λάδι ιστορικών δέντρων 500-600 ετών να αναμειγνύεται με αυτό των ελαιόδεντρων 40 ετών και να πουλιέται στην τιμή των 2 ευρώ το κιλό!» εξήγησε ο Ιταλός παραγωγός.

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ο κ. Τortella βρέθηκε και στην Αγορά των Χανίων. Οπως επεσήμανε ελαιόλαδο που στην Ιταλία πουλιέται εμφιαλωμένο 20 ευρώ το κιλό, εδώ το βρήκε 7-8 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει αξιοποιηθεί η αξία του προϊόντος και η ιστορία του νησιού. Για το ίδιο θέμα μας μιλάει ο κ. Μανώλης Χατζηχρήστος που δραστηριοποιείται επίσης στη γειτονική χώρα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μικρούς Ελληνες παραγωγούς μέσω σεμιναρίων να βγάζουν τις απίστευτα gourme γεύσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό στις τιμές που πρέπει να τις βγάζουν και όχι στις υποτιμημένες τιμές που τους αναγκάζουν. Δεν μπορεί ένας Κρητικός να πουλάει 7 και 8 ευρώ εμφιαλωμένο το λάδι στην αγορά και ο Ιταλός 24 ευρώ. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί κάποιος έχει πείσει τους Κρητικούς ότι τόσο αξίζει το προϊόν σας. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορία, η κουλτούρα, η ποιότητα του προϊόντος και του νησιού ώστε τα προϊόντα να πουλιούνται στην τιμή που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σεμινάριο για τον αγροτουρισμό έγινε στο πλαίσιο προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης με τίτλο “Διοργανωτής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων” που υλοποιείται στα Χανιά από το ΚΕΚ “Διάσταση”. Η συγκεκριμένη δράση στηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα