» Ανταλλαγή εμπειριών – τεχνογνωσίας σε συνάντηση στον Αποκόρωνα
Οι εμπειρίες από τον αγροτουρισμό στην Κρήτη και οι διαφορές ανάμεσα στις βόρειες χώρες και στις χώρες της Μεσογείου ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης επαγγελματιών μελών της “Ένωσης Αγροτουρισμού Λιθουανίας” στον Αποκόρωνα και στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) .
Οι Λιθουανοί επισκέφθηκαν αγροτουριστικές επιχειρήσεις στο Παϊδοχώρι και στο Πρόβαρμα, ελαιουργείο στον Τσιβαρά, συμμετείχαν σε γλέντι, ενώ το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκαν το “Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου- Ίδρυμα Αγία Σοφία”. Εκεί ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ενώ στη συνέχεια συζήτησαν με τον κ. Νίκο Φραντζεσκάκη πρόεδρο της Agroxenia.
Ο κ. Φραντζεσκάκης μίλησε στους Λιθουανούς για τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματιών αγροτουρισμού στην Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη νομοθεσία. «Εμείς στην Ελλάδα φορείς αγροτουρισμού θεωρούμαι τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν 40 κλίνες , τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, τις μικρές οικοτεχνίες αυτό που ονομάζομαι τουρισμός υπαίθρου. Στην Ελλάδα ο αγροτουρισμός έχει διάφορα πρόσωπα. Στα νησιά και στην Κρήτη έχει μια δυναμική από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη, στην ηπειρωτική και στην ορεινή Ελλάδα η σεζόν εκτείνεται τους μήνες από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραντζεσκάκης.
Από τη μεριά της η πρόεδρος της “Ένωσης Αγροτουρισμού Λιθουανίας” και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού κ. Αgne Vaitkuviene μιλώντας στα “Χ.ν.” τόνισε ότι σκοπός της 7ήμερης επίσκεψης στην Κρήτη είναι «να μοιραστούμε εμπειρίες. Κάθε χρόνο τα μέλη της Ένωσης μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές χώρες για να δούμε πως είναι ο αγροτουρισμός εκεί, να ανταλλάξουμε ιδέες, να επηρεαστούμε, να μάθουμε περισσότερα για να αναπτύξουμε καλύτερα τη δουλειά μας». Στη Λιθουανία υπολογίζεται ότι λειτουργούν 1.050 επαγγελματικές δραστηριότητες με αγροτουριστικό περιεχόμενο.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στον αγροτουρισμό η κ. Vaitkuviene απάντησε πως «σε εμάς οι περισσότεροι επισκέπτες είναι ντόπιοι ή από γειτονικές χώρες, σε σύγκριση με εσάς εδώ στο Νότο που οι επισκέπτες έρχονται από τις βόρειες χώρες. Είχαμε κάποιες ακυρώσεις από γερμανικά γκρουπ αλλά μεμονωμένα ήλθαν πολλοί τουρίστες ακόμα και με ποδήλατα από τη Γερμανία και τις άλλες βαλτικές χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση του ρεύματος που ανέβηκε τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου και πολλοί συνάδελφοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν το χειμώνα.»
Αναφορικά με το τι της έκανε εντύπωση μέχρι στιγμής από την Κρήτη η κ. Vaitkuviene απάντησε πως οι συναδέλφοι της στο νησί φαίνεται ότι προσπαθούν να δουλέψουν περισσότερο μαζί και συνεργατικά σε αντίθεση με τους Λιθουανούς.